Urinvägssjukdomar hos hund och katt
Urinvägssjukdomar är vanligt hos både hundar och katter. Hundar drabbas oftare av urinvägsinfektion orsakat av bakterier, medan katter i större utsträckning lider av steril urinvägsinflammation utan bakterieangrepp. Om din hund eller katt har svårigheter att kissa kan det röra sig om ett urinstopp vilket är livshotande, i dessa fall ska veterinär kontaktas genast. Likaså om djuret urinerar enorma mängder då det kan vara tecken på akut njursvikt som kan vara livshotande.
Hur hjälper jag mitt husdjur som har en urinvägssjukdom?
För de flesta djur med urinvägssjukdomar är det viktigt att de får i sig tillräckligt med vätska. För att säkerställa detta är det klokt att utfodra med våtfoder. Du kan även smaksätta dricksvattnet med t ex buljong, använda en vattenfontän och ge isbitar som godis under varma sommardagar. Detta bidrar till att späda ut djurets urin, skonar njurarna samt förhindrar uppbyggnad av mineraler. Låt även hunden komma ut och kissa ofta samt se till att katten har god tillgång till en stor och ren kattlåda med djup sand. Specialdieter kan också bidra till att förebygga urinstensbildning samt förändra pH-nivån i urinen. Det finns även specifika kosttillskott som stöttar och skyddar urinblåsan vid infektion och inflammation.
Doftferomoner kan minska oro och hjälpa katter då deras urinvägsinflammation ofta är stressutlöst. Där är det även ytterst viktigt att se över kattens miljö. Den ska vara så lugn och stabil som möjligt, utan konflikt med andra katter och störande moment. Katter mår som bäst när de bor på samma plats med konsekvent hushåll. De uppskattar inte att resa, flytta eller att utsättas för förändringar. De behöver gott om utrymme och resurser såsom en stor fräsch kattlåda, ett eget klösträd som katten själv doftmarkerar samt lagom mängd aktivering och stimulans. Även tillgång till ett välkänt revir, privat mat- samt vattenskål som alltid är ren är av stor vikt. Här kan det vara en god idé att ta till professionell hjälp av en kattbeteendevetare eller djurklinik som specialiserar sig på katter. Även boken Min Skatt kommer med många tips och råd!
Vilka är symtomen på urinvägssjukdomar hos hund och katt?
Katter och hundar med urinvägsproblem kissar ofta samt uppvisar smärta när de försöker urinera. Urinmängden är mindre och kan vara blodblandad. Katter sitter kvar längre än de brukar. De kan jama eller krysta för att visa smärta och obehag. Det är inte ovanligt att många först tror att katten är förstoppad fast den egentligen har problem med att kissa. Katten slickar även på vulva/penis mer än den brukar. Vissa katter kan också putsa pälsen onormalt mycket, särskilt på magen och låren, på grund av stress, smärta och obehag. Därtill så kan katten få förändrat beteende och visa rädsla, vilja gömma sig, bli aggressiv eller bli mer kontaktsökande än vanligt. Den kan även kissa i sängen, soffan eller på mattan.
Om djur får i sig något giftigt (som t ex kylarvätska till bilen vilket inte är helt ovanligt för hundar) kan detta leda till akut njursvikt. Då dricker och urinerar djuret betydligt mer än vanligt samt att deras allmäntillstånd försämras. Även kräkningar och buksmärta kan förekomma. I mycket allvarliga fall kan de helt sluta producera urin och avlida. Vid kronisk njursvikt kommer symtomen smygande och är ofta förknippat med nedsatt aptit, viktnedgång och håglöshet. Kronisk njursjukdom är mer vanligt hos katter jämfört med hundar.
Varför får djuren urinvägsproblem?
Urinvägssjukdomar drabbar njurar, urinledare, urinblåsa, urinrör, testiklar, sädesledare, prostata, penis och vagina. Det är förknippat med urinvägsinfektion, urinvägsinflammation, polyper, tumörer, njursjukdom samt urin- och njursten. Bakteriell urinvägsinfektion är relativt vanligt hos hundar och uppkommer då bakterier från yttre delarna av urinvägarna vandrar in till urinblåsan, njurar och/eller urinrör och orsakar en infektion. Detta är mer vanligt hos tikar jämfört med hanhundar. Bakterier kan också spridas till urinvägarna via blodet men det är mindre vanligt.
I många fall finns en underliggande orsak till att ett djur får urinvägsinfektion. Urinsten eller urinkristaller banar vägen för att bakterier ska få fäste. Diabetiker har lättare att få urinvägsinfektion eftersom de kan ha socker i urinen som utgör näring för bakterier. Även djur med njursvikt och hormonella sjukdomar har lättare att utveckla en urinvägsinfektion. Ofullständig tömning av urinblåsan pga missbildning eller skadat nervsystem samt rubbning av pH-värdet och tumörer är också orsaker till urinvägsproblematik.
Urinvägsinflammation (felin idiopatisk cystit (FIC)) drabbar tyvärr många katter. FIC orsakas inte av bakterier utan uppträder oftast i samband med stress. Det kan vara vid flytt, ändringar i hemmiljön eller om det kommit ett nytt djur till hushållet eller grannskapet.
Hur tar jag ett urinprov på min hund eller katt?
Urinprovet ska helst vara taget på ett så rent sätt som möjligt. Du fångar upp urinen från hunden i passande kärl när hunden kissar på promenaden. Inför detta är det viktigt att rengöra könsorganet samt att gärna ta mittstråleurin. För att samla in urin från katter kan detta göras hemma. Ersätt sanden med opoppade popcorn eller plastpärlor i en noggrant rengjord kattlåda.
Hur ställer veterinären diagnos?
Utöver en allmän undersökning av djuret så undersöks även urinet samt eventuella blodprov tas. Urinprovet analyseras avseende koncentration, förekomst av socker, proteiner, bakterier, inflammatoriska celler, kristaller och blod. En bakterieodling görs för att eventuellt få svar på vilken typ av bakterier som växer i urinblåsan, samt vilken typ av antibiotika som ska användas.
För att utesluta att det föreligger någon annan sjukdom går det att göra ultraljud av urinblåsa och njurar. Med ultraljud kan man se förändringar i njurar samt i urinblåsans vägg som polyper, tumörer, missbildningar eller inflammation. Vid en ultraljudsundersökning kan man även se att det inte föreligger någon missbildning i urinvägarnas anatomi. Ibland kompletteras undersökningen med röntgen av bukhålan där vissa typer av urinsten kan ses.
Hur behandlas urinvägssjukdomar hos hundar och katter?
Urinvägsinflammationen FIC - som ofta drabbar katter - behandlas med fodertillskott, specialfoder, stress- och miljöhantering. Även smärtstillande- och antiinflammatorisk medicin rekommenderas ofta.
En urinvägsinfektion - som ofta drabbar hundar - behandlas med smärtstillande- och antiinflammatorisk medicin samt antibiotika. Är infektionen orsakad av urinsten kan denna avlägsnas via specialfoder eller kirurgi. Ofta behöver även livsstil, foder, kroppsvikt och motion läggas om för att förebygga att nya stenar bildas.
Utöver infektion och inflammation kan urinvägarna drabbas av cancer, polyper och missbildningar. Detta korrigeras kirurgiskt och/eller medicinskt beroende på diagnos.
Källor: Universitetsdjursjukhuset, Kattens Veterinär, Evidensia och AniCura
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurfärsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play!

till i din varukorg.