Ögonvård för hund och katt
När djurets ögon är rena och torra behövs ingen direkt ögonvård, men det kan vara bra att rengöra ögat för att träna och upprätthålla hantering. Om det gäller en trubbnosad ras, som ofta har ögon som buktar utåt, är det nödvändigt med daglig ögonvård och rengöring. Även applicering av återfuktande ögondroppar är en god idé.
Det som är viktigt att komma ihåg är att alltid rådgöra med veterinär om hunden eller katten har ett rött eller svullet öga, plötsligt verkar se dåligt, har ett öga som rinner, uppvisar ljuskänslighet eller har en liten pupill. Även djur som uppvisar tecken på smärta från ögat (kisar, kniper med ögat eller gnider med tassen) behöver ofta akutvård. Ibland kan du se en skada eller skräp som har kommit in i ögat, då går det bra att försöka spola ögat med ögonvatten för att försöka få bort smuts och partiklar.
Vissa symtom kan komma smygande och kan vara svåra att upptäcka. Ögonvitan kan till exempel successivt bli blodsprängd. Hornhinnan och främre delen av ögat kan se gråaktiga ut. Pupillen kan vara utvidgad och inte reagera på ljus. Djur som har ont i ögat - framför allt katter - kan hålla sig undan, vara mindre sällskapliga och få nedsatt aptit.
Hur vårdar jag bäst hundens och kattens ögon hemma?
Det mest optimala sättet att rengöra djurets ögon är genom att fukta en ren trasa eller kompress med fysiologisk saltlösning. Det finns även speciella våtservetter du kan använda. Dra försiktigt och långsamt uppifrån och ned över ögonen och ta bort smutsen bit för bit. Byt till en ny ren kompress, trasa eller våtservett mellan varje gång du torkar samt när du byter öga. På så vis undviks risken för att eventuella infektioner sprids mellan ögonen.
Om du i stället spolar djurets öga (vilket kan vara lämpligt om det har kommit in irriterande partiklar) spolar du från den yttre ögonvrån och in mot nosen. Då rinner ögonsköljen lättare in över ögat och sen ut från den inre ögonvrån.
Belöna hunden och katten både under och efter ögonvård. Använd gärna en leksak, godis eller klicker. På detta sätt börjar djuret associera ögonvård med något positivt, och processen blir därmed mycket enklare för alla. Bäst är att lära valpen och kattungen tidigt att ögonvård är trevligt.
Hur går en ögonundersökning av hund och katt till?
Veterinären börjar ofta med att undersöka hela djuret i en klinisk undersökning. Därefter undersöks ögat noggrant samt reflexer i anslutning till ögat och ansiktet kontrolleras. Även ögonlock och yttre strukturer på ögat inspekteras. Veterinären lyser in med en stark lampa i ögat för att kontrollera pupillreflexer och noterar om något avvikande kan observeras. Därefter mäts tårproduktionen och hornhinnan färgas för att upptäcka eventuella sår.
Vid behov tas prov från ögats slemhinna för att undersöka förekomst av bakterier, virus, svampar och parasiter. Ögats tryck mäts för att se om djuret har inflammation eller annan problematik i ögats inre delar, som tex en tumör. Det kan även vara till följd av sjukdom någon annanstans i kroppen. Därför är det relevant för veterinären att ta blodprover och säkerställa att djuret för övrigt är helt friskt.
Vid speciella utredningar kan ögat undersökas med både spaltlampa, oftalmoskop och gonioskop. Därefter kan vidare utredning ske med hjälp av ultraljud eller elektroretinografi.
Vilka ögonsjukdomar drabbas hundar och katter av och vad är orsaken?
De ögonsjukdomar som vanligen ses hos människor förekommer även hos hundar och katter. De kan få grumlig lins (grå starr/katarakt), högt tryck i ögat (grön starr/glaukom), torra ögon (keratokonjunktivitis sicca), näthinneavlossning, sår i hornhinnan, tumörer i ögat, inflammationer i bindhinna eller hornhinna samt i djupare delar av ögat som iris och näthinnan.
Orsaken till ögonsjukdomar är bland annat miljö, allergi, arv, bakterier, virus och sår/trauma. Ett sår på hornhinnan kan uppstå genom kronisk nötning orsakat av inåtväxande hårstrån (entropion) eller från skräp som kommit in i ögat. Skador är den vanligaste orsaken till inflammation i ögats druvhinna (uveit). Den form av trauma som kan orsaka detta är oftast trubbigt våld, perforerande sår i hornhinnan eller kirurgi. Det kan även uppstå till följd av andra systemsjukdomar eller primära ögonsjukdomar.
Det finns även ärftliga sjukdomar som kan drabba ögon. Några exempel är total retinal dysplasi, collie eye anomaly och retinal dysplasi. För detta finns det specifika undersökningar för de raser som är predisponerade för dessa sjukdomar.
Många ögonproblem hänger ihop med huvudets anatomi och utseende. Djur med korta platta nosar och utstående ögon drabbas betydligt oftare av ögonproblem, jämfört med djur som har längre och naturliga nosar. Deras ögon ligger djupare och är skyddade. Trubbnosade hundar och katter – så kallade brakycefala djur – behöver daglig ögonhygien och omvård för att må så bra som möjligt.
Vad finns det för behandlingar?
Vissa ögonsjukdomar kräver behandling av en ögonspecialist, medan andra sjukdomar kan behandlas av den allmänna veterinären. Det finns både medicinsk behandling i form av ögondroppar, tabletter eller intravenöst dropp, samt olika typer av kirurgisk behandling. Exempel på sjukdomstillstånd som kräver ögonkirurgi är katarakt där linsen byts ut, felväxande ögonhår som opereras bort, djupa sår i hornhinnan som sys ihop eller i vissa fall hela ögat som behöver opereras bort.
Hittar du inte produkten du söker i sortimentet nedan? Här hittar du alla våra produkter för ögonvård hos djur!
Källor: Universitetsdjursjukhuset, Blå Stjärnans Djursjukhus, AniCura, Evidensia
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurförsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play!

till i din varukorg.