La Roche-Posay - Ta hand om din hud
Att gå igenom cancer
Att få cancer eller leva med cancer påverkar både kroppen och själen på många sätt, bland annat kan behandlingar och de förändringar kroppen går igenom påverka huden. Det kan verka som en liten sak i sammanhanget, men att ta hand om huden så bra som möjligt kan vara ett sätt att förbereda sig inför behandlingarna, och hjälpa huden att återhämta sig efteråt.
Mer än 80 % av patienterna* som går igenom cancerbehandling utvecklar biverkningar i huden kopplade till de olika behandlingarna. * Charles C, et al. Impact of cutaneous toxicity associated with targeted therapies on quality of life. Results of a longitudinal exploratory study. Bulletin du Cancer. March 2013;100(3):213-22.
Olika steg att tänka på under din behandling
La Roche-Posay har utvecklat hudvårdslösningar som rekommenderas av dermatologer för att lugna, vårda och skydda känslig hud före, under och efter en cancerbehandling.
Före behandlingen
Innan behandlingen påbörjas kan du få rekommendationer kring hur du ska vårda huden på bästa sätt. Detta kan bidra till att skydda huden under behandlingen. Cancerbehandlingar kan påverka både hår, hud och naglar, och man kan utveckla hudreaktioner i någon grad på grund av strålbehandling eller kemoterapi.
ATT FÅ DIAGNOSEN CANCER
Det är väldigt tufft att få en cancerdiagnos, och det brukar dyka upp massa frågor. Hur ska man förbereda sig för behandlingarna? Hur berättar man för sina närmaste? Behöver du träffa en psykolog? Kommer du att kunna fortsätta arbeta och ha ett sociala liv? Kom ihåg att du inte är ensam, att det finns vårdpersonal att kontakta om du har frågor.
INNAN BEHANDLINGEN BÖRJAR
Innan behandlingen påbörjas kan du försöka hitta en hudvårdsrutin för att berika och vårda huden. Detta bidrar inte bara till att skydda huden under behandlingen, utan kan också bidra till självkänslan i denna fas i livet. Huden blir torrare under behandlingen, så välj skonsamma produkter eller produkter för känslig hud. Prata med hudvårdsproffs om att hitta rätt fuktgivande produkter och använd solskydd med minst SPF30 eller SPF50 för att skydda huden mot solen, då huden ofta blir känsligare för solljus vid behandling.
Att hitta rätt stöd från patientorganisationer kan hjälpa dig att förbereda dig för de utmaningar som behandlingen innebär. Du känns ofta bra att träffa personer i samma situation som vet vad du går igenom.
FÖRBERED DIN KROPP OCH HUD
Cancerbehandlingar orsakar förändringar i kroppen och huden. Att förbereda huden innan biverkningar uppstår kan hjälpa till att förebygga och vårda huden. Att hitta rätt produkter för att återfukta och lugna huden kan vara ett bra första steg för att minska effekterna på huden av cancerbehandlingar. Du kan t ex hitta en rengöring som är mild för hudens pH-värde, och vårdande och milda fuktkrämer samt solskydd.
ATT VARA DEL AV EN GEMENSKAP
När man får veta att man har cancer ger det upphov till många känslor och tankar. Patientorganisationer och stödgrupper är utformade för att hjälpa till att hantera alla aspekter av en cancerdiagnos, och erbjuder en trygg miljö för att dela erfarenheter och få kontakt med andra som står inför liknande utmaningar. Att dela sina tankar och känslor med andra som förstår och relaterar till din situation kan vara positivt även för självkänslan. I dag finns det också bloggar, forum och sociala medier som kan knyta samman cancerpatienter över hela världen, och det finns inspirerande berättelser att ta del av som kanske kan stärka.
Under behandlingen
När du inleder din cancerbehandling upplever du sannolikt förändringar i både huden, håret och naglarna, och det dyker nog upp nya frågor om hudvårds- och hygienrutiner. Försök att ta hand om dig själv och din hud på bästa sätt, och återfukta och lugna huden.
Det finns olika sätt att proaktivt skydda och ta hand om din hud under behandlingen. Att avsätta tid för att vårda huden kan också bli ett sätt att ta hand om dig själv. Du kan få tips på produkter som rekommenderas av dermatologer för att på ett bra sätt ta hand om huden både på kroppen, i ansiktet och i hårbotten.
"Även om huden är en bisak i det stora hela, kan det hjälpa att hålla fast vid sådant som man med små medel kan hantera. För cellgiftsbehandlingen gör huden väldigt irriterad och jag kunde inte undvika att klia. När det inte fanns kraft att ta hand om mig själv, var jag tacksam över att mamma ständigt smorde mina armar, ben och fötter."
Fredrika Skiöld
Grundare av bodyandsoulscience.com
BIVERKNINGAR AV CANCERBEHANDLINGAR
EXPERTEN FÖRKLARAR
"Hudtoxiciteter är så allvarliga för vissa patienter att de kan leda till tillfällig eller permanent utsättning av cancerbehandlingen. Många dermokosmetiska lösningar kan dock bidra till att förbättra din hudkomfort och livskvalitet."Professor Ivan Krakowski
Onkolog och ordförande i AFSOS, den fransktalande föreningen för kompletterande vård inom onkologi.
FRÅN DERMATOLOGER OCH ONKOLOGER
”Man kan inte minska riskerna, men problemet kan man minimera. Det gör man bäst genom att ge huden de bästa förutsättningarna direkt vid terapistart. Att återfukta och lugna huden är ett bra första steg för att minska biverkningarna som uppstår på grund av behandlingar. Men vid hormonterapier är det ofta oundvikligt att inte få biverkningar, då är det viktigt att komma i kontakt med medicinskt ansvarig eller dermatolog på hudavdelningen på sjukhuset för att få rätt behandling.”
Peter Bjerring
Dermatolog
Vissa cancerbehandlingar, beroende på typ av cancer, gör huden mer känslig och ömtålig. Hur huden reagerar kan variera beroende på hudtyp, typ av behandling och hur lång behandlingen är. Under behandlingen behöver cancerpatienterna veta hur de bäst tar hand om sin reaktiva hud.
För att hjälpa till att hantera hudtoxiciteter sammanförde La Roche-Posay arbetsgrupper med dermatologer och onkologer som är specialiserade på olika hudtillstånd relaterade till cancerbehandling.
2012 startade varumärket en europeisk arbetsgrupp – European Skin Management in Oncology (ESKIMO) – som bestod av dermatologer och onkologer specialiserade på cancervård och de dermatologiska problem som är relaterade med dem. Efter att ha granskat uppdaterade vetenskapliga data använde sig gruppen av sin medicinska expertis för att ta fram rekommendationer om hur hudtoxiciteter kan hanteras med lämpliga dermokosmetiska lösningar i syfte att förbättra patienternas livskvalitet under cancerbehandlingarna.*
Sedan 2021 finns även en nordisk arbetsgrupp NECOM, en grupp specialister med dermatologer och onkologer. NECOM-gruppen publicerade nyligen en ny skrift med namnet ”Skincare for cancer patients in Scandinavia”.
*Källa: Dreno B, Bensadoun RJ, Humbert P, et al. Algorithm for dermocosmetic use in the management of cutaneous side-effects associated with targeted therapy in oncology. JEADV 2013, 27, 1071–1080
LUGNANDE RUTINER FÖR ANSIKTE, KROPP, HÄNDER OCH FÖTTER
När du genomgår cancerbehandlingar är det vanligt att din hud blir känsligare och hudbarriären kan försvagas med tiden. Då kan det vara värdefullt att ta hand om din hud genom att använda en daglig närande hudvårdsrutin. Om du är medveten om vad din hud behöver kan du ge den det bästa skyddet och komforten genom att använda krämer och hudvård anpassade för känslig och ömtålig hud.
När huden i ansiktet dagligen utsätts för UV-ljus, föroreningar och alla typer av yttre påfrestningar blir den snabbare smutsig än resten av kroppen. För att hålla huden i bra skick, börja med att noggrant rengöra den varje morgon och kväll.
För att ta hand om huden under behandlingarna kan du applicera en generös mängd kräm i ansiktet och på kroppen morgon och kväll. Att ta hand om huden på detta sätt kan förhindra torrhet, irritation och klåda.
La Roche-Posay har utvecklat hudvårdslösningar som rekommenderas av dermatologer för att lugna, vårda och skydda din känsliga under cancerbehandling.
EN RUTIN:
FÖR MITT ANSIKTE
Återfukta och vårda varje område i ansiktet med produkter som är särskilt utvecklade för specifika hudbehov. Använd en särskild kräm hudvårdsprodukt för det ömtåliga området runt ögonen. Använd en fuktmask i ansiktet en gång i veckan i 30 minuter för att strama upp huden och ge den lite ny lyster. Du kan också förvara ögonvårdsprodukten i kylskåpet för att minska svullnader. Vårda och skydda läpparna med ett fuktgivande läppbalsam.
EN RUTIN:
FÖR MIN KROPP
För mycket ömtålig hud, välj en rengöring med fysiologiskt pH, t ex den fuktgivande Lipikar Syndet AP+. Skölj noga, gärna med ljummet vatten eftersom det är mindre aggressivt än varmt vatten, och badda sedan varsant kroppen torr med en mjuk handduk. Om vattnet är för varmt kan torka ut huden och minska hudens naturliga fuktgivande faktorer.
Återfukta kroppen varje dag med en hypoallergen fuktkräm eller balm som är utvecklad för känslig eller intolerant hud och har en konsistens som känns behaglig att smörja in, t ex Lipikar Baume.
EN RUTIN:
FÖR HÄNDER OCH FÖTTER
Dina händer och fötter kan behöva särskild uppmärksamhet. De har få talgkörtlar och innehåller färre skyddande fettämnen. De torkar ofta ut snabbare, särskilt om de utsätts för flera yttre påfrestningar (kyla, friktion från skor). Undvik att använda uttorkande och aggressiva tvålar eftersom huden då kan spricka och göra ont. Du kan t ex använda Lipikar Syndet AP+, en mild ph-neutral tvätt som håller huden återfuktad.
Efter behandlingen
Cancerbehandlingarna är över, men du känner dig nog dränerad och medtagen. Fortsätt att ta hand om dig själv under de kommande veckorna och månaderna. Du kan fortsätta med den hudvårdsrutin du har haft under behandlingen. Ge huden lite extra omvårdnad under den här tiden eftersom den fortfarande kan vara känslig, torr eller irriterad.
ÅTERHÄMTNING FÖR KROPP OCH HUD
Om du har tappat håret under behandlingen kanske det växer tillbaka på ett annat sätt. Det kan vara rakare, lockigare eller ha en annan textur eller färg än det hade tidigare. Håret blir mjukare och skörare än tidigare, så behandla det varsamt.
NÄTVERKA MED ANDRA
Även om cancerbehandlingens svåraste period är över kan du behöva tid för att återuppbygga din fysiska och känslomässiga styrka. Det kan kännas värdefullt att söka stöd från andra som har levt med cancer för att få perspektiv på den nya situationen. Exempel på sådana grupper är patientorganisationer, och nu för tiden finns det många grupper på nätet där människor med cancer delar med sig av sina erfarenhete.
“Livet är skört för oss alla, bara att jag i mitt fall har fått det uttalat. Efter mina behandlingar ställde jag mig frågan om vad jag skulle göra med mitt liv, nu när jag fått äran att fortsätta leva. Tillsammans med min mamma kändes det självklart att dela mina erfarenheter och verktyg för att ta vara på nuet. Så nu erbjuder vi yoga och meditation, exempelvis till andra som går igenom tuffa behandlingar. Det känns väldigt meningsfullt.”
Fredrika Skiöld
Grundare av bodyandsoulscience.com
VÅRD FÖR DINA ÄRR
Efter behandlingen kan du ha ärr i ansiktet eller på kroppen. La Roche-Posay förstår att sådana ärr kan påverka din livskvalitet ur estetisk, psykologisk och social synvinkel.
Ärrbildning kan också vara mycket obehagligt, ibland smärtsamt och kan göra att den omkringliggande huden stramar eller kliar. Men det finns saker du proaktivt kan göra för att livet med dina ärr ska bli mer uthärdligt. När du känner dig redo kan du påbörja en varsam massagerutin enligt vårdpersonalens anvisningar för att förbättra hudens flexibilitet och komfort. Cicaplast Balm B5+ kan också bidra till att minimera synligheten av ärr.
"Cancerbehandling handlar inte bara om att behandla själva sjukdomen utöver specifika cancerbehandlingar kan kompletterande vård förbättra din livskvalitet och hjälpa dig efter behandlingen"
Prof, Ivan Krakowski
Onkolog och ordförande i AFSOS, den fransktalande föreningen för kompletterande vård inom onkologi.
”Det viktigaste är att ta hand om sig själv, på alla plan. Det ska inte krävas en så svår situation som den jag hamnade i, utan vi kan alla lära oss att ta vara på varje dag vi får. Det enkla är ofta det mest fantastiska”
Fredrika Skiöld
Grundare av bodyandsoulscience.com
BIVERKNINGAR AV CANCERBEHANDLING
Beroende på vilken cancerbehandling du får (strålbehandling, immunterapi, kemoterapi, hormonbehandling) kan kroppen genomgå olika förändringar. De behandlingar som dödar cancerceller kan också påverka friska celler, vilket kan skada huden, naglarna och håret.
Det kan vara bra om du förbereder, vårdar och skyddar kroppen mot biverkningar av din cancerbehandling för att må så bra som möjligt.
Det kan vara skrämmande att titta på en lista över biverkningar och det är viktigt att komma ihåg att du troligen inte kommer att uppleva alla. De vanligaste biverkningarna är håravfall, flagande naglar samt torrhet och klåda i huden. Dessa biverkningar beror alla på hur kroppen svarar på behandlingen, och du kan lära dig mer om dem och hur du kan börja förbereda huden för de behandlingar som kommer.
Ditt vårdteam ska vara din första kontaktpunkt, så tveka inte att fråga din onkolog, hudläkare och sjuksköterskor om de effekter cancerbehandling kan ha på dig.
”Vid kemoterapi ges läkemedel för att döda cancercellerna, men även de friska cellerna blir påverkade. Det betyder bland annat att cellerna inte hinner nybilda sig tillräckligt snabbt. Då blir huden tunn och känslig vilket även kan ge besvärlig klåda, även flera år efter behandling. Vid hormonterapi får patienten snarare mer dermatologiska problem, som eksem och blåsor.
Peter Bjerring
Dermatolog
HUR PÅVERKAR BEHANDLINGEN MIN HUD?
Cancerbehandlingar kan påverka huden, oavsett om det är kemoterapi, strålbehandling, immunterapi eller hormonbehandling. Du kanske har diskuterat de möjliga förändringar som du kan uppleva med ditt vårdteam, och även om listan över dessa kan verka skrämmande kan du vara säker på att du förmodligen inte kommer att uppleva alla dessa, och vissa effekter kan vara mycket lindriga.
La Roche-Posay förstår vilken påverkan en cancerbehandling har på din hud och har utvecklat en rad skräddarsydda produkter som ger näring åt din hud och ökar din komfort medan du får cancerbehandling.
Här hittar du några av de vanligaste sätten som din hud kan påverkas av cancerbehandlingar och hur du kan skydda och ta hand om den.
HAND- OCH FOT-SYNDROM
Detta syndrom kan förekomma i två former. Ibland handlar det om rodnad och smärtsam svullnad som kan inkludera blåsor. Det kan också göra huden tjockare, som då blir gul och flagnar av med smärta vid tryckpunkterna.
Om du upplever hand- och fotsyndrom, använd skonsamma rengöringsprodukter som respekterar hudens naturliga pH-balans och är lämpliga för den mest känsliga huden. Var noga med regelbunden fothygien. Tvätta fötterna morgon och kväll och klappa dem försiktigt torra. Använd en fuktgivande balm på de drabbade områdena och prova en lugnande hudvårdsprodukt för irriterad och försvagad hud.
Undvik aktiviteter som kan orsaka friktion eller upprepat tryck på huden, stå inte under längre perioder och försök undvika långa promenader. Använd bekväma skor med stötdämpande sulor och strumpor i bomull eller silke.
HYPERKERATOS MED SPRICKOR
Hyperkeratos kan orsakas av kemoterapi, strålbehandling, hormonbehandling och riktad behandling. Detta tillstånd uppstår när huden blir tjockare på vissa ställen. Ett hudområde med hyperkeratos känns grövre och annorlunda än den omgivande huden. Tillstånd som eksem, psoriasis, förhårdnader och vårtor är alla former av denna hudåkomma.
Använd skonsamma rengöringsprodukter som respekterar hudens naturliga pH-balans. Undvik om möjligt kontakt med vatten och klappa alltid huden torr. Använd en lugnande hudvårdsprodukt för irriterad och försvagad hud och för extremt torra områden en lugnande balm.
XEROSIS PRURITUS
Strålbehandling, kemoterapi, riktad terapi samt hormonell terapi kan alla orsaka xerosis. Denna uppkommer i form av torr hud med omfattande fjällning, ofta med klåda. Huden kan kännas väldigt stram och obekväm. Torr och kliande hud är två av de vanligaste hudbesvären, men tillståndet kan variera från lindrig irritation till svårare fall.
Använd bomullskläder för att minimera irritation på huden. Undvik ull (mikrofiber) eller syntetiska kläder och undvik även irriterande ämnen som kan orsaka klåda, som tvål, tvättmedel, kemiska produkter eller slipande textilier. Klä dig inte för varmt eftersom värme och svettning kan utlösa klåda.
MAKULOPAPULÖSA UTSLAG
En typ av hudutslag som kännetecknas av ett platt, rött område på huden som är täckt av små knölar med fläckar av frisk hud insprängda. Det orsakas av hormonbehandling, immunterapi, riktad behandling och kemoterapi och kan ofta åtföljas av torr hud och klåda. Den kan sprida sig progressivt och uppträder tillsammans med frekvent torr hud.
Använd skonsamma rengöringsprodukter som respekterar hudens naturliga pH-balans. Undvik att gnugga när du rengör och torkar kroppen för att förhindra irritation. Använd fuktkrämer med en lätt konsistens och undvik produkter som kan torka ut huden, t.ex. alkoholbaserade produkter och tvål.
FOLLIKULIT (HÅRSÄCKSINFLAMMATION)
Du kan drabbas av follikulit (hårsäcksinflammation) under riktad behandling. Även om hudreaktionen ser liknande ut får den inte förväxlas med akne och ska därför inte behandlas på samma sätt.
Följ dessa steg: Rengör huden med en tvålfri rengöring och skölj med ljummet vatten. Applicera en lugnande och återuppbyggande hudvårdsprodukt lokalt på utslagen morgon och kväll. Använd SPF50+ UV-skydd när du vistas i solen.
RADIODERMATIT
Under strålning eller några dagar efter strålbehandling kan du uppleva utslag, torrhet, fjällning, erosion och sårbildning. Möjliga följdeffekter är torrhet, fläckar på huden som kan vara ljusare eller mörkare, små utvidgade blodkärl och en förtunning av huden.
Använd skonsamma rengöringsprodukter som respekterar hudens naturliga pH-balans. Skölj alltid huden noggrant när du har badat i havet eller i en pool.
Huden måste vara ren och torr. En stark rekommendation är därför att du inte applicerar något på det område som ska strålas minst 6 timmar i förväg för att undvika risken för en boluseffekt (artificiell ökning av stråldosen). På kvällen kan du täcka det område som har strålats med ett tjockt lager av ett lämpligt balm som hjälper huden att återhämta sig (minst 3 timmar efter behandlingen). Tveka inte att kontakta din onkolog eller radioterapeut om du har frågor.
Välj alkoholfria och doftfria hudvårdsprodukter. Var försiktig med deodoranter och raka eller använd inte hårborttagningskräm på försvagad hud. Använd alltid ett fotoskydd mot UVA- och UVB-strålar med minst SPF 50. Området som utsätts för strålningen är mycket känsligt för solskador och måste skyddas under hela livet.
HUR PÅVERKAR CANCERBEHANDLINGEN MITT HÅR?
Eftersom cancerbehandling dödar cancerceller kan det tyvärr också förändra hårets tillväxt eller göra att det faller av helt. Detta kan drabba håret på huvudet eller andra delar av kroppen som ögonbryn och ögonfransar.
Det kan vara bra att förbereda sig mentalt inför de förändringar som väntar, och det finns också praktiska saker som du kan prova för att känna dig mer som dig själv. Om du bestämmer dig för att prova en peruk, gå till en specialist för att vänja dig vid en innan håret faller av. Du kan känna dig kallare, även hemma, när du har mindre hår, så investera i en ny mössa, bandana eller scarf för att ha på dig medan håret växer ut igen.
Det blir allt viktigare att ta hand om sin hårbotten. La Roche Posay har produkter som lugnar och skyddar. Nedan ser du några av de sätt som håret kan förändras på och hur du kan minimera dessa förändringar så att det känns bättre för dig.
HÅRAVFALL
Alopecia orsakas av behandlingar som specifikt riktar in sig på celler som snabbt förökar sig, eftersom detta inte bara är en egenskap hos cancerceller utan även hos hårrötterna, vilket resulterar i plötsligt eller gradvis håravfall. Håret växer normalt ut igen efter behandlingen när kroppen har eliminerat alla spår av läkemedlet. Håravfall är olika för alla. Strålbehandling gör att du bara förlorar hår på de ställen dit behandlingen når. Hur mycket hår du kan förlora beror på vilken dos strålning och strålningsmetod du genomgår. Håret växer vanligtvis ut inom några månader, men det kan vara tunnare eller ha en annan struktur.
Till skillnad från vissa kända cytostatikabehandlingar orsakar de flesta hormonella och riktade behandlingar inte totalt håravfall eller stor hårförtunning. En mindre hårförtunning kan dock förekomma. Beroende på frisyr kan detta vara något som knappt märks på grund av den totala hårmassan eller kanske ett område som är synligt tunnare.
Tvätta håret med lite milt schampo och ljummet vatten. Undvik aggressiva åtgärder som föning och blekning och använd en borste med mjuk borst.
till i din varukorg.