Fästingar & fästingmedel
Fästingen förekommer i hela Götaland, nästan överallt i Svealand och till viss del utefter norrlandskusten upp till Umeå. Här i Sverige är det framförallt den vanliga fästingen (Ixodes ricinus) som man hittar på djur och människor. Fästingar trivs bäst i halvhögt gräs och låga buskar nära vatten och i skogen. De föredrar fuktiga och skuggiga miljöer.
Vad kan de göra för skada?
Fästingbett kan ge hudinflammation med rodnad, klåda och svullnad kring bettet. Det brukar gå över av sig självt på några dagar. Ju längre en fästing sitter kvar och suger blod desto större är risken att den överför sjukdomar som borrelia eller TBE (fästingburen hjärninflammation). Avlägsna därför fästingen så snart du upptäcker den och se helst till att få bort hela fästingen inklusive mundelarna.
Hur tar man bort en fästing?
Använd en pincett eller en särskild fästingborttagare för att ta bort fästingen. Vilket verktyg man föredrar är en smaksak - prova dig fram till det du tycker är enklast. Greppa fästingen så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut. Tvätta rent efteråt med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.
Ta för vana att söka efter fästingar på kroppen varje kväll under fästingsäsongen, ungefär mars till november. Kom ihåg att leta i hårbotten och bakom öronen också.
Hur kan man förebygga fästingbett?
Heltäckande klädsel och höga stövlar ger ett bra skydd mot fästingbett. Mörka kläder drar till sig färre fästingar men å andra sidan kan de vara lättare att upptäcka på ljusa kläder.
Ett fästingmedel som appliceras på hud eller kläder kan avskräcka fästingar och minska risken för bett. Många myggmedel skyddar även mot fästingar.
Borrelia och TBE
Fästingar kan bära på sjukdomar som överförs via deras saliv. De vanligaste smittorna är borrelia och TBE.
Borrelia är en bakteriell sjukdom som behandlas med antibiotika. Det går dessvärre inte att vaccinera sig mot borrelia.
TBE är en allvarlig virussjukdom som förekommer hos fästingar i vissa delar av Sverige. Vanligast är TBE i Stockholms län, Södermanlands län och Uppsala län, vid kusttrakterna. På senare år har TBE-fallen även börjat öka kring Vänern och Vättern, Göteborgstrakten och östra Skåne. Det finns ingen bot mot TBE, men man kan vårdas för sjukdomssymtomen. Det går bra att vaccinera sig mot TBE från ett års ålder.
Kontakta vården om du får en minst 5 cm stor rodnad mer än en vecka efter ett fästingbett. Rodnaden kan vara rund, oval eller oregelbunden till formen och ringformad eller jämnröd.
Du bör också vända dig till vården om du ca 1-4 veckor efter ett fästingbett får feber, huvudvärk, ovanlig trötthet, muskelvärk och ledvärk.
Gå vidare till vår produktkategori mot Fästingar.
Källor: 1177 Vårdguiden, Naturhistoriska riksmuseet
Sortera efter
Välj vy
till i din varukorg.