Valpskolan - del 2
I andra delen av valpskolan går vi igenom hur du kan träna och uppfostra din valp på olika sätt. Det är viktigt att valpen lär sig att bli hanterad av dig, andra människor och veterinären och att slutligen bli en väluppfostrad hund.
Hur lär jag valpen att bli hanterad?
Att lära valpen att bli hanterad, både av dig och av andra människor, är viktigt av flera anledningar. Om din hund skulle bli sjuk eller skada sig måste den acceptera att du, en veterinär eller andra människor får lyfta och flytta på den, klämma på kroppen, peta försiktigt i ögon och öron och så vidare. Och om du skulle bli sjuk eller av någon annan anledning behöva lämna över skötseln av din hund till någon annan måste den personen också kunna hantera din hund, som till exempel klippa klorna samt sköta päls och tänder. Det är oerhört viktigt att valpen inte tycker att det är obehagligt att få hjälp med sin hygien. Se till att ha roligt när ni övar på detta och använd gärna godis och leksaker som belöning.
• Huvud, öron och ögon: Vänj valpen vid att du lugnt berör huvudet samt undersöker ögon och öron.
• Munnen och tänderna: Det är viktigt att vänja valpen vid daglig tandborstning. En god munhygien ökar hundens välmående och förebygger olika tandsjukdomar. En daglig tandborstningsrutin bekämpar plack och förebygger tandsten. Börja lugnt och försiktigt. Läs gärna våra råd om tandborstning hos hundar.
• Könsorganen: Lär valpen att könsorganen undersöks regelbundet. Hanhundar får lätt förhudskatarr och de kan drabbas av testikeltumörer. Tikar kan drabbas av livmoderinflammation och juvertumörer. Hanhundens förhud är relativt stor och når en liten bit framför penisspetsen. De flesta könsmogna hanhundar har en låggradig inflammation i förhuden, som yttrar sig i form av en liten mängd gulaktigt sekret i öppningen. Ibland utvecklas en kraftigare inflammation, med större mängder varigt, gulgrönt sekret och hunden brukar då slicka sig i området mer än vanligt och det är viktigt att detta adresseras korrekt.
• Tassarna och klorna: Hundar är ofta väldigt rädda om sina tassar eftersom en skadad tass i det vilda betyder att de riskerar att hamna efter flocken. Du och valpen måste successivt bygga upp ett förtroende där du får lov att hantera tassarna och klippa klorna regelbundet - ungefär en gång i veckan är en bra vana att upprätthålla. Börja tidigt med att vänja valpen vid att du tar i tassarna, känner på och mellan tårna, berör trampdynorna samt känner på klorna. Läs gärna våra råd om hur du klipper klorna.
• Träning på bord: Vänj valpen successivt vid att kunna stå, sitta och ligga stilla på ett bord. Öva också på att vända valpen från en sida till en annan medan den ligger ner. Detta är extra viktigt att öva på inför framtida veterinärbesök.
• Påträngande kroppsspråk: Det är bra om du börjar vänja valpen vid att sitta stilla mellan dina ben och att stå stilla när du står gränsle över den. Den ska tåla att en främmande person böjer sig ner över den när den står, sitter eller ligger.
• Bli fasthållen: Börja även vänja valpen vid att du tar tag i dess sele eller halsband, mjukt håller fast den kring nosen, håller dess huvud stilla, håller ett visst ben stilla, och håller fast den i olika ställningar både stående, sittande och liggande så att du kan undersöka valpens olika kroppsdelar. Massera, böj och sträck mjukt på benen. Vissa hundar uppskattar även när de får stretcha sina muskler. Denna hantering är extra viktigt att öva på inför framtida veterinärbesök.
• Att ta temperaturen: Ta tempen på valpen när den är frisk. Normalt sett ligger kroppstemperaturen på 38–39 grader hos en hund. Att vänja valpen vid temperaturtagning samt att veta hur valpen ser ut, beter sig och känns när den är viktig kunskap att ha om valpen blir sjuk.
• Bli lyft: Vänj valpen vid att du ibland lyfter och bär den. För små hundar hör det ofta till vardagligheterna att bli lyft och buren, men för en större hund kan det kräva mer övning.
• Bli borstad och badad: Även borstning och bad är något som det är bra att valpen upplever som positivt. Börja tidigt med att borsta valpen korta stunder. Vänj den även vid klippmaskin. Gör stunden rolig och mysig och beröm med godis och lek. Många tycker att det är praktiskt att borsta hunden utomhus när de kommer hem från promenader eftersom det är ett bra sätt att borsta bort eventuella fästingar som kryper i pälsen och som ej hunnit bita sig fast. Hundar behöver generellt inte schamponeras men det kan vara att de senare i livet råkar ut för en hudsjukdom och då kräver regelbundna bad och hudvård. Vänj valpen tidigt vid att skölja av ben och tassar och bli torkade, även om de inte har blivit smutsiga. Lär valpen att badrum och duschplats är ett tryggt område för valpen.
Hur uppfostrar jag valpen?
Valpar skäller, hoppar på folk, kan bitas lätt och tuggar ofta på saker. Det är ett helt naturligt beteende och deras sätt att undersöka världen. Det är din uppgift att berätta för valpen vad den får och inte får göra. Istället för att säga fy till valpen när den biter på fingrar, möbler eller skor kan du snällt men bestämt ta bort den och avleda den genom att erbjuda något den faktiskt får lov att tugga på, som till exempel en leksak eller en tuggpinne. Det räcker inte med att göra det här en gång, utan det krävs att du är konsekvent och har tålamod innan valpen förstår.
Är ni flera i familjen är det mycket viktigt att ni pratar ihop er innan någon på egen hand börjar uppfostra valpen. Se till så att ni gemensamt bestämmer vilka regler ni ska ha för hunden. Vilka möbler får den vara i och hur ni hanterar tiggande och skällande. Se till att alltid belöna valpen när den gör något bra.
Varför bör jag gå en valpkurs?
Desto tidigare i livet du vänjer din valp vid hantering, utflykter, möten med andra hundar och människor, situationer, miljöer, dofter och underlag - desto tryggare blir din hund. Om du vill ha hjälp och stöd är ett bra tips att gå en valpkurs. Där ingår socialisering och dessutom får ni båda chansen att träffa andra valpar och människor. På valpkurs är det många som lär sig hur valpar och hundar fungerar. De får insikt i hur hundar spontant söker kontakt med husse eller matte när något oförutsett händer. Vid dessa tillfällen är det bra att förstå att du inte skall hetsa upp dig eller bli rädd eftersom detta smittar av sig på valpen. Kom ihåg att det är du som är hundens trygga hamn och den som signalerar att allt är ok. Även om du har haft hund förut är det en bra idé att lära känna just den nya valpen och dess specifika behov, samt att få stöd, tips och motivation av andra människor – vid att gå en valpkurs.
Källor: Sveland, Svenska Kennelklubben, Agria, AniCura
← Valpskolan del 1
Valpskolan del 3 →
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurfärsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play!

till i din varukorg.