Så lindrar du dina förkylningssymptom
Lindra snuva och nästäppa
I början av en förkylning är det vanligt att näsan rinner mer eller mindre konstant. Efter ett tag brukar rinnsnuvan övergå till att bli tjockare och det är vanligt med nästäppa när slemhinnorna svullnar. En avsvällande nässpray med oximetazolin eller xylometazolin, som hjälper mot nästäppa kan lindra tillfälligt, men ska inte användas längre än tio dagar. Om du samtidigt har rinnsnuva och nästäppa finns Otrivin Comp som hjälper mot båda symtomen, denna används i maximalt sju dagar. Tänk på att en nässpray bara ska användas av en person under max en förkylning, av hygieniska skäl och för att hindra smittspridning.
En del tycker att det känns skönt att skölja eller spraya näsan med koksalt. Det finns även extra salt koksaltlösning, så kallad hyperton lösning, som kan minska behovet av avsvällande läkemedel genom att dra ut vätska ur slemhinnan. Andra knep vid snuva eller nästäppa är att höja huvudänden i sängen nattetid eller använda särskilda plåster som vidgar näsborrarna. Det finns också ett växtbaserat läkemedel i tablettform, Sinupret, som kan lindra symtom från näsa och bihålor. Kom ihåg att bunkra upp med mjuka engångsnäsdukar också!
Lindra halsont
Känns det som taggtråd i halsen? Mot halsont finns det flera halstabletter som kan lena, bedöva eller smärtstilla. Många lenande halstabletter innehåller mentol eller liknande som svalkar skönt, eller t.ex. ingefära med värmande effekt. Vilket man väljer är en smaksak. Har man ont i halsen kan man prova lokalbedövande sugtabletter, t.ex. Mucoangin. Bafucin och Triolif verkar både lokalbedövande och antimikrobiellt. Zyx är en smärtstillande och antiinflammatorisk sugtablett som fungerar bra för vissa, men undvik den om du har astma eller är överkänslig mot acetylsalicylsyra eller andra antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel.
Det känns ofta bättre med varm eller kall dryck för halsen, eller varför inte glass för den som vill?
Lindra hosta
I början av en förkylning är det vanligt att man upplever rethosta, så kallad torrhosta. Det beror på att slemhinnan i luftrören irriteras och hostreflexen triggas igång. När sedan slemproduktionen kommer igång är det vanligt att rethostan övergår i slemhosta. Hostreflexen och slemmet hjälper kroppen att göra sig av med objudna besökare och är egentligen inget vi vill dämpa helt. Men ibland kan hostan bli lite för ansträngande för kroppen eller störa den välbehövliga sömnen och då finns det hjälp.
Mot rethosta finns hostdämpande läkemedel som innehåller noskapin. Vid slemhosta kan man istället prova slemlösande läkemedel som innehåller bromhexin. Det finns många olika smaker och beredningsformer (tabletter, lösning eller lösliga tabletter) att välja mellan. Välj det du föredrar, effekten blir detsamma. Mot rethosta kan även dryck hjälpa, varm som kall. Varm dryck kan möjligen också lösa segt slem vid slemhosta.
Lindra feber
Ibland händer det att man får lätt till måttlig feber under en förkylning. Det är oftast ingen fara utan bara kroppens sätt att bekämpa viruset. När man har feber förbrukar kroppen mer vätska, så tänk på att dricka lite extra. Mår du dåligt av febern kan du ta receptfria febernedsättande läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen (som även är antiinflammatoriskt och därmed inte ska användas av alla, fråga vår kundservice vid osäkerhet).
<< Tillbaka till förkylningar och influensa
till i din varukorg.