Bihåleinflammation - råd & behandling
Vad är bihåleinflammation?
En bihåleinflammation (akut sinuit) kan man få om en förkylning sprider sig från nässlemhinnan till slemhinnorna i bihålorna. Bihålorna är luftfyllda hålrum som sitter i pannan, i överkäken och i området kring näsa och ögon. Alla bihålor sitter ihop med näsan via en smal gång. Förkylning är en virusinfektion som ger upphov till inflammation i slemhinnorna. De blir då röda, svullna och utsöndrar vätska och slem (snor). Svullnaden kan göra att gången mellan näsan och bihålorna täpps igen, så att vätska och slem inte kan rinna ut ur bihålan.
Symtom på bihåleinflammation
- Ont i kinderna eller pannan, oftast mer på ena sidan.
- Värk eller tryckkänsla i tänderna i överkäken.
- Nästäppa och nedsatt luktsinne.
- Snuva som rinner bakåt i halsen.
Hur behandlas bihåleinflammation?
Du kan minska svullnaden i slemhinnan genom att vara uppe och röra på dig på dagen och sova med höjd huvudände om natten. Rökning gör slemhinnan extra svullen, så undvik gärna det. Drick lite extra vatten, det kan lösa upp slemmet så att det lättare rinner ut ur bihålan.
Vanlig avsvällande nässpray hjälper bra mot slemhinnesvullnaden. Även kortisonnässpray hjälper eftersom den motverkar själva inflammationen som orsakar svullnaden. Kortisonnässpray kan även snabba på tillfrisknandet något.
Att skölja näsan med koksaltlösning kan lindra symtomen. Köp färdig lösning eller blanda egen och använd en nässpruta eller kanna för att skölja igenom näsan. Ljummet vatten brukar kännas bäst.
Det finns också växtbaserade läkemedel i tablettform som används för behandling av bihåleinflammation hos vuxna: Sinuxol och Sinupret forte. Sinuxol används enbart vid behandling av bihåleinflammation medan Sinupret Forte används för lindring av symtom i både näsan och dess bihålor vid förkylning.
När ska man kontakta vården?
Vanligtvis behöver man inte söka vård för en bihåleinflammation, men om den inte blir bättre inom tio dagar bör du kontakta vårdcentralen. Sök vård akut om du får frossa och hög feber eller känner dig svag och stel i nacken. Sök också akutvård om du har kraftig värk över pannan eller vid näsroten eller om du blir röd och svullen i huden kring ögat.
Källa: 1177 Vårdguiden
till i din varukorg.