Medelas amningsskola
Vad är normalt när det gäller amning?
Många nyblivna mammor funderar över om barnets utveckling och deras egna amningsresultat ligger inom gränserna för vad som anses normalt. Sanningen om amning är dock att varje enskilt barn – och varje enskild mamma – är olika.
Vad innebär sugtag?
Sugtag är processen då ditt barn suger tag i ditt bröst för att kunna suga och driva ut mjölk. För att utdrivningen ska bli effektiv måste barnet få in hela din bröstvårta och en stor del av vårtgården (det mörka området runt bröstvårtan) i munnen.
Du vet att ditt barn har rätt sugtag vid ditt bröst när du kan observera följande:
1. Barnets haka är i kontakt med bröstet.
2. Barnets mun är vidöppen och du ser att barnet har ”munnen full” av bröstet.
3. Barnets läppar är utvikta.
4. Det gör inte ont.
5. Barnet börjar med korta sugrörelser och fortsätter sedan med långsamma, djupa sugrörelser med pauser.
6. Du kan se och höra hur ditt barn sväljer.
Mjölkstockning
Patologisk mjölkstockning kan uppstå när som helst under amningsperioden. Mjölkstockning som inte behandlas kan leda till minskad mjölkproduktion och kan dessutom orsaka mastit, en inflammation i bröstet.
Patologisk mjölkstockning
Det finns många orsaker till mjölkstockning, till exempel en för liten BH eller en bärsele med dålig passform som trycker mot mjölkgångarna. En del av bröstet kan då ömma vid beröring. Utan behandling kan området så småningom bli rödaktigt. Om mjölken inte töms ur blir den kvar i brösten, och proteiner frigörs för att minska mjölkproduktionen. Om mjölkstockningen inte behandlas kan den leda till mastit.
Frekvent amning eller urpumpning kan lindra mjölkstockningen och stimulera mjölkflödet. Massera bröstet, särskilt det drabbade området. Lägg ett varmt omslag på bröstet före amning för att stimulera utdrivningsreflexen. Du kan också prova att ändra amningsställning så att ditt barns kind pekar mot det ömma stället. Kontakta vårdpersonal för att få rätt diagnos och behandling.
Mastit
Mastit är en inflammation i en bröstkörtel eller i bröstvävnaden. Det kan orsakas av en längre tids mjölkstockning, obehandlade spruckna bröstvårtor som leder till en infektion eller tryck som leder till mjölkstas. Här är några vanliga tecken på mastit:
1. ömhet i ett visst område av bröstet
2. ett område med tydlig värme och rodnad på bröstet
3. allmän sjukdomskänsla
4. influensaliknande symptom och feber
5. Om du har huvudvärk eller om det känns som att du håller på att få influensa ska du först undersöka dina bröst noga framför spegeln. Glöm inte att titta på undersidan av brösten också, eftersom mastit ofta förekommer där.
Kontakta amningsrådgivningen eller en läkare direkt om du tror att du har mastit. Mastit kan förvärras på bara några timmar.
Fortsätt att amma – dina bröst behöver tömmas så mycket det går. När du har mastit är det inte rätt tillfälle att avvänja ditt barn från amningen – du behöver bli av med mjölken i brösten. Om du behöver läkemedel ska du be din läkare välja något som inte påverkar amningen.
Nyblivna mammor oroar sig ofta för att de har för lite eller för mycket bröstmjölk. Under de första två veckorna är det vanligt att mammor producerar mer mjölk än vad barnet behöver. Du behöver dock inte oroa dig om brösten inte känns ”fulla”, eftersom det sällan är ett tecken på låg mjölkproduktion.
Vård av ömma och spruckna bröstvårtor
Det är relativt vanligt att brösten ömmar en del under de första dagarna av amningen, men amning ska generellt inte upplevas som smärtsam. Dina bröstvårtor kan bli ömma om barnet inte placeras vid eller tas bort från bröstet på rätt sätt, eller inte får sugtag. Om du har ont i bröstvårtorna ska du kontakta amningsrådgivningen.
Amning under de första två veckorna
När du börjar amma utsätts dina bröstvårtor för ett kraftigt vakuum. Upp till 10–12 amningar per dygn leder förstås till påfrestningar, och det kan leda till att bröstvårtorna blir ömma eller till och med gör riktigt ont. Dina bröstvårtor vänjer sig dock ganska snabbt, så att problemen försvinner. Se till att ditt barn får ett ordentligt sugtag redan från början, och var noga med att vårda dina bröstvårtor.
Bröstvårtsvård
Du behöver inte rengöra brösten eller bröstvårtorna på något särskilt sätt innan eller efter amning. Det räcker med att du sköljer brösten med rent vatten när du badar eller duschar. Undvik tvål, desinficeringsmedel och andra ämnen som kan torka ut eller skada huden, bröstvårtorna eller vårtgårdarna. Redan under graviditeten börjar talgkörtlarna runt bröstvårtan (Montgomerys körtlar) producera ett naturligt fett som smörjer huden och motverkar bakterietillväxt. Det här naturliga ämnet bör få göra sitt jobb så ostört som möjligt.
Som en daglig rutin för att vårda bröstvårtorna kan du pressa ut några droppar mjölk efter amningen, försiktigt massera in i huden och låta torka. Om huden är väldigt torr eller skadad kan du applicera en liten mängd renat naturligt ullfett, så kallat lanolin, på bröstvårtan och vårtgården. Lanolin underlättar så kallad fuktig sårläkning.
Undvik också alla typer av kupor och inlägg som inte andas (t.ex. i syntetmaterial) i dina BH:ar.
Ömma och spruckna bröstvårtor under amning
Det finns alltid en orsak till ömma eller spruckna bröstvårtor. Sök hjälp så snabbt som möjligt för att lösa problemet. Om smärtan är riktigt svår kan du behöva göra ett tillfälligt uppehåll i amningen. Under ett sådant avbrott är det viktigt att du pumpar ur mjölken för att undvika stockning och upprätthålla mjölkproduktionen. En amningsrådgivare kan informera dig om pumpning med bröstpump, urpumpning för hand samt om alternativa metoder för att mata barnet under den här tiden.
För att snabba på läkningen kan du applicera bröstvårtskräm eller modifierat lanolin efter att bröstmjölken som du smörjt in bröstvårtorna och vårtgårdarna med har torkat. Modifierat lanolin är den behandling som rekommenderas i första hand. Undvik salvor som måste torkas av innan barnet ammas, eftersom det irriterar din hud ännu mer. Vårtskydd är också ett bra sätt att skydda ömma bröstvårtor mellan amningstillfällena.
I vissa fall kan ömma bröstvårtor orsakas av muntorsk. Om du misstänker muntorsk ska du kontakta din läkare för att diskutera hur du och ditt barn kan få behandling.
Amning ska inte göra ont. Om du har problem med brösten eller har ont i bröstvårtorna ska du kontakta amningsrådgivningen.
Alla har inte möjlighet att amma. Det gör dig inte till en sämre mamma. Alla är den bästa mamman för just sitt barn och ger näring och närhet på olika sätt.
till i din varukorg.