Övervikt hos hund - tips & råd
Fetma och övervikt är något som drygt hälften av våra hundar lider av. Orsaken är oftast en kombination av för lite motion och för mycket mat, men även underliggande sjukdom kan leda till viktproblem hos hund. Det är viktigt att vara medveten om att kastrerade djur har omkring 20% lägre energibehov – så efter kastrering är det en bra idé att gå över till ett foder anpassat för kastrerade hundar.
Övervikt hos hundar leder ofta till sjukdomar som förkortar hundens livslängd. Risken för osteoartros (ledproblem), hudåkommor, diabetes och nedsatt immunförsvar. En ökad belastning på skelett och inre organ ökar även markant vid övervikt. Då sjukdomar som gör ont, som t.ex. osteoartros, minskar hundens benägenhet för att röra på sig såsom att springa, gå i trappor och hoppa, så minskar också hundens aktivitet. Detta leder till att risken för övervikt ökar markant eftersom hundens energibehov minskar. Med tiden får hunden nedsatt livskvalitet och utvecklar tidigare kroniska sjukdomar och får därmed ett förkortat liv. Vissa hundraser och framförallt större och tyngre hundar utvecklar en ökad risk för ledsjukdomar som kan leda till artros i höfterna. Traumatiska skador som till exempel avslitna korsband ses också mer hos överviktiga hundar jämfört med normalviktiga hundar.
Även vissa hormonella rubbningar kan visa sig som övervikt. Det är därför viktigt att utreda om den överviktiga hunden lider av smärta och/eller någon underliggande sjukdom. Se även över hur tänderna mår eftersom dålig tandhälsa skapar en kronisk inflammation, vilket ökar risken för övervikt. Det finns specifika foder för viktminskning som ofta ger en ökad mättnadskänsla, har mer fibrer och/eller färre kalorier än vanlig hundmat.
Hur vet jag om min hund har en hälsosam vikt?
• Undervikt: Det går att se hundens revben tydligt samt hunden har en uppdragen midja. Hunden har nästan inget underhudsfett.
• Normalvikt: Det är lagom med fett över hundens revben samt de går att känna men de syns inte tydligt. Hunden har en tydlig midja och en måttlig mängd fett över svansroten.
• Övervikt: Det är svårt att känna revbenen på grund av fett samt buklinjen är rak. Hunden har betydliga mängder fett över länd och svansrot.
• Svår övervikt: Det går inte att känna revbenen samt buklinjen är rund och hängande. Hunden har mycket fett över bröst, rygg, hals och svansrot. Nacken är bredare än huvudet.
Vad ska min hund äta?
Utfodra din hund med lagom mängd foder och se till att den får rätt typ av motion och i lagom dos som passar just din hund. Ge gärna din hund ett viktminskningsfoder som innehåller mer fibrer och ger en högre mättnadskänsla. På grund av den ökade fibermängden upplever många att hunden får en ökad mängd avföring.
Ha som vana att alltid noggrant väga upp mängden foder enligt dosering på förpackningen eller följ eventuella råd från veterinären. Notera kontinuerligt din hunds aptit och vikt. Fördela gärna fodret på 2-3 mål per dag. Hundar behöver inte äta kakor, bullar, smörgåsar, rester, slicka tallrikar osv. Om du vill ge din hund en belöning kan du istället ge hundgodis eller hundens vanliga foder som du till exempel kan dela upp i mindre bitar eller hundgodis som är anpassat för överviktiga hundar. Om du ger vanligt foder som godis är det viktigt att dra bort denna mängd från dagens totala fodermängd. Även frukt och grönt som t.ex. morotsbitar, ärtor, äppelbitar utan kärnor, broccoli och gröna bönor kan vissa hundar uppskatta som belöning.
Det kan vara lockande att ge hunden något gott när den tigger, men faktum är att det är inte alltid mat som hunden faktiskt vill ha. Testa istället att exempelvis leka med din hund, borsta den eller gå en promenad. Ofta så kan detta fungera som en bra belöning och är bättre än godis eller ett extra mål mat.
Hur kan jag bäst aktivera min hund?
För att undvika skador på leder och skelett så är det viktigt att börja aktivera din hund försiktigt. Skonsam träning i vatten och fysioterapi är en mycket bra träningsform för många hundar. Det räcker ofta med mindre tid än vad man tror. Att förlänga promenaden med 10–20 minuter dagligen kan göra stor skillnad, samt att leka med din hund varje dag i fem minuter är en mycket bra början. Viktigast är att börja långsamt och vara lyhörd till hur din hund mår. Använd dig gärna av aktiviteter med låg intensitet, såsom promenader och simning, och öka successivt upp tempo och frekvens.
Använd gärna en specifik aktiveringsmatskål som kan hjälpa din hund att äta långsammare samt utmanas i problemlösning vilket kan leda till att din hund uppnår och håller en hälsosam vikt. Många hundar har riktigt roligt när de ska lösa uppgifter för att få sin mat.
Att hjälpa ditt husdjur att gå ner i vikt kan vara utmanande. Men det finns så mycket att tjäna på ett bra resultat, så ge inte upp. Tveka inte på att kontakta en veterinär om du önskar mer råd och stöd!
Källor: Evidensia, FirstVet, Stockholms Djurklinik, Agria
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurfärsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play!
till i din varukorg.