Övervikt hos katt - tips & råd
Övervikt hos katt är ett ökande problem och drygt hälften av våra huskatter lider av fetma. Övervikt är vanligast hos äldre katter, men även hos dem som är steriliserade eller kastrerade. Vanligen är det följden av minskad aktivitet och därmed reducerad ämnesomsättning. Vi ser dock mer och mer att övervikt hos icke kastrerade och steriliserade katter ökar. Dessa katter får för lite motion och för mycket mat vilket ofta inte är så lätt att lösa, men det finns hjälp att få när du ska hjälpa din katt att gå ned i vikt på ett säkert sätt. Till skillnad från hundar så är katter mycket känsliga för en snabb viktnedgång eller perioder med fasta. De utvecklar lätt fettlever vilket gör dem sjuka.
Utekatter rör sig inte alltid mer per automatik när de går ut. Många hittar en plats på ett tryggt och högt ställe där de ligger och iakttar omgivningen större delen av dagen. En del utekatter kan även gå in hos grannarna och äta upp eventuell kattmat eller bli matade. Dessutom fångar en del utekatter småfåglar, möss och andra bytesdjur vilket kan leda till viktuppgång.
Det finns sjukdomar som orsakar smärta och som påverkar aktivitetsnivån hos katten. Detta gäller framförallt led- och ryggproblem, samt sjukdomen tandresorption som är mycket smärtsamt för katten. Om din katt är överviktig bör den undersökas av en veterinär för att avgöra om det kan finnas någon underliggande orsak till övervikten. Veterinären kan också hjälpa till med att ta reda på hur mycket katten bör minska i vikt och över hur lång tid.
Vad är risken med fetma hos katt?
Övervikt hos katt kan, precis som hos oss människor, leda till kroniska sjukdomar. Överviktiga katter löper fyra gånger högre risk att utveckla diabetes mellitus jämfört med normalviktiga katter. De löper också större risk att drabbas av felin idiopatisk cystit (urinvägsproblem), astma, osteoartros, nedsatt immunförsvar, hudsjukdomar och problem med pälsen eftersom de inte kommer åt att tvätta sig ordentligt. Fettväven skapar en kronisk inflammation i kroppen så belastningen på inre organ ökar, samt att den extra vikten inte är hållbar för skelett och leder. Fetma innebär dessutom en förhöjd risk för komplikationer vid narkos och operation.
Överviktiga katter bedöms ofta ha en nedsatt livskvalitet till följd av ovan nämnda sjukdomar. De orkar inte heller leva ut sina naturliga beteenden, leka och uppfylla sina behov i lika stor utsträckning som katter med optimal vikt. Den överviktiga katten har mindre benägenhet till att röra på sig, vilket leder till ett minskat energibehov och ökad övervikt. Detta blir ofta en ond cirkel som kan vara utmanande att bryta.
Hur vet jag om min katt är överviktig?
En katt är överviktig om den ligger på 20% över sin idealvikt. Hos katter med rätt vikt ska du lätt kunna känna, men inte se revbenen. Katten ska ha en markerad midja utan hängmage. Det skiljer mycket på optimal kroppsvikt mellan olika kattraser eftersom de är av olika storlek och har olika mängd päls. Detta gör det ibland svårt att bedöma vad som är en hälsosam vikt för din katt. Om du är osäker är det bäst att vända sig till en veterinärklinik för att bedöma kattens hull och göra en uppskattning av kattens optimala vikt. En del katter kan gå upp i vikt på grund av smärta från leder, rygg eller tandvärk orsakat av t.ex. osteoartros eller tandresorption. Även detta kan din veterinär hjälpa dig med att hantera och många katter blir på betydligt bättre humör när de inte har ont längre, vilket även påverkar deras vikt och aktiveringsnivå.
Vad har kroppsfettet för funktion?
Kroppsfett är en energireserv för kroppen. Utöver detta så hjälper kroppsfettet hos katten att reglera kroppstemperatur, skydda inre organ samt lagra fettlösliga vitaminer som A, D och E. Dessutom så utsöndras det hormoner från fettvävnaden som är ett aktivt organ, och påverkar inflammation i kroppen, insulinkänslighet, blodtryckskontroll, hunger- och mättnadskänslor.
Vad ska min katt äta och hur mycket?
Katter ska ha en långsam viktnedgång och max gå ned 0,5 – 2 % av sin totala kroppsvikt per vecka. För en katt på 5kg motsvarar detta 1 - 4 hg i månaden. Kraftigt överviktiga katter löper risk att utveckla fettlever om de bantas för snabbt vilket gör katten mycket sjuk.
Använd ett foder med lågt kaloriinnehåll och gärna ett specifikt viktminskningsfoder som innehåller mer fibrer och som samtidigt ger mättnad. På grund av den ökade fibermängden upplever en del att katten får en större mängd avföring. Det bästa är att du väger upp all mat som din katt ska få per dag och sedan fördelar ut den på flera olika givor och använder vid aktivering och lek på olika sätt. Ge endast viktminskningsfodret och ingenting extra. Det finns specifikt viktminskningsgodis som du kan använda, eller ge några torrkulor från kattens ordinarie måltidsmängd när du leker med din katt. Ger man annat godis måste man räkna bort motsvarande kalorier från kattens vanliga mat.
Undvik att mäta upp maten med ett decilitermått, risken blir då att det blir några kulor för mycket och att katten därmed inte går ner i vikt. För specifika viktminskningsfoder brukar rekommendationer för hur mycket katten ska äta per dag finnas på påsen och det är då anpassat efter kattens idealvikt och inte kattens nuvarande övervikt. Tänk på att mängden mat varierar mellan olika foder eftersom de innehåller olika mängd fibrer, fett, protein och kolhydrater och de mättar på olika sätt.
Introducera det nya fodret när katten mår bra. Undvik stress, flytt, förändringar eller resor under denna period. Ge inte heller illasmakande medicin i det nya fodret och gör foderbytet långsamt. Vissa katter är känsliga och de behöver flera veckor på sig att acceptera en förändring. Servera gärna det gamla och det nya fodret i varsin ren skål med låga kanter så att kattens känsliga morrhår inte stöter i foderskålen. Placera dessutom aldrig vattenskålen precis bredvid maten, utan ställ den i en annan del av rummet då det går emot deras instinkt att äta nära sin vattenkälla. Även vattenskålen skall ha låga kanter.
Om katten fortfarande inte skulle vilja äta det nya fodret så finns det många olika fodersorter, konsistenser och smaker att välja mellan så testa dig fram för att hitta det rätta fodret för just din katt. Det går även att kombinera våt- och torrfoder eller variera emellan de två beroende på vad som passar din katt bäst.
Blötmat som är kall och kommer direkt från t.ex. kylskåpet kan med fördel värmas upp till ca 30-35 grader eftersom lukt och smak bättre kommer fram. Uppvärmd mat ska ätas så snart som möjligt och vill katten inte ha maten ska den slängas.
Se till att katten får vara ifred när den äter och inte blir störd av människor eller andra djur. Katter vill helst ha sin egen matskål och inte äta bredvid andra katter eller djur i hemmet. Många katter mår bäst om deras mat placeras högt upp på en avskild plats. Om katten trots alla ansträngningar inte vill äta fodret kan man prova att tillfälligt blanda i något som man vet att katten tycker om. Det går inte att tvinga katter att byta foder. Vägrar katten äta det nya fodret ska den inte svältas.
Hur aktiverar jag min katt?
Lek gärna med din katt korta stunder, 4–5 minuter per gång är tillräckligt, och helst 2–3 gånger om dagen. Eftersom katter är jägare som gillar att jaga och fånga sitt byte, gillar de ofta att jaga en leksak som är fastsatt på ett snöre. Katter är anpassade for korta explosiva rörelser som avslutas med ett infångat byte. Därför så passar det bra med att ge katten ett litet mål mat efter lek. Efter lek och mat vill katter ofta tvätta sig och sova ostört för att smälta maten. Tänk på att många katter är som mest aktiva och lekfulla vid gryning och skymning. Därför så passar det bra för din katt att ha en daglig rutin med morgon- och kvällslek. Det går även bra att kasta iväg torrkulorna så katten får jaga och fånga dessa. Att aktivera katten i samband med måltid leder till att katten rör sig mer samtidigt som den blir mentalt stimulerad.
Det finns många olika kattleksaker som du antingen kan skapa själv eller köpa. Var vaksam på att katten inte börjar äta upp leksaken, och detta gäller främst snören, då detta kan skapa livshotande problem för katter om det fastar i mage- och tarmkanalen. Det är klokt att ha flera olika leksaker att variera mellan. Om katten eventuellt tröttnar på en leksak så är det en bra idé att lägga undan leksaken för att sedan ta fram den igen några månader senare då katten tycker att leksaken är rolig igen. Många katter uppskattar laserpekare. Tänk på att inte leka för länge åt gången och avsluta alltid leken med att peka på en foderkula eller leksak och stäng av laserpekaren när katten fångat sitt ”byte”. Chansen är då stor att katten kommer uppleva jakten som lyckosam och bli nöjd.
Andra sätt att aktivera din katt på är att placera ut kattens mat på olika ställen i huset och låta katten aktivt söka upp sin mat. Om det är möjligt är det bra att placera kattens mat högt upp så att katten får klättra eller hoppa för att komma åt sitt foder. Men tänk på att detta inte gäller för katter med smärta i leder eller rygg, vilket inte är helt ovanligt hos överviktiga äldre katter. I början kan man göra doftspår för att katten snabbare ska förstå vad det handlar om och inte tröttna på leken. Detta ökar inte bara kattens motion utan är även mentalt stimulerande för katten. Torrfoder kan med fördel utfodras via olika typer av aktiveringsleksaker, och det kan vara bra att ha flera olika typer tillgängliga.
Innekatter kan lära sig att gå i sele och komma ut på små promenader. Tänk på att träna i mycket korta perioder och belöna ofta med kel, lek eller en foderkula. Avbryt direkt om din katt visar tecken på att den tycker att det är obehagligt med sele och prova igen vid ett senare tillfälle. Vissa katter uppskattar också att komma ut på promenader i specifika vagnar för husdjur. Att lära din katt olika konster som t.ex. high five, hoppa, sitt, gå upp för trappor och snurra kan vara en lösning på hur du kan stimulera och aktivera din katt. Belöna ofta med hjälp av kel, beröm, lek, en foderkula eller klicker.
Det kan vara svårt att stå emot när katten tigger, men kom ihåg att många katter söker uppmärksamhet och inte mat när de tar kontakt med oss. Många äter av gammal vana utan att de egentligen är hungriga. Passa på att borsta din katt, kela eller leka med den, istället för att mata den. Det krävs en del tålamod att hjälpa sin katt att gå ner i vikt, men det är oftast början som är svårast, men tillslut blir kattens aktiveringsnivå naturligt högre och den onda cirkeln bryts. På sikt är det otroliga vinster för kattens hälsa när vi ser till att den har en optimal vikt!
Källor: Kattveterinären, AniCura, Evidensia, Agria
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurfärsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play!

till i din varukorg.