Päls- och hudvård för hundar och katter
Behöver hundar och katter badas?
Många hundar och katter behöver generellt sett inte schamponeras, men det kan ändå vara bra att vänja dem vid att bli tvättade eftersom de senare i livet kan få behov av det. De kan till exempel råka ut för en hudsjukdom eller få något i pälsen och kan då behöva bli tvättade. För att det ska gå så smidigt och stressfritt som möjligt så är det allra bästa att börja vänja dem tidigt vid att bli duschade, helst redan som kattunge eller valp. Till en början kan du vänja djuret vid duschutrymmet utan vatten, och sedan successivt öka graden av intryck och aktivitet. Spola försiktigt av tassar och ben, för att i takt med att djuret blir bekvämt duscha högre upp på kroppen. Katter föredrar varmt vatten på runt 38 grader, medan hundar inte behöver lika varmt.
Hur ofta behöver hundar och katter badas och borstas?
Korthåriga individer behöver oftast minst päls- och hudvård. En katt med kort päls behöver inte badas alls eftersom den själv klarar av att hålla sig ren. När katten slickar sin päls avsöndras ett lagom tjockt skyddande fettlager från huden. Fettlagret fungerar som balsam och hjälper till att hålla katten torr vid blött väder. Så kallade nakenkatter kräver ofta regelbundna bad eftersom de saknar päls som absorberar den naturliga oljan som utsöndras från huden, vilket gör att de blir klibbiga.
Långhåriga hundar och katter kräver mer pälsvård än korthåriga, såsom daglig borstning och ibland även bad. Hundar med oljig päls kan behöva mer regelbundna bad medan en golden retriever som har en vattenavvisande underull bör badas mer sällan för att den avvisande effekten ska vara kvar. Hundar med mycket tjock päls mår bäst av färre bad men mycket borstning.
Hur vet jag om hunden och katten har hud- och pälsproblem?
När hunden eller katten har hudproblem är det vanligt att de uppvisar ett eller flera av dessa symtom:
• Klåda
• Sår
• Svullna och irriterade öron
• Överdrivet slickande
• Håravfall
• Rodnad
• Stark lukt av pälsen
Om ditt djur har hudproblem så kräver det veterinärvård med uppföljning och ofta regelbundna bad samt daglig hud- och öronvård hemma. På Apotea hittar du hud- och pälsvård för såväl vård av hudsjukdomar samt förebyggande produkter av en frisk hälsosam päls och hud hos hunden och katten.
Vad kan jag använda för schampo till hundar och katter?
Det är viktigt att alltid använda ett schampo som är avsett för hundar eller katter. Människors hud har nämligen ett lägre pH-värde jämfört med katter och hundars hud, vilket gör att ett schampo avsett för människor kan kännas väldigt obehagligt på djurets hud. Schampo för människor innehåller dessutom många ingredienser som djur inte ska få i sig när de slickar och tvättar sig. Använd aldrig diskmedel, såpa eller tvål vid schamponeringen.
Hur badar jag hunden?
1. Se till att hunden står stabilt - Det är viktigt att hunden känner sig trygg och står stabilt när den ska duschas. Lägg gärna in en halkmatta som hunden kan stå på. Om hunden inte står stilla så är det bra om ni är två personer som kan hjälpas åt, så att den som schamponerar har båda händerna fria att jobba med. Kom ihåg att belöna hunden när den står lugnt.
2. Schamponering - När hunden står stabilt kan du blöta den med ljummet vatten, se till att den blir ordentligt blöt. Använd sedan ett schampo avsett för hundar. De flesta schampon kan spädas ut med lite vatten i en flaska, på så sätt är det lättare att applicera och bygga upp ett ordentligt ludder. Det går inte heller åt så mycket produkt och det blir lättare att skölja ur schampot. Var försiktig när du schamponerar huvudet, försök undvika att få schampo och vatten i öron, ögon och mun. Det brukar gå lättare om du håller runt hundens nos med ena handen och schamponerar/duschar med den andra. En del medicinska schampon ska sitta i en stund innan de sköljs ur, och ibland behöver hundens päls schamponeras två gånger. Var noga när du sköljer ur schampot så att det inte blir rester kvar i pälsen som kliar och irriterar huden.
3. Balsam - Detta steg behövs bara om hunden har torr hud eller päls. Det finns balsam som du fördelar i pälsen, låter verka några minuter och sedan skölja ur. Eller så kan du använda ett så kallat spraybalsam som du sprayar på hunden efter du torkat den och masserar in i pälsen. Denna typ av balsam sköljs inte ur.
4. Torka hunden - Tänk på att ta det lugnt när hunden ska gå ur duschen eller badkaret så att den inte halkar. Du kan lära hunden att skaka sig på kommando, vilket kan vara praktiskt eftersom du kan undvika att det inte blir så blött omkring. Torka av det värsta ur pälsen med en handduk medan hunden står kvar i badet/duschen. Lägg en handduk på golvet som hunden kan gå ur på och fortsätt torka den så torr som möjligt. Du kan med fördel föna hunden tills den är helt eller nästan helt torr. Dels får du då bort en hel del lös päls, och dels bör hunden vara torr innan den går ut när det är kallt ute. Även vid detta steg kan det vara bra att vara två personer som hjälps åt om hunden inte vill stå stilla.
Hur badar jag katten?
Det kan vara utmanande att få katten att acceptera att bli badad om det är något som är helt nytt för den. Men om du är lugn och konsekvent, och kanske tar hjälp av någon som är van vid att bada katter så går det ofta att lära katten att bli badad. Tänk på att katter vill ha varmt vatten när det är dags att bada, runt 38 grader.
Såhär går du tillväga när du ska bada din katt:
1. Borsta pälsen och använd en stabil balja - Om du har en långhårig katt bör du borsta ur pälsen innan katten ska bada. Därefter sätter du katten i en stabil balja i duschen eller badkaret och blöter hela pälsen försiktigt. Undvik att blöta kattens huvud – inget vatten bör komma in i kattens känsliga ögon, öron eller mun.
2. Schamponering - Massera in ett schampo avsett för katter i pälsen och skölj av. Du kan med fördel späda ut schampot med vatten i en flaska eftersom det är lättare att arbeta med samt skölja ur. Schamponera helst två gånger.
3. Balsam - En långhårig katt och katter med torr hud mår bra av att avsluta badrutinen med ett balsam. Skölj alltid ur pälsen noga innan du torkar katten torr med en handduk.
4. Torka katten - Handdukstorka pälsen så mycket som det går, men undvik att gnugga alltför mycket då det kan resultera i en hoptovad päls. Föna sedan pälsen helt torr med varm luft - var noga med temperaturen och se till att det varken blir för hett eller för kallt för katten eftersom den lätt kan bli förkyld.
5. Borsta igenom pälsen - Avsluta med att borsta igenom pälsen. Ett leave-in balsam för katter kan underlätta borstningen, men det kan vara en bra idé att applicera det på borsten och inte direkt på katten.
Vad finns det för alternativ till bad?
Om hunden eller katten verkligen avskyr vatten så kan det kännas som en omöjlig uppgift att bada dem. Testa då i stället ett torrschampo, mousse eller pads för att rengöra och vårda päls och hud.
Lycka till med bad, päls- och hudvård!
Källor: Kattveterinären, Agria, Säker Hund
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurfärsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play!

till i din varukorg.