Populära länkar
Varumärken
Kategorier
- Kundservice med farmaceuter och egenvårdsrådgivare
- Inga avgifter
- Gratis fraktalternativ
- Snabb leverans
- Stort sortiment, över 40000 artiklar
- Öppet köp returrätt 14 dagar (ej läkemedel)
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
Hård i magen och förstoppad mage
Det är vanligt att vara tillfälligt "trög" eller "hård" i magen, till exempel i samband med en resa när vi byter miljö, matvanor och toalettvanor. Att vara förstoppad eller hård i magen kan för en del vara långvarigt och går ofta hand i hand med smärtor i ändtarmsöppningen, som gör det ännu svårare att gå på toaletten. Det blir lätt en ond cirkel av hård mage och tarmtömningssmärta - men det finns bra hjälp att få.
Hur känns det när man har hård mage?
De är normalt att bajsa från omkring tre gånger per vecka till upp till tre gånger per dag. Om det blir färre än tre gånger per vecka och det samtidigt är svårt att få ut bajset så kallas det att vara hård i magen. Avföringen är hård och det gör kanske ont i ändtarmsöppningen när den kommer ut. Efteråt kan det kännas som att tarmen inte riktigt är tömd. Det kan göra ont i magen, som också kan kännas utspänd.
Vad beror det på?
Vanliga orsaker till hård mage är:
• att vi dricker för lite eller äter fiberfattig kost
• stress och oro
• stillasittande och sängliggande
• hormonella förändringar i samband med graviditet eller innan mens
• läkemedel, exempelvis starka smärtstillande, järntabletter, en del läkemedel mot psykiska sjukdomar, vissa blodtrycksmediciner och läkemedel mot halsbränna
• smärta i ändtarmsöppningen
• IBS – känslig tarm
Tjocktarmen arbetar långsammare än normalt när man är hård i magen. Då hinner mer vätska tas upp från tarminnehållet och avföringen blir torrare och hårdare.
Hur behandlas förstoppad mage?
Kostbehandling
För att få bukt med hård mage kan man börja med att dricka mer vätska och äta en mer fiberrik kost. Med ett ökat fiberintag är det extra viktigt att dricka mer vätska, annars kan det få motsatt effekt. Ett extra glas vatten till varje måltid brukar vara tillräckligt. Exempel på fiberrik och lösande mat är:
• Frukt och grönsaker: katrinplommon, fikon, aprikoser, päron, morötter, broccoli, blomkål, bönor och ärtor är bland de mest fiberrika
• Fullkornsprodukter och grovt bröd
• Havregryn, vetekli och hela linfrön
• Messmör
Levnadsvanor
Om du har ett stillasittande liv så är det bra om du kan röra på dig en stund dagligen. Ta en snabb promenad, det hjälper tarmarna att arbeta.
Lyssna på kroppen och gå på toaletten när du behöver det, så länge som det behövs. Det är inte bra att hålla sig eller att stressa på toaletten.
Om du misstänker att det beror på stress eller oro kan du behöva göra förändringar i dina levnadsvanor. Läs gärna våra råd här.
Har du besvär med smärta i ändtarmsöppningen när du bajsar kan du prova att smörja en mjukgörande eller bedövande salva innan toalettbesök.
Om du tar några läkemedel kan det vara bra att läsa igenom bipacksedeln för att se om hård mage är en vanlig biverkan. Rådgör gärna med vår kundservice, eller din läkare om det gäller receptbelagd medicin.
Läkemedelsbehandling
Om det inte hjälper att ändra kost och levnadsvanor finns det receptfria medel mot förstoppning.
Snabb hjälp vid tillfälligt hård mage
Det snabbaste sättet att lösa en förstoppad mage är ett laxermedel i form av mikrolavemang eller stolpiller som förs in i ändtarmen och ger effekt inom några minuter. De mjukar upp hård avföring och sätter igång tarmtömningen på naturligt vis genom att öka vätskeinnehållet och volymen. Det finns också tarmretande laxermedel som förs in i ändtarmen och ökar tarmens rörelser.
Tarmretande laxermedel finns även i form av tabletter och droppar som tas via munnen. De tas på kvällen och ger effekt morgonen efter. Hela tjocktarmen töms och det dröjer sen upp till tre dagar innan du behöver bajsa igen. Begränsa användningen av tarmretande medel till enstaka tillfällen och max en veckas tid.
Tarmreglerande medel som förebygger en hård mage
Det finns tarmreglerande läkemedel som kan användas i perioder eller under längre tid för att förebygga en trög mage. De verkar genom att mjuka upp tarminnehållet och ge det en större volym. Mjukare avföring får lättare att passera och den ökade volymen sätter igång tarmens rörelser. Det finns två sorters tarmreglerande medel:
Bulkmedel – innehåller fibrer som suger åt sig vätska och sväller upp. Det är viktigt att få i sig extra vätska om man tar bulkmedel. Exempel: Inolaxol, Vi-Siblin och Lunelax. Finns som pulver att blanda ut i vatten och dricka eller som granulat som strös över maten.
Osmotiskt aktiva medel – verkar genom att dra in mer vätska i tarmen från övriga kroppen. Du behöver inte dricka något extra vatten. Exempel: Laktulos, Duphalac, Movicol och Moxalole.
Både tarmreglerande medel och fiberrik kost kan ge upphov till gasbesvär. Prova att börja med små mängder läkemedel eller fibrer och sedan stegvis öka på.
När ska man kontakta vården?
Kontakta vårdcentralen om du samtidigt med en förstoppning får oförklarlig viktnedgång, blod i avföringen eller mycket ont i magen. Sök också vård om du har förstoppad mage som inte går över trots behandling eller om dina avföringsvanor ändras utan synbar anledning, särskilt om du är över 45 år.
Källa: 1177 Vårdguiden
till i din varukorg.