E-vitamin
E-vitamin, även kallat alfatokoferol, är en antioxidant som bland annat skyddar våra vävnader. Brist på E-vitamin är sällsynt hos friska människor, men kan hittas hos människor med kroniskt nedsatt absorption av fett eller hos barn som fötts för tidigt. Det rekommenderade intaget för kvinnor och män är 8 milligram, respektive 10 milligram.
Vad gör E-vitamin i kroppen?
E-vitaminens främsta egenskap är att det har antioxidativa egenskaper. Oxidativ stress är en naturlig del i kroppen och beror till stor del av att fria syreradikaler reagerar med kroppens celler. E-vitamin kan precis som andra antioxidanter ge ett skydd mot syreradikalerna. E-vitamin är fettlösligt och förbättrar syreupptagningen till muskelmassan som är viktigt när man tränar och bygger muskler.
E-vitamin i livsmedel
E-vitamin finns framför allt i livsmedel som frön, vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, sötmandel, fullkornsprodukter, ägg och mjölk.
Sortera efter
Välj vy
till i din varukorg.