Glutenfritt
Idag finns det många glutenfria produkter att välja bland och det mesta går därför att byta ut för att få till ett glutenfritt alternativ utan att behöva göra avkall på smaken!
Sortiment
Här har vi samlat glutenfria produkter för att du som glutenintolerant enkelt ska kunna ta del av det som är glutenfritt i vårt Mat & Dryck-sortiment. Vi har glutenfria produkter från populära varumärken som Semper, Schär och Renée Voltaire. Nedan finner du bland annat glutenfri pasta, glutenfritt mjöl, glutenfritt bröd och fiberhusk som med fördel kan användas vid glutenfri bakning.
Många frukostflingor är ofta baserade på sädesslag som innehåller gluten, men i denna kategori hittar du mängder av glutenfria alternativ, såsom glutenfria cornflakes, glutenfri granola och andra flingor och müsli perfekta för den glutenkänsliga vid frukostbordet.
Vi har dessutom ett brett sortiment av glutenfritt godis och snacks som passar för alla tillfällen!
Glutenintolerans
Gluten är ett protein som finns i sädesslagen vete, råg och korn.
Vid sjukdomen celiaki, blir tarmen inflammerad när du äter gluten. Celiaki kallas även för glutenintolerans. När tarmen är inflammerad kan den inte ta upp näring från maten så som den ska, vilket kan leda till näringsbrist. Du kan även få andra symtom såsom diarré, viktnedgång, trötthet och gaser i magen. För att läka tarmen vid celiaki är det viktigt att äta en helt glutenfri kost. Misstänker du glutenintolerans finns ett självtest som kan ge en indikation, men för att diagnostisera glutenintolerans behöver man ta ett blodprov och ibland även vävnadsprover från tunntarmen.
Spannmålsallergi
Ett annat tillstånd, som inte är detsamma som celiaki, är spannmålsallergi. Då är det vanligen vete man inte tål, och man kan få allergiska reaktioner såsom utslag, kräkningar, ont i magen och svårt att andas. Personer med spannmålsallergi behöver undvika det spannmål de är allergiska mot, och kan därför ofta äta en liknande kost som vid celiaki.
Glutenkänslighet
Det finns även människor som upplever att de är känsliga mot gluten, trots att det inte har någon av ovanstående diagnoser, och att de mår bättre av att äta glutenfri mat. Det är svårt att säga vilken typ av mat dessa människor behöver äta, eftersom det är en väldigt blandad grupp. Det kan finnas andra förklaringar till deras symptom, såsom IBS eller en känslighet mot vissa kolhydrater. Men det behövs mer forskning inom detta område för att fastställa vad glutenkänslighet är för något.
Sortera efter
Välj vy
till i din varukorg.