Rädsla & oro hos katt
Varför blir katten rädd och orolig?
Katter kan bli rädda och oroliga när de hamnar i ovana eller obekväma situationer t ex på resan, hos veterinären eller vid höga ljud. Om familjen utökas med en bebis eller ett nytt husdjur kan det vara svårt för katten att förhålla sig till. Om du har flera katter hemma, och en katt varit borta från hemmet en tid (exempelvis inskriven hos en veterinär) kan även dess hemkomst leda till stress och oro hos din katt.
Det är vanligt att katten ändrar sina rutiner och beteendemönster när den blir orolig. Den kan dra sig undan, få ändrad aptit, putsa sig överdrivet mycket och kissa eller bajsa utanför lådan. Katter kan också få urineringsproblem av stress, vilket kan visa sig som exempelvis blod i urinen, att den kissar oftare eller kissar utanför kattlådan. Tänk på att dessa beteenden beror just av stress, så bestraffa aldrig en katt för detta!
Vad kan man göra för att förebygga och behandla?
Anpassa hemmet efter kattens behov
Ordna gärna flera mysiga gömställen, matskålar och kattlådor att välja mellan och respektera katten när den vill vara ifred. En tumregel är att ha minst en kattlåda mer än antalet katter i hemmet. Tänk på att kattlådorna anpassas efter vad just din katt trivs med. Det är viktigt att välja en kattsand som passar samt ha lagom mycket kattsand. De flesta katter trivs med att ha rejält med kattsand i lådan, så de har mycket material att jobba med. Även utformningen av själva lådan är viktig, har du en äldre katt eller en katt med lite stela leder är det ofta bra att välja en kattlåda med lägre kanter så är det lättare för katten att gå i och ur lådan.
Katter tycker om att sitta högt upp och ha koll så ge den ett klösträd eller en hylla att sitta på. Se till att innekatten har en stimulerande inomhusmiljö och låt utekatten själv ta initiativ till att gå ut eller in.
Förbered ett tryggt rum
Om katten är rädd för åska och/eller fyrverkerier kan du förbereda ett tryggt rum med ett mysigt gömställe åt katten i god tid innan. Det bästa är om det finns ett rum utan fönster, annars kan du ljud- och ljusisolera ett rum genom att täcka för fönster med en madrass eller tjocka gardiner.
Tänd upp det trygga rummet med lampor och distrahera katten från smällarna med ljud eller musik från TV eller radio. Roliga leksaker är också bra avledning. Se till att det finns mat och vatten samt kattlåda i närheten.
Undvik problemet
Håll katten inomhus när det är risk för smällar ute. Om ni har möjlighet: res bort från fyrverkerierna på nyår eller lämna katten på ett lugnt pensionat om du själv vill fira.
Produkter som kan hjälpa
Det finns fodertillskott som kan hjälpa vid olika typer av rädsla och oro. Det finns även produkter som innehåller feromonliknande preparat som även de kan bidra till att hantera oro och stress hos din katt. Ofta kan det fungera bra att kombinera ett fodertillskott med feromonpreparat för bästa effekt.
Upplever du att din katt plötsligt blivit mer orolig eller att de åtgärder du själv kan göra i hemmet inte hjälper bör du boka ett besök hos en veterinär för undersökning. Idag har många kliniker och djursjukhus särskilda väntrum och besöksrum som är anpassade efter just katter vilket bidrar till att minska stressen hos din katt.
Vill du lära dig mer om rädsla och oro hos katt kan du läsa om detta (och mycket mer!) i boken Min Skatt.
Källor: Agria, Jordbruksverket
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurfärsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play

till i din varukorg.