Urinvägsinfektion
Urinvägsinfektion (akut cystit)
Urinvägsinfektion, även kallat blåskatarr eller akut cystit, är ganska vanligt hos kvinnor och orsakas av att bakterier kommit in i urinröret och urinblåsan. Ofta går urinvägsinfektion över mer eller mindre av sig själv, men det kan kännas obehagligt. Du kan uppleva besvär som att behöva kissa ofta och att det svider när du kissar. Du kan även få ont i magen och känna dig frusen. Om du fått urinvägsinfektion kan du försöka behandla det själv med genom att dricka extra mycket vätska. En varm vetekudde på nedre delen av magen kan också kännas skönt. Om du är man, gravid eller har haft symtom på urinvägsinfektion i över en vecka bör du ta kontakt med sjukvården vid urinvägsinfektion.
Njurbäckeninflammation
Om du känner dig väldigt sjuk med feber och ont i ryggen kan det vara tecken på att du fått njurbäckeninflammation. Det innebär att bakterierna tagit sig upp till njurarna. Då är det viktigt att du söker vård genast hos en vårdcentral eller öppen jourmottagning för att få behandling.
Återkommande urinvägsinfektioner
Om du upplever att du drabbas av återkommande urinvägsinfektioner så kan det bero på att du till exempel inte tömmer blåsan ordentligt när du kissar. Det gör att bakterierna lättare får fäste och sprider sig i urinvägarna. Försök att resa dig en kort stund när du sitter på toaletten och sedan sätta dig igen för att försöka kissa ut det sista. Vissa p-medel som pessar eller kondom, antibiotikabehandling och åldrande kan också göra att man lättare får blåskatarr.
Här hittar du självtester och växtbaserade läkemedel som traditionellt använts vid urinvägsinfektion.
till i din varukorg.