Klippa klorna på hund
När en hund skadar en tass i det vilda så riskerar de att hamna efter i flocken, därför värnar hundar väldigt mycket om sina klor och tassar. Hunden och du måste successivt bygga upp ett förtroende där du får lov att hantera tassarna och klippa klorna regelbundet - ungefär en gång i veckan är en bra vana att upprätthålla. Börja tidigt med att vänja hunden vid att du tar i tassarna, känner på och mellan tårna, berör trampdynorna samt undersöker klorna. Om du tar hand om en valp så är det en bra idé att tidigt lära den att tass- och klovård är rutin. Börja med detta så fort valpen har blivit hemmastadd och känner sig trygg i det nya hemmet.
Varför behöver hunden lära sig att få klorna klippta?
Gedigen genomförd träning gör kloklippningen enkel och säker, och du minimerar risken för klippning i pulpan. Fasthållning och tvång är tyvärr den vanligaste orsaken bakom hundens rädslor och aggressioner i relation till klovård. Be gärna någon som är van vid att klippa klor att visa dig hur det går till och som du kan öva tillsammans med om du själv är ovan vid att kloklippning.
Praktisera med fördel på en oberörd hund som är tränad att ligga lugnt och stilla, innan du börjar med en valp eller hund som är ovan. Är du trygg i vad du gör så kommer även hunden att känna sig trygg. Är du nervös, osäker eller kanske rädd för att göra fel så kommer detta att direkt smitta av sig på hunden.
Träningen skall genomföras över en längre tid och pressa inte in allt vid ett och samma tillfälle. Det blir övermäktigt för hunden. Gör det gärna till en kvällsrutin och låt varje träningssession vara max 5 min. Med tiden har du en hund som med glädje lägger sig på sidan för att få massage, godis och klorna klippta. Gör med fördel klovården till en efterlängtad mysstund medan du har hunden i en avslappnad sinnesstämning. Tag pauser under klippningen med massage och se till så att ni befinner er på halksäkert underlag. Ha bra belysning så att du ser vad du gör. Ha tillgång till bomull och kallt vatten, eventuellt en blodstoppande produkt eller potatismjöl om olyckan är framme. Det hela handlar om tillit, förtroende och belöning. Då skapas stillhet och hunden accepterar hantering.
Hur kan jag underlätta kloklippningen?
Håll hunden i en bra position
En liten hund eller valp kan du med fördel ha i knäet, förutsatt att hunden uppskattar det. Alternativt kan du guida hunden till att lägga sig ner på golvet. Är hunden av en storvuxen ras kan du på sikt klippa klorna på hunden stående genom att lyfta på hundens ben.
Klappa, berör och belöna hunden
Klappa och prata lugnande med hunden, samt massera lätt för att frisläppa lugn och ro hormonet oxytocin. Berör hunden successivt ner mot benet, ta ett lätt tag om tassen och undvik att hålla hårt. Om hunden rycker med benet skall du lugnt följa med i rörelserna. Precis när hunden blir stilla, slappnar av och accepterar att du håller – belönar du genom att berömma, släppa taget och eventuellt ge en godbit.
Öka klippningen successivt
I början är det bäst att enbart klippa en klo per dag och sedan successivt öka på belastningen så att du och din hund hinner vänja sig vi det hela. Klipp inte hundens samtliga klor det första du gör när du börjar klippa. För många hundar blir detta obehagligt och osäkerhet kan väckas.
Vad ska jag använda för verktyg?
Använd en ny, vass klotång i rätt storlek. Små hundar har mindre klor och behöver därför en liten klotång, och större hundar behöver en stor klotång. Använd inte förra hundens klotång, den är troligtvis slö vilket resulterar i att du klämmer av klon istället för att den klipps av och det förstnämnda gör mycket ont för hunden. Det går även bra att använda en elektrisk klofil och fila klorna istället för att klippa dem. Hos oss på apotea.se hittar du mängder av produkter för djurets klor och tassar.
Hur undviker jag att klippa i pulpan?
Hundklons pulpa motsvarar vår fingertopp och klon är själva nageln. Därför är det viktigt att fixera hela klokåpan när du klipper av klon. Håll inte enbart runt tassen när du ska klippa klorna utan håll i varje individuell klo. Tänk dig att du skulle klippa naglarna på ett litet barn, då man håller i varje fingertopp separat istället för att hålla endast i barnets hand.
Hos valpen är pulpan av normal storlek. Med tiden riskerar pulpan på grund av otillräcklig klovård växa ut, förlängas och därmed försvåra kloklippningen. Har din hund vita klor kan det vara lättare att se pulpan, notera dock att nervtrådar kan sträcka sig ett par millimeter framför synbar pulpa, så klipp därför ett par millimeter ifrån den synbara pulpan för säkerhets skull. Om hunden har svarta klor kan det vara bra att titta på dessa underifrån och upp för att se vart gränsen går mellan pulpan och klon. Pulpan bullar ofta ut litegrann och ser köttigare ut jämfört med nageln.
Klipp i luften framför klon så att hunden vänjer sig vid ljudet och fila lite på klon. Du kan även knacka lätt med klotången på klon de första gångerna när ni tränar utan att klippa. På sikt så kan du börja klippa successiv millimeter för millimeter av klon, och håll hela tiden koll på klon underifrån och upp för att undvika att klippa i pulpan. När du börjar se en vit liten fläck i överkant i den hårda klodelen ovanför den rundade delen är du på väg in mot pulpan. Då är det dags att stanna, för att korta ytterligare kan du fila med en klo-, fot- eller nagelfil. En fil kan även vara bra att använda tills att du lär känna din hunds klor och puplans placering. Med tid och erfarenhet lär du dig var den sitter och hur klon ändrar form när du närmar dig pulpan.
Skulle du råka klippa i pulpan, notera lugnt hundens upplevelse av situationen innan du agerar. Torka försiktigt bort blodet och fortsätt med massage och fila lite på några klor. Klipp eventuellt en gång till. Undvik att förfasa dig då det skapar onödig oro hos hunden. Avsluta sedan och låt hunden återhämta sig.
Med tid, lugn och tålamod blir hunden trygg
På sikt kommer du att få hunden att associera kloklippning med något positivt. Tveka inte att ta hjälp av en hundpsykolog för att få hjälp med hur du ska hantera hunden och dess klo- och tassvård. Med tiden kommer du att kunna klippa alla klor på en gång och då får du tillbaka all den tid du investerat under upplärningen!
Källor: FirstVet, Svedea, Hund Helt Enkelt, Evidensia
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurfärsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play!

till i din varukorg.