Fästingar hos katt
Var finns fästingar?
Här i Sverige är det framförallt den vanliga fästingen (Ixodes ricinus) som man hittar på djur och människor. Den förekommer i hela Götaland, nästan överallt i Svealand och till viss del utefter norrlandskusten upp till Umeå. Fästingar trivs bäst i halvhögt gräs nära vatten och i skogen.
Om du tar med katten på resa i Europa eller Nordamerika kan den även få andra, mer plågsamma fästingsorter. Undvik risken att smittas utomlands genom att alltid använda förebyggande fästingmedel vid utlandsresa.
Vad kan de göra för skada?
Fästingbett kan ge inflammation med rodnad, klåda och svullnad lokalt. Se därför till att få bort hela fästingen inklusive mundelarna. Ju längre en fästing sitter kvar desto större är risken att den överför smitta som borrelia eller TBE (fästingburen hjärnhinneinflammation) till sitt värddjur. Avlägsna därför fästingen så snart du upptäcker den. Ta för vana att titta igenom pälsen dagligen under fästingsäsong, ungefär mars till oktober.
Om katten verkar påverkad eller sjuk efter ett fästingbett ska veterinär alltid kontaktas.
Förebyggande fästingmedel och fästingborttagare
Om katten vistas i områden där fästingar finns kan man använda förebyggande fästingmedel. De finns i olika beredningsformer, välj den som passar er bäst. Halsband fästs runt kattens hals och frisätter det aktiva ämnet till hudens fettfilm och pälsen. Det har effekt under åtta månader. Spot-on är droppar som sätts på huden längs ryggraden och sedan sprids på samma sätt i fettfilmen och pälsen. Effekten varar en till fyra veckor. Behandling i form av spray är lite krångligare att utföra eftersom hela katten ska sprayas men kan i gengäld ge ett bättre skydd.
Det finns inget medel som ger ett hundraprocentigt skydd mot fästingar. Tänk på att bad och schamponering kan minska och förkorta effekten av fästingmedel.
En del fästingmedel kan vara problematiska för barn i samma hushåll så läs bipacksedeln noga innan du behandlar.
Receptfria fästingmedel
Det finns flera olika sorters receptfria preparat att använda i förebyggande syfte. Det finns även en elektronisk fästingavvisare som bärs på halsbandet eller naturligt fästingmedel som ges i munnen på katten. Allt finns att beställa här på apotea.se.
Hos oss finns även flera olika sorters fästingborttagare som kan vara bra att ha till hands. Alternativt kan man ta bort fästingen med en fästingfrysare.
Gå tillbaka till råd om ohyra hos katt
Källa: Information från Läkemedelsverket - Ekto- och endoparasiter hos hund och katt - behandlingsrekommendation
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurfärsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play

till i din varukorg.