Förbered djuren inför jul och nyår
Jul- och nyårshelgen är ofta en mysig period då de flesta djurägare har mer tid över för sina fyrbenta vänner. Men med högtiderna kommer också en del faror för djuren. Förändringar i vardagsrutinen under helgerna kan vara svåra att hantera, och nyårsraketer kan i vissa fall bli en traumatiserande upplevelse. Både husdjur och vilda djur blir rädda och desorienterade av de starka ljuden och ljusen från nyårsraketer. Rådjur flyr i panik och kan råka illa ut på våra vägar, och småfåglarna flyger blint när de blir rädda för smällarna, så det finns många anledningar att skippa raketerna. Tecken på oro hos våra husdjur är att hundar kan vända på promenaden och vilja gå hem när de hör smällarna; katter vill ofta inte gå ut utan gömmer sig under soffan. Även kaniner, marsvin och andra smådjur kan bli rädda även om det kan vara svårare att se på dem. Hästar kan också bli mycket rädda av raketer och t.o.m. sparka sönder sina boxar.
Det bästa för djuren är om du själv gör ett aktivt val och undviker att smälla raketer. Även om vi inte kan påverka vad andra omkring oss gör finns det ändå en del vi kan göra för att hjälpa våra djur. Då är det viktigt att i god tid förbereda hunden eller katten på de upplevelser som de kan råka ut för under jul och nyår.
Vad kan jag göra för djuren under högtiden?
Att huset plötsligt fylls med många gäster och främmande personer kan vara belastande för många djur. Det blir många nya syn-, ljud- och doftintryck att hantera. När det är många gäster så ökar också risken att någon matar djuret med något som det inte borde äta (t.ex. choklad, lök, fet julmat m.m.). Läs mer om riskerna med att ge djuren av vår mat, samt om andra traditioner kring julen som kan skapa problem hos våra fyrbenta vänner.
Försök att förbereda djuret innan genom att se till att det är ordentligt rastat. Ta en långpromenad med hunden och lek med katten, och se till att djuren har tillgång till en lugn plats. Hundar kan vara i en separat del av hemmet och katter vill gärna ha ett bo, t.ex. på en hylla högt upp där de kan ligga och iaktta omgivningen eller krypa in i en garderob. Se till att mat- och vattenskål samt kattlåda finns lättillgängligt. Kom ihåg att de djuret eventuella mediciner innan alla gäster kommer eftersom det annars lätt kan glömmas bort.
Under högtiden kan det vara svårt att hålla full uppsikt över husdjuren och då ökar risken att de kan få i sig fet mat, choklad eller snören vilket kan göra att djuret blir mycket sjukt. Därtill kan nyårsångest med högljudda raketer sätta djupa spår, som dessutom förvärras från år till år. Därför är det viktigt att hjälpa djuren genom nyårshögtiden så att de inte utvecklar en varaktig ljud- och ljusrelaterad ångest.
Att helt slippa fyrverkerier vore det optimala för djuren, men det kan vara svårt. Det finns ändå mycket vi kan göra för att hjälpa dem. Många tar med sig hunden eller katten till hotell som ligger i anslutning till flygplatser, eller åker långt ut på landet, för att komma ifrån smällandet. Det finns även en hel del olika typer av hjälpmedel och fodertillskott som kan underlätta i pressade situationer. Oavsett hur djuren reagerar så blir många berörda på ett eller annat sätt, och har ett ökat behov av extra visad hänsyn.
Börja förbereda djuret i god tid
Ju tidigare vi agerar, desto bättre effekt kan vi se av de hjälpmedel som finns. Det optimala är att sätta in åtgärder redan i november, men det är aldrig försent att göra något även om december har börjat. Att agera på något vis är det viktigaste.
Eftersom det vid högtider är vanligt med gäster och nya personer i hemmet är det en bra idé att successivt vänja djuren vid andra människors sällskap. Det är också bra om djuret sakta men säkert har fått ljudträna med fyrverkeriljud. Du kan exempelvis visa filmklipp på låg volym med fyrverkerier eller spela upp ljudet på annat vis. Då minskar risken för att nyår upplevs som något överraskande och traumatiserande. Beroende på hur träningen går kan det vara aktuellt att använda feromoner, fodertillskott och/eller andra hjälpmedel som till exempel hundtröjor.
Vänj valpar och kattungar tidigt
Valpar och kattungar är väldigt mottagliga för nya intryck, och därför är det viktigt att minimera djurens risker för nyårsångest och olika typer av påfrestningar redan från början. Redan tidigt i valpens och kattungens liv bör den introduceras för höga oväntade ljud och ljus. Detta bör ske gradvis och under kontrollerade förhållanden. Läs gärna vår valpskola där vi bland annat går igenom hur du kan ljudträna en hundvalp.
Hur fungerar olika hjälpmedel?
Det finns olika fodertillskott som kan ha en ångestdämpande effekt. Många av dessa fodertillskott kan med fördel användas i kombination med feromoner. Feromonerna är kopior av hundarnas och katternas egna trygghetsskapande doftsignaler, vilket gör att de ökar deras trygghetskänsla.
Dessutom finns det speciella hundtröjor som ger ett mjukt och konstant tryck som har visat sig att ha en lugnande effekt på de flesta hundar när de är oroliga, rädda eller överstimulerade. Förklaringen till hur dessa tröjor fungerar ligger i kopplingen mellan det sensomotoriska och det proprioceptiva systemet, dvs att man helt enkelt vet var man har sina ben utan att man behöver titta på dem. Hunden tar in information med alla sina sinnen, även genom huden. I huden ligger receptorer som förnimmer tryck, värk, värme och kyla. Tryck har en lugnande effekt på nervsystemet och ger en känsla av trygghet och säkerhet. Det skapar medvetenhet om kroppens gränser och ger därmed en lugnande effekt. Det är viktigt att vänja hunden vid denna typ av tröja i god tid innan jul och nyår, så att hunden är van vid den och känner sig trygg innan andra sker i ändras.
Gemensamt för alla dessa typer av preparat och hjälpmedel är att de skall sättas in i god tid, ofta minst fyra veckor innan nyår.
Hur ser jag om en hund eller katt är stressad och har obehag?
Hundar och katter kan visa flera symtom på stress, oro och ångest. Tecken på oro och ångest varierar från individ till individ, och kan innefatta ett eller flera symptom.
• De kan gömma sig och inte vilja lämna gömslet.
• De kan undvika att gå ut och vill inte vistas i okända miljöer.
• De kan börja kissa och bajsa inomhus utanför lådan.
• De kan få få ökad, minskad eller utebliven aptit.
• De kan börja skaka och smyga omkring, gärna längst väggarna.
• Hundar brukar sänka svansen.
• Börjar med överdrivet slickande. Katter kan rengöra pälsen konstant och kan till följd av det få hårlösa områden p.g.a. allt slickande.
• De kan utveckla beteendeförädringar som att uppvisa rädsla eller aggressiva tendenser.
Hur firar jag en säker högtid med husdjuren?
När julmånaden är igång så är viktigt att hålla fast vid så många av husdjurets rutiner som möjligt och tillgodose de behov som djuret har. Undvik helt att utfodra med mat som är till människor eller matrester. Ofta är julmaten för fet för husdjuren och de kan utveckla diarré, magkatarr eller inflammation i bukspottskörteln. Ge istället hunden och katten sitt vanliga foder som den är van vid och se till så att den får daglig motion.
Det är även viktigt att lämna hunden och katten ifred och inte kela med dem hela tiden, så länge de inte själva uppsöker det. Men ha ändå uppsikt över djuren. Man kan ge katten ro genom att skapa ett gömställe för den eller låta den gömma sig i garderoben så att den kan få vara ensam. När det gäller hundarna är det viktigt att ge dem trygghet genom att du finns där. Om de gärna vill vara nära oss så ska de få vara det. För vissa hundar kan det fungera med att man avleda deras uppmärksamhet genom att ge dem ett hundben.
Hur ska jag tänka efter nyår?
Även dagarna efter nyår kan djuret uppleva stress och ångest och minsta ljud kan medföra stora reaktioner, även om det inte direkt är fyrverkerier som är orsaken. Håll därför fortsatt hunden kopplad under promenader och vänta med att släppa ut katten. Ge hunden och katten möjlighet att vila ostört och låt den gömma sig i bostaden om de vill det.
Efter ett tag - när det blivit mer lugn och ro - se till att fundera på hur du redan tidigt på året kan förbereda nästa nyår så att det blir tryggt och säkert för djuren. Du kan t ex komma igång med ljudträning och att vänja djuret vid ljudet av raketer, och vänja djuret vid besök släkt och vänner inför nästa högtid.
Vi önskar alla en god och lugn helg!
Källor: Information från FirstVet, Naturskyddsföreningen, AniCura, Djurskyddet och Evidensia
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurfärsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play!

till i din varukorg.