Tips & råd vid migrän
Förkänningar
De flesta som har migrän upplever känningar före ett migränanfall. Från ett dygn till några timmar före migrän kan man känna olust, humörsvängningar, illamående och magbesvär. Händer och fötter kan svullna och man kan känna spänningar eller värk i nacken. En del blir jättetrötta medan andra kan känna sig extra alerta, klartänkta och upprymda. Man kan också uppleva ett ökat sötsug.
Aura
Strax före ett migränanfall kan man få så kallad aura, en form av synfenomen, ibland tillsammans med stickningar och domningar i kroppen. Synfenomenen kan beskrivas som suddiga, dallrande, blixtrande, flimrande eller som dubbelseende. Auran kommer oftast före huvudvärken och varar upp till någon timme, men auran kan också komma samtidigt som huvudvärken. En del får aura utan migrän, det är vanligare med stigande ålder. Fyra av fem personer med migrän har inte någon aura alls.
Symtom
Migrän känns mer intensiv och gör mer ont än vanlig spänningshuvudvärk. Många beskriver det som en borrande, dunkande och pulserande huvudvärk, oftast på ena sidan av huvudet eller vid ett öga. Värken förvärras ofta av ljus, ljud och dofter eller av att man rör på sig. Många mår illa av migrän, en del så pass att de kräks. Man blir även trött och får svårt att koncentrera sig.
Ibland kan det vara svårt att skilja migrän från spänningshuvudvärk och man kan faktiskt ha båda huvudvärksformerna samtidigt. Här kan du läsa mer om olika former av huvudvärk.
Varför får man migrän?
Orsaken till migrän är inte hel klarlagd. Det man vet är att ett migränanfall startar i hjärnans centrala nervsystem och att det är ärftligt. Den vanligaste utlösande faktorn är stress och ofta kommer migrän först när man slappnar av efter en period av stress. Hos kvinnor kan hormoner ha stor inverkan. Migrän kan antingen bli bättre eller sämre av mens, graviditet, p-piller och klimakteriet. Vanligast är att migrän förvärras av mens, p-piller och klimakteriet men lindras under graviditet.
Hos vissa personer utlöses migrän av vissa födoämnen, vanligtvis choklad, starka ostar, rödvin, citrusfrukt, kryddig mat och sojaolja. Migrän kan även komma av långvarig fysisk ansträngning, sömnstörningar, värme/solljus, temperaturskiftningar och starka ljud eller lukter.
Vad kan man göra åt migrän?
Om du tror att du har migrän behöver du kontakta din husläkare för att bli undersökt. Där kan du få hjälp med råd om hur du undviker migrän och att hitta en läkemedelsbehandling som passar dig. Som kvinna kan du också få hjälp med att byta preventivmedel. Flera läkemedel som används mot migrän är receptbelagda, men en del finns receptfritt i mindre förpackningar eller lägre styrkor.
Förebygg migrän genom att undvika stress och ha regelbundna mat- och sovvanor. När ett anfall kommer brukar det hjälpa att lägga sig och vila i ett mörkt och tyst rum. Migränen går över snabbare om du lyckas somna. Ibland kan man behöva värktabletter för att lindra migrän. De hjälper bäst om du tar dem så tidigt som möjligt, helst vid första tecknet på migrän.
Läkemedelsbehandling
I första hand används smärtstillande paracetamol (Alvedon, Pamol) eller antiinflammatoriska/smärtstillande läkemedel som acetylsalicylsyra med koffein (Treo, Bamyl koffein), ibuprofen (Ipren, Ibumetin), diklofenakkalium (Voltaren T, Ignorin) eller naproxen (Pronaxen). Vid migrän i samband med mens kan det hjälpa att ta naproxen förebyggande. Starta några dagar före förväntad mens och fortsätt fram till några dagar efter mensen har börjat. Tänk på att undvika antiinflammatoriska läkemedel vid astma, magsår och vissa andra tillstånd. Läs bipacksedeln noga före användning eller fråga vår kundservice om råd.
För bättre och snabbare effekt, välj en läkemedelsform som tas upp snabbt av kroppen, såsom brustabletter, suppositorier (stolpiller) eller snabblösliga tabletter (Alvedon Novum, Panodil Zapp, Iprensa). Vid illamående, kräkningar och magbesvär kan suppositorier som tas via ändtarmen vara att föredra. I samband med migrän är det vanligt att matsmältningen stannar av och då kan det vara svårt att få effekt av vanliga tabletter eller kapslar. Därför finns många migränläkemedel i olika former, som suppositorier, nässpray, sprutor eller munlösliga tabletter. Vid migrän med illamående kan man få metoklopramid utskrivet på recept. Det påskyndar upptaget av värkmedicin även när magarbetet står stilla.
Om dessa läkemedel inte ger tillräcklig effekt - och om en läkare har konstaterat att huvudvärken beror på migrän - kan man behöva prova triptaner. De ger bäst effekt om de tas tidigt under ett anfall, men inte i aurafasen eller i förebyggande syfte. Om huvudvärken går över men kommer tillbaka kan man ta ytterligare en tablett tidigast efter två timmar. Ta inte fler än två doser per dygn.
Det finns många fler läkemedel att prova på recept, rådfråga din husläkare om du inte får tillräcklig effekt. Det finns även receptbelagd förebyggande medicinering för den som får migrän ofta.
till i din varukorg.