Missa inte - Apoteas senap!
.jpg)
Att inhandla sin senap på apotek är självklart för många – men det är nog inte alla som känner till historien bakom senapens plats på apotek.

Senapsfrön som krydda har sitt ursprung i Indien cirka 3000 år före Kristus men senapen som sås tros ha uppfunnits i Rom. I en romersk kokbok, som finns bevarad från tiden kring sekelskiftet 300/400, kan man hitta ett recept på senapsgriljering till helgrillat vildsvin. Inte långt från vår julskinka, alltså! Romarna exporterade senapsfröna till Gallien där dåtidens farmaceuter, munkarna, snappade upp senapstillverkningstraditionen. Munkar framställde medikamenter av senapsfrön och vid sidan av tillverkades även en pikant senapssås som var utmärkt för att maskera smaken av unket kött. Senapen tog munkarna med sig till Sverige på 1300-talet.
I folkmedicinen användes senap länge mot åkommor som hicka, matsmältningsbesvär, reumatism och annan värk. Ett senapsgrötomslag kunde användas på stela och ömma muskler eller leder för att öka blodcirkulationen och lindra smärta. I FASS kan vi fortfarande hitta spår efter liniment innehållande aetheroleum sinapis (senapsolja), som såldes ända in på 1950-talet. Idag har senap inte längre någon medicinsk användning men forskare har intresserat sig för isotiocyanater, ämnen i senap som tros vara cancerhämmande.Med tiden blev senap mindre vanligt i medicinen men desto mer populärt som krydda i matlagningen. Försäljning av kryddor har historiskt sett varit förbehållen apoteken, som tog vid där munkarna slutade. Vissa apotek fortsatte tillverka senap för hand, gärna efter hemligt recept och även långt efter att senapen började framställas industriellt på 1920-talet. Här på Apotea för vi traditionen vidare med vår egen senap, exklusivt framtagen av krögaren och kocken Henrik Arkåsen från Västervik. Henrik Arkåsen driver bland annat restaurang Guldkant och tidigare även restaurang Saltmagasinet i Västervik.
För varje senapsburk som säljs skänker Apotea 5 kr till SOS Barnbyar.
Filtrera
till i din varukorg.




