Lär dig mer om huden
Vår hud är så mycket mer än vad vi ser på ytan. Vill du veta mer om hudens funktioner, olika hudtyper och hur du tar hand om din hud? Detta är första avsnittet i vår serie om huden.
Huden är ett av kroppens viktigaste organ. Huden är vårt yttersta försvar mot sol, bakterier och farliga ämnen och fungerar också som ett slags skyltfönster mot omvärlden och berättar en hel del om vilka vi är. Med en yta på cirka två kvadratmeter är huden vårt största organ, men trots det vet de flesta av oss relativt lite om hur huden fungerar. Vi vet att fet fisk är bra för hjärnan och att kalcium ger starka ben, men huden, hur tar vi hand om den? Med hjälp av Johanna Gillbro, doktor i experimentell dermatologi, hudexpert och författare till den populära boken Hudbibeln, förklarar vi hur huden fungerar och hur vi kan vårda den på bästa sätt.
Huden består av tre lager och varje lager består av flera skikt. I våra hudlager finns biljontals celler, bakterier, hårfolliklar, talg- och svettkörtlar och blodkärl. På huden finns dessutom det relativt nyupptäckta mikrobiomet, vår egen goda hudflora som spelar en stor roll för vår hudhälsa. Mikrobiomet (hudfloran) kommer vi att berätta mer om med hjälp av Johanna i kommande avsnitt, men nu i vårt första avsnitt med information om huden börjar vi från början genom att förklara hur huden är uppbyggd:
Lager 1 Epidermis - överhuden
Uppdrag: Skyddar oss från angrepp och uttorkning och bildar pigment
Vår skyddsbarriär mot omvärlden, epidermis, är mycket tunn med undantag från några ställen nämligen våra fotsulor och handflator. Epidermis täcks av en tunn film bestående av vatten och fetter som håller huden smidig och fungerar som en skyddsbarriär mot oönskade bakterier. I epidermis bildas också pigment som skyddar hudens celler mot solen och det är här vi har en stor del av hudens immunförsvar som aktiveras om vi utsätts för angrepp, från t ex kosmetika som vi inte tål eller från solen.
Lager 2 Dermis - läderhuden
Uppdrag: Ansvarig för hudens fasthet
I motsats till den tunna epidermis är dermis betydligt tjockare. Förutom att ge huden stabilitet så hjälper detta lager till att reglera vår kroppstemperatur, förse huden med syre och näringsämnen och backa upp vårt immunsystem. Dermis är uppbyggt av kollagen och elastin som ger huden styrka och flexibilitet. UVA-ljus kan tränga ner i dermis och påverka förmågan att producera kollagen och elastin vilket är en av anledningarna till att sol kan påverka uppkomsten av rynkor.
Lager 3 Hypodermis – underhuden
Uppdrag: Håller oss varma
Hypodermis är vår naturliga fettdepå och stötdämpare, det vi också kallar vårt underhudsfett. Det här är vårt djupaste hudlager som ger oss isolering mot kyla och vårt absolut tjockaste, även om tjockleken skiljer sig åt från olika delar på kroppen. Det är också i detta lager som vi hittar celluliterna, de finns i större utsträckning hos kvinnor och östrogen antas vara en anledning till detta.
Kunskapen om hur huden är uppbyggd och dess sammansättning ligger till grund för mycket av dagens hudvård. De ingredienser och aktiva ämnen man använder har olika funktion och påverkar hudlagren på olika sätt. Men hur mycket kan hudvård hjälpa oss till en mer hälsosam hud? Johanna, som forskat på huden under mer än 15 år, berättar att våra gener avgör till 25 procent hur vår hud ser ut och är därför inte något vi kan påverka. Men eftersom 75 procent beror på faktorer som vi själva styr över finns mycket vi kan göra själva. Det vi framförallt kan göra för att påverka vår hud är kopplat till:
- Vår livsstil
- Vilken hudvård vi använder
Livsstilsfaktorer som exponering för sol, vilken kost vi äter, stress och miljö har stor påverkan på hur vår hud mår och ser ut, men även det vi har hemma i badrumsskåpet påverkar huden. Självklart finns det ärftliga faktorer bakom hudåkommor som till exempel eksem, psoriasis, melasma, vitiligo och akne men livsstilsfaktorerna är viktigast när det gäller vår normala hudstatus och hur vår hud åldras.
Baserat på denna kunskap står det klart att det finns mycket vi kan göra för att få vår hud att må bättre! Och, en hud som mår bra ser ofta bättre ut. Vi kommer i kommande avsnitt i vår serie om huden att gå in på både livsstilsfaktorer och hudvård.
ATT VÄLJA RÄTT HUDVÅRD - FÖRSTÅ DIN HUDTYP
Tillsammans med Johanna Gillbro, doktor i experimentell dermatologi och hudexpert, förklarar vi hur huden fungerar och hur du kan vårda din hud på bästa sätt. För vi kan påverka hur huden mår! Hela 75% av de faktorer som påverkar hur vår hud mår och ser ut kan vi själva påverka. Var börjar man då? En bra start är att fundera över sin hudtyp: är din hud normal, känslig, torr, oljig eller en kombination av dessa? Johanna berättar att det är viktigt att välja rätt hudvårdsprodukter då produkterna ofta är anpassade till en speciell hudtyp. Detta är särskilt viktigt om man har känslig hud.
Läs mer om vad som kännetecknar de olika hudtyperna, och ta del av Johannas hudvårdstips:
Normal hud
Har du normal hud upplever du att huden känns spänstig och mjuk och du har inga uppenbara problem med torra eller feta områden i ansiktet. En viktig faktor är att huden inte känns, man har alltså ingen förnimmelse av den (huden svider, kliar eller stramar inte).
Fet hud
Beror på överproduktion av sebum vilket är en blandning av oljorna som produceras naturligt i talgkörtlarna. Din hud kan på grund av detta se oljig och glansig ut och du kan få förstorade porer och ibland pormaskar eller finnar som följd.
Torr hud
Du kan uppleva att huden kan strama, kännas lättirriterad och bli fnasig på vissa ställen. Det beror på att produktionen av vissa oljor och fuktbindare som normalt sker i huden inte fungerar som den ska och att vattnet därför avdunstar från huden.
Kombinationshud
Är en korsning av två hudtyper, normal till torr hud i kombination med oljig hud. Speciellt kan du uppleva att du är glansig i den så kallade T-zonen mellan pannan, näsan och hakan medan huden på kinderna oftast är normal eller torr.
Känslig hud
Många som upplever att de har känslig hud beskriver det som att huden kliar, bränner eller stinger och att man kan få starka reaktioner när huden kommer i kontakt med kosmetika, hudkrämer, tvål och även solljus. Har du känslig hud känner du förmodligen av en försämring under vintern när vi har ett kallt och torrt klimat.
Att huden förändras när den åldras är ingenting vi kan påverka, men däremot förändras den olika mycket hos olika personer. I senare avsnitt kommer vi att prata med Johanna hur vi på bästa sätt kan ta hand om vår hud på bästa sätt när vi blir äldre.
till i din varukorg.