Valpskolan - del 1
Har du precis blivit valpägare? Vad roligt! Första tiden med en valp är ofta härlig, mysig och spännande. Men den kan stundvis också vara väldigt utmanande. Därför har vi samlat svar på många av de vanliga frågorna som kan dyka upp under valptiden. I första delen av valpskolan går vi bland annat igenom hur du kan skapa en trygg och säker miljö för valpen, och vi ger tips och råd på hur du kan hjälpa valpen att bli rumsren.
Det första man måste tänka på när valpen flyttar in är att skapa trygghet och knyta an till den nya familjemedlemmen. Låt valpen undersöka den nya hemmiljön i sin egen takt. Vänta med att låta nyfikna vänner och bekanta komma på besök, och se till att du har gott om tid med valpen och är hemma med den.
Perioden då en valp är 3–12 veckor kallas för socialiseringsperioden. Det är då den är som mest öppen för nya intryck. Många valpar har redan vant sig vid vardagliga ljud innan de flyttar till sitt nya hem. Tiken har börjat lära dem underkastelse, svara på tillrättavisningar, kroppsspråk och en hel del annat som hundägare drar nytta av. Därefter är det din tur att ta vid och se till så att valpen växer upp till en välanpassad hund som du kan ha med dig på utflykter, som kan hanteras av andra människor, undersökas av veterinären och som fungerar bra med andra djur.
Hur valpsäkrar jag hemmet?
Den nya familjemedlemmen kommer att vilja undersöka allt i hemmet med alla sinnen. Låt hundvalpen göra det i lugn och ro. Vänta med träning och lydnad tills valpen är helt trygg i hemmiljön. Var inte heller alltför strikt den första tiden. Istället så kan ni avleda valpen och ge den saker som den får lov att undersöka. Att valpsäkra hemmet handlar om att skydda både din nya familjemedlem och ditt hem. En valp är ganska lik ett litet barn, saker kommer välta och det kommer bli fläckar och märken här och där.
Börja med att plocka bort saker som kan skada valpen, som farliga sladdar och vissa växter, mediciner, kemikalier och rengöringsmedel. Plocka även undan skor och värdefulla inredningsdetaljer så valpen inte tuggar på dem. Mattor som är svåra att tvätta är också bra att flytta på. Det kommer garanterat att komma kiss på golvet flera gånger om dagen.
Hur får jag valpen att känna sig trygg?
I början kan det vara en bra idé att lägga sig på golvet nära valpen och kela. Detta stärker er relation och skapar lugn och trygghet. Massera gärna valpen mjukt, det hjälper den att varva ner rent fysiologiskt eftersom oxytocin, som är ett lugn och ro hormon, frisläpps i kroppen vid beröring.
Har du barn är det viktigt att inte låta dem vara ensamma med valpen. En hund är ingen leksak. Den måste behandlas med respekt, även av barn. En valp måste få bekanta sig med alla i den nya familjen i lugn och ro i sin egen takt. Låt valpen välja själv om den vill leka. Visar valpen tecken på att vilja vara i fred så är det viktigt att den får vara det.
Eftersom hundar har ett betydligt mer utvecklat doft- och hörselsinne än vi människor så upplever de omgivningen mer intensivt. Därför blir valpar snabbt trötta och deras behov av vila är större än hos vuxna hundar. De kan sova upp emot 20 timmar eller mer per dag. Det är där mycket viktigt att valpen får vara ifred när den sover och vilar. Se till så att valpen har en egen plats där den får vara ostörd. Om valpen är orolig under natten och gnyr så kan du låta den sova nära dig på golvet precis bredvid sängen så att du kan klappa och lugna den för att ge trygghet.
Det är viktigt att ha funderat ut om valpen ska sova i sängen eller ej innan den har flyttat till sitt nya hem. Att ha fasta rutiner och att vara konsekvent upplever många hundar som tryggt. Har hunden väl lärt sig att sova i sängen blir det ofta en utmaning att lära den något nytt. Det kan vara trevligt att sova tillsammans med hunden i sängen, samtidigt som det kan finnas nackdelar. Därtill så föredrar vissa hundar att inte sova i sängen, medan andra tycker att det är det bästa som finns. Känn efter vad som passar just er bäst!
Det är en bra idé att tidigt börja med kontaktövningar. En effektiv och rolig övning är att du sätter dig framför valpen och visar att du har hundmat eller hundgodis i handen. Då kommer valpen att försöka få tag i godbiten. Ge inte valpen något förrän den tittar till på dig, även om den enbart ser dig en mycket kort stund, vilket den förr eller senare kommer att göra. Tack vare denna övning kommer valpen snabbt att koppla ihop ögonkontakt med något positivt och det stärker relationen mellan er. Uppträd hela tiden behärskat inför din valp.
Vad ska valpen äta?
När du väljer foder till valpen så skall du ha i åtanke om det är en liten, mellan eller stor ras. Även aktivitetsnivå, allergier och hälsoproblem är viktiga att tänka på. Hos oss på apotea.se hittar du foder speciellt anpassade för valpar och deras energibehov.
Hur lär jag valpen att bli rumsren?
Rumsrenhetsträningen börjar så fort valpen kommer hem. Att få hunden helt rumsren tar vanligtvis mellan 4 och 8 månader. Runt 6 månader har de vuxit nog för att kunna hålla sig över natten. Därför är det rekommenderat att i början gå ut med valpen på promenader under natten eller sent på kvällen precis innan läggdags beroende på valpens behov.
En del valpar blir snabbt rumsrena, och för andra tar det lite längre tid. Valpen behöver kissa ungefär en gång i timmen den första tiden. En bra riktlinje är att ta ut den varje gång efter sömn, mat eller lek. Ta gärna ut valpen till samma ställe varje gång, då kommer den snart börja att koppla ihop just det stället med toalettbesök. Du kan ibland se på valpen när den behöver göra sina behov. Då blir den orolig, går runt och nosar och försöker hitta en bra plats att kissa eller bajsa på. Valpar har inte förmågan att hålla sig, därför är det bäst att lyfta upp valpen och bära ut den till rätt plats. Beröm lugnt när den gör vad den ska på rätt ställe. Undvik att gå in direkt efter att din valp kissat och bajsat. Om du gör det finns risken att valpen lär sig det och håller sig för att få vara ute längre.
Du ska aldrig skälla på eller straffa en valp som kissar eller bajsar inomhus. Om du blir arg på valpen när den uträttar sina behov inomhus kommer det antagligen bara resultera i att den blir rädd för dig och undviker att kissa och bajsa nära dig i framtiden. Tryck heller inte ner valpens nos i kiss eller avföring. Det är mycket obehagligt för valpen och har ingen effekt. Torka bara lugnt upp olyckan och se till att vara beredd nästa gång.
Det rekommenderas ibland att placera valpen på tidningspapper i början. Dock kan det då finnas en risk att valpen inte förstår när du tar bort tidningspappret och att den istället fortsätter att kissa inomhus. Håll ut även om det ibland kan kännas hopplöst, din valp kommer att bli rumsren förr eller senare.
Behöver valpar motion?
Valpar mår bra av att röra på sig, men de behöver ingen motion i form av långa promenader, springturer och liknande förrän den växt färdigt vid ungefär 1–1,5 års ålder beroende på ras. Tvärtom kan det vara skadligt att motionera en valp eftersom deras skelett fortfarande växer och inte är fullt utvecklat. Självklart ska du låta valpen röra på sig genom att gå korta rundor och låta den springa och röra sig fritt.
Källor: Sveland, Svenska Kennelklubben, Agria, AniCura
Valpskolan del 2 →
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurförsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play!

till i din varukorg.