Fibromyalgi
Fibromyalgi innebär långvarig smärta eller värk i musklerna på flera ställen i kroppen. Vid fibromyalgi har man också en ökad smärtkänslighet. Själva ordet fibromyalgi betyder värk i muskler och bindväv. Det finns behandling att få som gör att man kan leva ett bra liv trots sjukdomen, däremot finns idag inget botemedel. Några symtom på fibromyalgi är smärta i kroppen under långa perioder, ökad smärtkänslighet samt stela muskler och domningar. Många drabbas även av magbesvär.
För att man ska kunna ställa diagnosen fibromyalgi behöver smärtan finnas på flera olika ställen i kroppen. Det vanligaste är smärta i nacke, axlar och ländrygg men en del har även ont i lederna. Du måste ha haft ont i minst tre månader samt ha ökad känslighet för smärta generellt. Det innebär att obehagskänsla och smärta uppkommer av sådant som vanligtvis inte gör ont hos friska personer.
Andra kroppsliga besvär som kan förekomma vid fibromyalgi är magknip, gaser, omväxlande diarré och förstoppning, behov av att kissa ovanligt ofta samt muntorrhet.
Vad är det som gör ont?
Om du har fibromyalgi förstärks dina smärtsignaler. Smärtsystemet är en del av kroppens nervsystem. Smärtnervimpulser i musklerna skickas till hjärnan och det är först när signalen når hjärnbarken som du medvetet upplever smärtan, hur stark den är och var det gör ont. Signaler skickas också till de delar av hjärnan som styr de känslomässiga reaktionerna på smärta.
Hjärnans smärtsystem har förbindelser med de system som reglerar immunförsvar, sömn, humör och hur vi reagerar på stress. Förbindelserna går i båda riktningarna och det innebär t.ex. att stress kan förvärra smärta och smärta kan orsaka stress. Det kan därför vara svårt att veta vad som har orsakat sjukdomen från första början.
Undersökningar och utredningar
Det går inte att ta några prover för att visa om du drabbats av fibromyalgi utan det är läkaren som ställer en så kallad kriteriebaserad diagnos. Två huvudkriterier för fastställande av fibromyalgi är minst tre månaders generell smärta i alla fyra kroppskvadranterna (både höger och vänster sida samt övre och undra kroppshalva) samt smärta vid tryck på 11 av 18 stycken specificerade ställen, så kallade tender points. Trycket ska inte vara hårt utan förhållandevis lätt.
Behandling
Behandlingen av fibromyalgi innehåller ofta flera delar. Några av dem kan vara:
- Fysisk aktivitet
- Behandling med tens, massage och avslappning
- Receptfria och/eller receptbelagda smärtstillande läkemedel
- Psykologisk behandling
- Multimodal smärtbehandling (olika metoder används samtidigt för att lindra besvären, exempelvis möten med fysioterapeut, arbetsterapeut och psykolog i kombination med hemmaövningar och läkemedel. Ibland ingår även föreläsningar om smärthantering och stress)
Underlätta ditt liv med fibromyalgi
Att vara infomerad och ha kunskap om sjukdomen underlättar livet med fibromyalgi. Flera sätt att lindra smärtorna kan vara att röra på sig, hitta en träningsform som passar just dig, värmebehandling och att sova bra.
Fibromyalgi är en svårdiagnostiserad sjukdom och det är vanligt att man gjort ett flertal läkarbesök hos olika läkare under flera år innan man får sin diagnos. Att det tar lång tid att få en diagnos beror bland annat på att många av fibromyalgisymtomen är vanliga vid andra sjukdomar och det är därför lätt att till en början bli diagnostiserad med en annan sjukdom i stället för fibromyalgi. Det finns fortfarande många läkare som tvivlar på att fibromyalgi existerar och det kan också bidra till en längre tid innan diagnos.
På Apotea kan du hämta ut recept eller få rådgivning av våra farmacuter.
Gå tillbaka till Kroniska sjukdomar & svåra besvär
Källa: 1177 Vårdguiden, Fibromyalgiförbundet
Sortera efter
Välj vy

till i din varukorg.