Vinterråd för husdjur
För att sällskapsdjuren ska må bra under de kalla månaderna finns det några saker att tänka på. Även om många hundar och katter kan hantera vintermånaderna väl är andra mycket känsliga för kyla samt den torra inomhusluften. Här går vi igenom de vanligaste utmaningarna under vinterhalvåret som kan drabba hundar och katter, samt hur de kan förebyggas.
Ta hand om tassarna!
Att vårda hundens och kattens tassar är förstås viktigt året om. Under vintern behöver ofta trampdynorna extra omvårdnad eftersom snö, is, fukt, vägsalt, grus och torr inomhusluft sliter på tassar, klor och trampdynor.
Ha därför som vana att inspektera tassar och klor dagligen. Klipp och slipa klorna regelbundet. Se till så att klorna inte är för långa. Ju längre klorna är, ju större är risken att de bryts. Långa klor kan även leda till felställningar och felbelastning. Om du ser att djuret sliter ojämnt på sina klor behöver den undersökas av veterinär eftersom det kan vara ett tecken på att någonting inte är som det ska. Under vintern slits klorna vanligtvis mindre än på sommaren, och kan behöva klippas mer frekvent. Långa klor kan leda till klobrott eller att djuret fastnar och skadar klon. För långa klor kan också skapa obehag hos djuren och svårigheter att gå och röra sig vilket främst gäller hundar.
Klipp hellre lite och ofta, än mycket och sällan - då blir kloklippning dessutom till en rutin och lite lättare för alla. Gör det till en positiv och lugn stund med favoritgodiset, gott om tid och tålamod.
Under vintern blir tassarna utsatta för skare, grus och is. Det kan leda till småsår, sprickor, torra partier och obehag. Det finns det speciella hundskor och fet salva som kan hjälpa. Om hunden har lång päls mellan trampdynorna kan du behöva ansa och klippa den för att slippa att snö och is fastnar. Lång päls tillsammans med fuktigt väder kan också i värsta fall leda till jästsvamp och bakterieinfektioner om pälsen inte torkar upp ordentligt. Torka alltid av hundens tassar noga när ni varit ute, och inspektera kattens tassar när den kommer in från utevistelse. Skölj av tassarna om ni promenerat på platser med vägsalt eller grus. Om hunden eller katten har känsliga tassar och trampdynor, samt hud och päls som lätt blir torr, är det en god idé att förebygga problem genom att ge ett dagligt tillskott av fettsyror. Det vårdar hud och päls inifrån och ut.
Kontakta veterinär om:
- Trampdynora har rodnader, vätskande sår eller om djuret kliar sig eller slickar mycket på sina tassar
- Om du ser sprickor i klorna eller om någon klo pekar åt fel håll
- Tassarna visar återkommande rodnader vilket kan bero på en underliggande allergi som behöver utredas
Hur påverkar kyla husdjuren?
Hundars och katters förmåga att hantera kyla beror på många olika faktorer, såsom ras, storlek, hull, päls och hälsostatus som har påverkats genom selektiv avel som har gjort att djuren har tappat förmågan att hålla värmen. Även om hunden eller katten huvudsakligen vistas inomhus eller utomhus är en viktig faktor.
När det bli kallt utomhus bör du ta kortare promenader och se till att hunden rör på sig hela tiden för att hålla värmen. Innan och efter promenaden - eller kattens utevistelse - bör du alltid se till djuren är torra, varma och trygga så snart den är hemma samt att de har en varm och mysig plats att sova ostört på.
Vissa individer är mer känsliga för kyla än andra, som tex:
- Små hundar
- Korthåriga hundar, nakenhundar och nakenkatter
- Valpar och kattungar
- Äldre hundar och katter
- Hundar och katter som huvudsakligen vistas inomhus
- Hundar och katter som lider av sjukdomar eller har problem med hjärtat
- Hundar och katter med osteoartrit eller andra problem med lederna
Tassarna, nosen, öronen och magen är inte lika väl skyddade som resten av kroppen och är därför känsligare. Så snart hunden börjar skaka är den redan alltför frusen. När hunden börjar bli frusen kan den skaka, gå långsamt, kura ihop sig och/eller hålla sig nära ditt ben eller någon annan värmekälla. Katter är svårare och läsa av och de bestämmer själva om det är för kallt och då vill de helt enkelt vistas inomhus. Till hundar går det oftast bra att använda täcke och skor som alltid att ta av om hunden verkar för varm under promenaden.
Kan hundar och katter bli förkylda?
Ja, och det kallas kennelhosta och kattsnuva. Det kan drabba djuren även under den varma tiden på året. Men under den kalla årstiden är de extra utsatta och det är bra att vara uppmärksam på följande symptom:
- Rinnsnuva eller nästäppa
- Nysningar
- Hosta
- Ögoninflammation
- Håglöshet
- Feber - katter och hundars normaltemperatur är 38-39 grader. Kroppstemperatur kan dessutom stiga lite om djuret är nervöst eller stressat när man tar tempen.
Varför är kylarvätska farligt för djur?
Etylenglykol finns i bland annat kylarvätska, låsoljor och bromsvätska. Om ett djur får i sig etylenglykol är det en akut situation eftersom det är mycket giftigt. Många kylarvätskor innehåller idag propylenglykol vilket inte innebär samma risk men man skall alltid uppsöka veterinär vid misstanke om förgiftning eftersom det kan vara livshotande. Etylenglykol har en söt smak som många hundar och en del katter gillar. Djuren kan komma i kontakt med utspilld kylarvätska i samband med påfyllning i bilens kylsystem eller på en plats där kylarvätska har förvarats. Oftast handlar det om att katten har fått etylenglykol i pälsen och får i sig detta när den putsar sig. Kylarvätska är fett, och ibland kan rester av vätskan ses på hundens eller kattens trampdynor om de inte har hunnit slicka bort det.
Hundar och katter riskerar att dö av bara någon eller några milliliter etylenglykol per kg kroppsvikt. I kroppen bryts det ner till olika beståndsdelar som är skadliga för njurarna, men även för hjärtat och nervsystemet.
Undvik att ha kylarvätska innehållande etylenglykol hemma och välj om möjligt propylenglykol istället. Om etylenglykol spills ut bör det omgående torkas upp så att djuren inte får möjlighet att slicka i sig av det. Mängden kylarvätska som kan orsaka dödlig skada är minimal.
Kom ihåg att synas i mörkret!
Använd reflex, reflextäcke och/eller lampa på promenaden så att ni syns i vintermörkret. Samt sätt på ett reflexhalsband på katten.
Källa: Universitetsdjursjukhuset, Evidensia, Agria

till i din varukorg.