Matsmältning
Problem med magen kan ha många olika orsaker och yttra sig på olika sätt. I denna kategori finner du kosttillskott med olika sorters matsmältningsenzymer.
Orolig mage
De flesta människor upplever någon gång orolig mage, en del oftare än andra. Man kan uppleva att man har väldigt mycket gaser, att magen blir uppblåst och att den bullrar och kurrar. Det är väldigt sällan en orolig mage beror på någon sjukdom, speciellt om du upplever att besvären minskar när du släpper ut gaserna. Men om du upplever besvären väldigt ofta kan en bakomliggande orsak vara t.ex. IBS, laktosintolerans eller celiaki (glutenintolerans). Då kan du vända dig till vårdcentralen för en utredning. Det är även vanligt med gaser i magen under en graviditet.
Vad kan jag göra själv för att minska mina magbesvär?
Problem med magen i form av förstoppning, orolig mage eller andra magbesvär kan bero på bland annat stress, för lite sömn och motion eller dålig kosthållning. Det är bra att tänka på att försöka att äta en allsidig och nyttig kost med mycket grönsaker och många olika typer av livsmedel. Försök att röra på dig varje dag, en promenad på 30 minuter kan räcka och verkar gott för både magen och humöret. När du känner dig förstoppad är det även bra att dricka extra mycket vätska. Om du har orolig mage med mycket gasbesvär så kan du försöka minska gaserna genom att t.ex. äta långsamt och tugga maten ordentligt samt undvika att tugga tuggummi och att dricka kolsyrade drycker.
Matsmältningsenzymer
Makronäringsämnen (proteiner, fetter och kolhydrater) från maten vi äter bryts ned av enzymer till mikronäringsämnen som är lagom stora för tarmen att ta upp. Proteinerna bryts ned i magen och tunntarmen av proteaserna pepsin, trypsin och kymotrypsin till polypeptider. Dessa bryts i sin tur ned av exopeptidas och endopeptidas till aminosyror. Fetterna spjälkas i tunntarmen av lipaser, som omvandlar fettet till glycerider och fettsyror. Kolhydraterna metaboliseras av amylas i saliv och tunntarm till sackarider och slutligen de enklaste sockerarterna maltos och glukos. Laktas är ett enzym som specifikt bryter ner laktos (mjölksocker) till glukos och galaktos. Brist på enzymet laktas kallas laktosintolerans.
Sortera efter
Välj vy

till i din varukorg.