Foder för hundar och katter
Vid val av foder till hunden eller katten är det viktigt att tänka på djurets storlek, aktivitetsnivå, eventuella sjukdomar samt om det är något som djuret inte tål. Det är skillnad på katters och hundars behov. Katter behöver mer protein och fett än hundar. De behöver också aminosyran taurin som inte finns i hundmat i korrekt mängd. Du ska alltså inte ge hundmat till din katt och vice versa.
De flesta väljer att utfodra med torrfoder. I torrfodret finns allt djuret behöver koncentrerat i foderkulorna och det är lätt att förvara. En del väljer att utfodra med våtfoder och det finns både som hel- och kompletteringsfoder. En del väljer att blanda ut torrfodret med lite vatten innan de serverar det. Våtfoder har en hög vätskehalt, är ofta smakligt och lättsmält. Våtfoder är även ett sätt att försäkra sig om att djuret får i sig extra vätska, vilket är mycket praktisk vid diarré samt varmt väder. Öppnade förpackningar våtfoder ska förvaras i kylskåp. Hos oss på Apotea hittar du våtfoder för både hundar och katter.
Vilket foder man än väljer är det bäst med en måltidsbegränsad utfodring. Ge en viss mängd foder på vissa tider, i stället för att låta mat stå framme hela dagen. De flesta hundar och katter uppskattar att bli matade 1–2 gånger om dagen, men individuella behov förekommer. Se till att djuret hela tiden har tillgång till dricksvatten, och katter föredrar om vattenskålen inte står på samma ställe som matskålen. På foderförpackningarna står utskrivet riktlinjer över hur mycket foder som djuret ska utfodras med. Därtill finns det individuella skillnader såsom aktivitetsnivå och medicinska behov. Viktigast är att hålla koll på djurets hull och anpassa fodergivan därefter.
Hur väljer jag foder till valpar och kattungar?
Valpens och kattungens mjölktänder ersätts successivt av de permanenta tänderna under tandväxlingsfasen som pågår mellan 4–6 månaders ålder. När processen drar igång kliar det i djurets mun och den kommer därför att vilja tugga på det mesta. Var förstående och ha tålamod. Hjälp djuret genom att ge den lättuggad mat, till exempel genom att blötlägga torrfodret eller ge den våtfoder. När valpen och kattungen fått alla sina permanenta tänder klarar den av att tugga lite större och hårdare foderbitar. Tänderna kan dock vara en aning sköra fram till 1,5–2 års ålder, så det är bra att vara försiktig och inte låta husdjuret tugga på hårda leksaker, stora pinnar och stenar.
Det är bra att ge kattungar och hundvalpar ett specifikt foder anpassat för unga djur, eftersom deras energibehov skiljer sig avsevärt från de vuxna djuren. Att välja valpfoder efter valpens förväntade vuxenvikt är viktigt eftersom hundvalpar av olika raser har olika energibehov, de växer olika snabbt och ska inte växa för fort för att skelett och leder ska må bra. Detta är extra viktigt när det kommer till hundar av stora raser som väger över 25 kg som fullvuxna, eftersom det är risk för att de växer för snabbt i relation till vad deras leder och skelett kan hantera.
När bör hundvalpar och kattungar gå över till vuxenfoder?
En generell tumregel är att byta till ett vuxenfoder när djuret har slutat att växa på höjden. För små hundar och katter är det vid ca ett års ålder och för en mycket stor hund är det vid ca 1,5 - 2 års ålder. Välj ett foder som passar djurets storlek och energibehov för att förebygga övervikt. Idag lider över hälften av alla hundar och katter av fetma så det är av stor vikt att tänka på att anpassa fodret efter djurets energibehov samt att se till att djuret får motion, stimulans och aktivering. Det finns även foder för specifika sjukdomstillstånd som foderallergier, känslig mage, hudproblem, klåda, diabetes, urinvägsproblem, leversjukdom med mera. Veterinärfoder för hundar och katter hittar du hos oss på Apotea.
Hur byter jag foder?
Vid alla foderbyten så ska alltid övergången ske långsamt och över tid. Det tar upp till två veckor för den känsliga tarmfloran att ställa om sig. Introducera därför det nya fodret gradvis över 1 - 2 veckor och blanda det gamla fodret med det nya.
Vad bör kastrerade djur äta?
Kastrerade djur riskerar att bli överviktiga eftersom energibehovet minskar, men aptiten bibehålls eller förstärks. Det är därför bra att ge dem ett särskilt foder för kastrerade djur. Dessa foder har ett lägre energiinnehåll, utan att övriga näringsämnen minskats. Foderbytet skall ske direkt efter att såret efter kastrationen har läkt.
När bör vuxna djur gå över till seniorfoder?
Vid cirka 7 års ålder räknas hunden och katten som äldre vuxna och då förändras näringsbehovet på nytt. Detta sker dock tidigare för storvuxna raser och senare för småvuxna individer. Matsmältning, leder och ämnesomsättning förändras på äldre djur. Förändringarna kan i viss mån motverkas med rätt foder som innehåller anpassade näringsämnen. Äldre djur rör sig också ofta mindre och behöver därför mindre energi i fodret.
Hur ger jag hund- och kattgodis?
Det finns massor av olika sorters godis till husdjur. Om djuret får godis är det viktigt att minska på mängden foder för att undgå övervikt. Det går även bra att ge en del av dygnsransonens torrfoder som belöning. Då har du full koll på att ransonen följs. Morotsbitar uppskattar många hundar och det är dessutom ett kalorisnålt alternativ. Därtill så finns det specifika allergi- och viktgodis till husdjur som lider av foderallergi eller övervikt.
Kan jag ge husdjuret rester och människomat?
Det är svårt att hålla reda på mängden kalorier djuret får i sig om du ger den dina egna middagsrester. Det finns också ingredienser i vår mat som är direkt farliga för våra hundar, som till exempel lök, kakao/choklad, russin, xylitol (björksocker) och vindruvor. Husdjuren är dessutom ofta känsliga för starkt kryddad och fet mat, och de får lätt diarré av det. Matrester kan, om de ges i större mängder, också ge överskott eller brist på näringsämnen. Och förstås leda till övervikt om det ges utöver den vanliga foderransonen.
Vad gör jag om hunden eller katten äter för fort?
Generellt så rekommenderas det att vi låter sällskapsdjuren kämpa för maten vilket förlänger ättiden. I det vilda spenderar djuren mycket tid åt att leta efter föda. Detta behov försvinner inte när människan håller djur som sällskap och det ställer krav på hur vi tar hand om djuren i hemmen. Vi behöver därför se till att det blir lite svårare för hunden och katten än att bara stoppa ned huvudet i matskålen och äta. Att ge djuren en utmaning som gör att den får kämpa för att komma åt sin mat, ger både berikning och stimulans, samt att det förlänger ättiden. Detta kan uppnås genom att exempelvis servera maten i en aktiveringsskål eller ge godis med hjälp av smarta leksaker som samtidigt stimulerar djuret fysiskt och mentalt.
Källor: Sveriges Lantbruksuniversitet, Jordbruksverket, Hund- och Kattmatsdoktorn
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurfärsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play!

till i din varukorg.