Gurkmeja & Ingefära
Gurkmeja och ingefära är två växter från ingefärsfamiljen vars rötter är populära att använda inom kosttillskott och örtmedicin.
Gurkmeja (Curcuma longa) har en rot som är rik på ämnet kurkumin, en gyllengul polyfenol som sedan länge använts i matlagning och naturmedel. Gurkmejan har sitt ursprung i Indien och spreds därifrån vidare över sydostasien med buddhistiska och hinduistiska munkar som färgade sina klädesdräkter med den. Med tiden började man använda roten som medicinalväxt då den troddes ha antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper. Det är också vanligt att använda gurkmejan för matsmältningen och mot gaser i magen eller bara som allmänt energigivande och hälsofrämjande. Ett vanligt sätt att inta gurkmeja är som en kryddig, varm guldmjölk (golden milk), även kallad gurkmejalatte/guldlatte. För dig som har lite svårt för smaken finns gurkmeja här även i form av kapslar.
Ingefära (Zingiber officinale) är en krydda och medicinalväxt som odlats och använts sedan flera tusen år tillbaka i Kina. Ingefärsroten torkas och mals till ett pulver som sedan används i kosttillskott och inom folkmedicinen. I traditionell kinesisk medicin är ingefära populär att använda mot exempelvis förkylning, illamående och åksjuka.
Testa gärna en klassisk huskur som sägs förebygga förkylning och underlätta matsmältningen: gör en uppfriskande dryck på ingefära, gurkmeja, vatten och citron. Söta med honung eller agavesirap och drick som en stärkande, kall shot på morgonen innan frukost. Här nedan finns även färdiga shots redo att klickas hem.
Sortera efter
Välj vy
till i din varukorg.