Resa med husdjur - det här behöver du veta!
Det kan tyckas vara mycket som du behöver ta reda på inför din resa, men det behöver inte vara så besvärligt som det kanske först känns. Vi på Apotea har sammanfattat vad du behöver ha koll på.
Ska du resa med sällskapsdjur behöver du se till att i god tid ordna de saker som krävs. Djuret kan exempelvis behöva vara id-märkt, vara rabiesvaccinerad, ha pass, anmälas hos tullen samt känna sig trygg i sin transportbur. Du behöver också tänka på vad som gäller när du ska åka tillbaka hem samt se till att djuret är avmaskat och att alla intyg är uppdaterade. Detta är nödvändigt för att skydda människor och djur från att smittas av en allvarlig infektionssjukdom som den sen kan föra in till Sverige, som till exempel rabies och rävens dvärgbandmask. De är allvarliga zoonoser - smitta som går mellan djur och människa - som vi vill undvika att sprida. Information om detta går att hitta via respektive lands ambassader samt Jordbruksverket.
Hur fungera det med djurpass och vaccinationer?
Hundar och katter som ska resa utomlands behöver egna pass. För att få detta måste djuren vara ID-märkta samt rabiesvaccinerade. En veterinär utfärdar passet och undertecknar de vaccinationer, avmaskningar och hälsokontroller som krävs för respektive land.
Hur fungerar det att resa med djur på tåget?
Ofta finns det separata djuravdelningar på tågen. Det är viktigt att tänka på att de olika typer av djur som sitter där kan skapa oro mellan individerna. Se till så att djuret har det bra i sin transportbur och täck gärna för buren med en filt eller handduk. Djuret behöver ha tillgång till vatten och under längre resor behövs även tillgång till mat. Under resan är det viktigt att ansvara för djuret så att det inte stör eller riskerar tryggheten ombord.
Hur fungerar det att resa med djur på flyget?
Olika flygbolag har olika regler. Oftast behövs en speciell djurbiljett till hunden eller katten. De flesta bolag tillåter mindre djur i kabinen. Då ska de förvaras i en vattentät transportbur som måste hålla sig inom vissa mått. Större djur erfordras resa i ett separat lastutrymme. Du behöver ta reda på vilka regler som gäller samt reservera plats i god tid för djuret och det är inte alltid det går att boka biljetten över internet. För assistans- eller ledarhundar skiljer sig reglerna från sällskapsdjuren.
Hur fungerar det att resa med djur i bilen?
Det är viktigt att informera sig om de olika transportreglerna för djur i bil för respektive land ni skall resa i. Saker som rastning och säkring kan skilja sig. Lämna aldrig djuret på egen hand i bilen.
Här är några handfasta tips ifall djuret blir åksjuk:
• Omprogrammera djuret till att se bilåkning som något roligt genom att träna hemma.
• Tänk på transportburens placering och insyn.
• Gör resan på tom eller halvfull mage beroende på djuret.
• Använd gärna lugnande doftferomoner mot åksjuka.
• Ge gärna rogivande fodertillskott eller ett foder med lugnande effekt.
• Hör med din veterinär om åksjuketabletter.
• Vänj djuret i god tid vid transportburen samt tänk på att börja i lugn takt och ta små steg.
Vad behövs i reseapoteket?
Ta till exempel med åksjuketabletter, medel mot fästingar och mygg, myggnät, vätskeersättning, probiotika vid dålig mage, elastisk binda, kompress, febertermometer och annat som hunden eller katten kan behöva i sitt reseapotek. Tänk på att de kan vara bra att ha en kylmatta för hunden, dynan håller sig sval i flera timmar och kan användas gång på gång. Om djuret har en känslig mage är det bäst att ge ett lättsmält specialfoder. Magsjuka kan snabbt leda till uttorkning så kontakta veterinär om djurets allmäntillstånd blir påverkat.
Vad är bäst angående foder och vatten?
Ge husdjuret samma mat som den får hemma. Att byta foder kan alltid innebära en risk för problem, så ta därför med hundens eller kattens vanliga foder. När det gäller vatten bör djuren även få samma sort som du själv dricker, det vill säga att om du befinner dig i ett land där man ska dricka vatten på flaska bör även sällskapsdjuret få detta.
Vad gäller angående fästingar, mygg och mask?
I Mellan- och Sydeuropa, samt andra områden i världen, finns bland annat den bruna hundfästinge som kan sprida smittor som ännu inte finns i Sverige. Det är därför viktigt att behandla djuret i förebyggande syfte med fästingmedel. I södra Europa finns sandmyggan som kan sprida den allvarliga sjukdomen leishmania till hund, katt och människa. I södra Europa finns också stickmyggan som kan ge hjärtmask, som utvecklas i hundens lungor och är svårbotad. Utöver att ge profylaktisk medicin så är det viktigt att skydda hunden med myggnät eller att hålla den inne på kvällen. I framför allt Europas bergstrakter är rävens dvärgbandmask vanlig. Parasiten kan spridas med avföring från räv och hund till människa och ge allvarlig sjukdom.
Vad ska jag göra vid skada eller sjukdom utomlands?
Innan resan är det en god idé att kolla upp vilka lokala veterinärer och djurkliniker som finns i det område som du ska resa till samt se vad de har för öppettider. Om hunden eller katten blir sjuk eller råkar ut för en olycka är det smidigt om kontaktinformationen till närmaste veterinär är lätt att hitta.
Vi hoppas att våra tips ger er en behaglig upplevelse!
Källa: Jordbruksverket, Transportstyrelsen, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Tullverket, Folkhälsomyndigheten, Distriktsveterinärerna, MTR och SJ.

till i din varukorg.