Kräkning och diarré hos hund
Det finns många orsaker till att hunden kräks eller får diarré. Oftast så har magsäcken eller tarmarna blivit inflammerade av någon anledning. Det kan t.ex. vara att hunden har ätit något olämpligt som gör den sjuk och stör den normala tarmfloran som ger den lös mage. Även byte av foder, stress p.g.a. resor eller förändringar i livsmiljön, en virusinfektion eller sjukdomar i inre organ såsom lever, njurar eller livmoder kan orsaka kräkningar. En frisk och kry hund bör inte ha återkommande diarré eller kräkning så om det sker ofta är det viktigt att kontakta en veterinär. Vid akut diarré och kräkning påverkas ofta vätskebalansen hos hunden och särskilt valpar är känsliga för vätskeförlust och behöver snabbt få veterinärvård. Vid akuta besvär och/eller om hunden är allmänpåverkad bör du alltid kontakta veterinär för råd.
Hur ska jag agera om hunden får kräkning och/eller diarré?
Om hunden verkar må bra utöver kräkning och diarré, äter och dricker som vanligt och inte verkar uttorkad och trött så är symtomen lindriga. Då är det bra att ge skonkost ett par dagar och se till så att hunden får i sig mycket vätska med fri tillgång till vatten. Ge även mat i mindre portioner fördelat över dagen. Tänk på att börja med att låta hunden vara utan mat i ungefär ett halvt dygn men med fri tillgång till vatten. Skonkost kan du göra själv genom att ge välkokt ris i dubbel- till tredubbel mängd vatten och blanda i lite kokt vit fisk eller kyckling. Skonkost som både våt- och torrfoder går även att köpa hos oss. När hunden mår bättre ska den vanliga hundmaten successivt blandas med skonkost för att få en varsam övergång. Observera att valpar och små hundar snabbt får blodsockerfall när de inte får i sig mat, så dessa individer ska inte fastas ett halvt dygn innan de får skonkost.
Även fodertillskott som innehåller goda tarmbakterier och bindande ämnen kan vara lugnande för hundens tarmflora vid akut okomplicerad diarré. Det finns olika typer av probiotika som du kan ge din hund förutsatt att den inte kräks. Om din hund blir uttorkad vid större mängd kräkning och/eller diarré så förlorar hunden, precis som oss människor, vätska och elektrolyter. Det är därför mycket viktigt att hunden får i sig tillräckligt med vätska med extra tillskott av elektrolyter.
Om hunden inte dricker frivilligt kan du mata den med vatten, risavkok eller vätskeersättning för djur. Vätskan kan du ge med matsked eller försiktigt med hjälp av en spruta i mungipan. Detta bör ske under övervakning så att hunden sväljer vätskan ordentligt och inte får ner den i luftstrupen, vilket kan ske om hunden ges vätska för snabbt. Hundar behöver normalt ca 40-50 ml vätska/kg kroppsvikt och dygn inklusive den vätska som finns i maten. Vid kräkningar och diarré ökar dagsbehovet markant och det är därför en del hundar kan kräva veterinärvård.
Akut diarré upphör ofta inom 1-3 dagar. Om du är osäker på om din hund är uttorkad eller om symptomen inte försvinner, blir värre eller om hunden börjar kräkas kraftigt skall en veterinär uppsökas. Kontakta alltid en veterinär ifall att du misstänker eventuell förgiftning då detta kan kräva avancerad intensivvård. I dessa tillfällen kan kolsuspension ges som tarmreglerande medel eftersom kol binder flera skadliga ämnen som t.ex. läkemedel och bakteriella samt kemiska gifter.
Vad ska jag undvika att ge hunden när den kräks och/eller har diarré?
Vid upprörd mage mår hunden extra dåligt av mjölkprodukter och livsmedel som innehåller mjölk (t.ex. välling), matrester, stora mängder protein, vissa tuggben och kryddad/fet mat. Undvik även hundgodis och andra typer av belöningar. Det bästa är om din hund får äta skonkost i små portioner, har fri tillgång till vätska, får vila i en lugn rumstempererad miljö och gå ut på korta promenader flera gånger per dag.
När bör jag kontakta en veterinär?
• När hunden inte äter eller dricker, förlorar vätska och/eller har påverkat allmäntillstånd och verkar trött.
• När du misstänker att hunden kan ha fått i sig något giftigt eller främmande föremål som kan sitta fast i tarmen eller magsäcken.
• När diarrén inte upphör trots att hunden har fått skonkost.
• När hunden kräks blod eller har blod i avföringen.
• När hunden kräks kraftigt, och framförallt om den inte kan behålla vatten eller vätskeersättning.
• När hunden får feber (över 39°C i kroppstemperatur) eller undertemperatur (under 38°C).
• När hunden även har andra sjukdomar och/eller problem med lever och njurar.
Källor: Evidensia, AniCura, Agria, Statens Veterinärmedicinska Anstalt
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurfärsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play!
Sortera efter
Välj vy
till i din varukorg.