Frågor och svar om Muntorrhet
Muntorrhet är en vanlig biverkning vid läkemedelsanvändning och kan påverka livskvaliteten för många. Salivens funktion är att smörja munnen och skydda mot karies (hål i tänderna) och inflammation i tandkött och slemhinnor. Torrhet i munnen gör det svårare att äta, prata och sova och är en riskfaktor för karies och tandlossning.
Med stigande ålder minskar salivproduktionen och därför är muntorrhet vanligare hos äldre, särskilt hos dem som har många läkemedel.
Hur känns muntorrhet?
Det är inte alltid man märker själv att munnen är torr. De vanligaste symtomen på muntorrhet är:
• Besvärligt att äta
• Svårt att prata
• Sömnstörningar
• Försämrad tandhälsa
Vad beror muntorrhet på?
Muntorrhet kan ha flera olika orsaker. En vanlig orsak är biverkningar av läkemedel, särskilt om man tar flera läkemedel samtidigt. Exempel på läkemedel som kan ge muntorrhet är så kallade antikolinergika (vissa läkemedel mot Parkinson, KOL eller inkontinens), vätskedrivande, neuroleptika (medel mot psykoser och bipolär sjukdom), den äldre sortens antidepressiva medel (t.ex. amitriptylin, klomipramin), morfinliknande smärtstillande, sömnmedel, antihistaminer (mot allergi och oro) och hjärtmediciner mot förmaksflimmer.
Andra orsaker till muntorrhet är vissa sjukdomar (t.ex. Sjögrens syndrom), strålbehandling eller uttorkning. Uttorkad kan man bli av exempelvis feber, diarré, kräkningar, munandning och syrgasbehandling.
Man kan även ha tillfällig muntorrhet vid olika typer av stress, som vid hög arbetsbelastning, ångest och depression.
Vad kan man göra åt muntorrhet?
• Tuggrörelser stimulerar saliven. Sockerfritt tuggummi eller mat med tuggmotstånd hjälper till.
• Skölj munnen med vatten och drick något glas extra om du tror att du är uttorkad. Undvik söta och sura drycker för att skydda tänderna.
• Komplettera med salivstimulerande medel eller oljebaserade saliversättningsmedel som kan köpas receptfritt. Salivstimulerande produkter finns i form av sugtabletter, tuggummin, munspray, munskölj, tandkräm eller fuktgel i många olika smaker. Flera av preparaten innehåller även fluor eller xylitol som skydd mot karies.
Gå regelbundet till din tandläkare och tandhygienist. I vissa fall har man rätt till särskilt tandvårdsbidrag vid muntorrhet. Tandvården kan också förskriva läkemedel mot muntorrhet inom högkostnadsskyddet.
Om du använder läkemedel och besväras av muntorrhet behöver du tala om det för din läkare. Kanske kan din läkare hjälpa till att ändra dosering eller byta läkemedel så att muntorrheten minskar eller rent av försvinner.
Källa: 1177 Vårdguiden och Läkemedelsboken
till i din varukorg.