Pollenallergi - råd och lindring
Pollenallergi, eller hösnuva som det också kallas brukar göra sig påmind hos många under vår och sommarhalvåret. Men allergin kan också framträda under höst och mycket tidig vår. Om du brukar dras med långdragna, förkylningsliknande symtom kan det bero på pollenallergi. Vid allergi har du ett överaktivt immunförsvar. Det innebär att kroppen bildar antikroppar och reagerar på ämnen som egentligen inte utgör något större hot oss. Dessa ämnen kallas allergener och finns ofta på växtpollen, i födoämnen eller hos pälsdjur.
Så känner du igen symtomen på pollenallergi
Rinnsnuva, nästäppa och kliande näsa
Det är vanligt att näsan rinner och kliar trots att du inte är förkyld. Nästäppan kan klamra sig fast från en förkylning på vintern tills vårens pollensäsong drar i gång. Då kan det vara svårt att avgöra om det är en pågående förkylning eller reaktion på pollen. Men det finns flera symtom som kan guida oss för att hitta anledningen till nästäppan, den kliande näsan eller rinnsnuvan. Här kan du hitta flera produkter som kan lindra symtom som rinnsnuva, nästäppa och kliande näsa.
Nysningar
Vid pollenallergi är det vanligt med nysningar. En vanlig förkylning kan också framkalla nysningar men brukar ofta frambringa någon nysning här och där. Allergiska nysningar kan komma flera efter varandra och komma ofta.
Röda, kliande och rinnande ögon
Under pågående allergireaktion blir ögonen ofta röda. De rinner och kliar om vartannat. Att klia och gnugga i ögonen kan kännas bra men förvärrar oftast problemen och leder till att det kliar ännu mer. Hos vissa personer kan ögonen också kännas svullna i samband med kliande. Hos Apotea kan du hitta produkter för att lindra besvären med kliande ögon som blir röda och rinner.
Trötthet
I samband med pollenallergi kan man känna sig trött. Tröttheten kan bero på flera saker, bland annat dålig sömn orsakade av allergibesvären.
Astma
Vissa allergiker kan även få astmabesvär under pollensäsongen. Upplever du hosta, andnöd eller pipande andning under pollensäsongen behöver du kontakta sjukvården för att få astmabehandling. Apotea erbjuder även inhalationsvägledning där du får rådgivning i hur du använder din inhalator på bästa sätt.
När infaller pollensäsongen?
Pollensäsongen varar från slutet av februari till augusti. För dig som är allergisk mot flera olika pollensorter innebär det att din pollenallergi kan pågå under lång tid. Du kan vara allergisk mot en eller flera pollensorter som dessutom överlappar varandra. I februari börjar hasseln släppa pollen och tätt inpå kommer al. Därefter kommer i tur och ordning alm, björk, sälg/vide, ek och gräs. Till sist blommar ogräset gråbo i augusti. Ibland kan du se tydligt hur bilar, cyklar och gator täcks av gult pollen, men dessa kommer nästan uteslutande från barrträd som inte är allergiframkallande.
Korsallergi
Vid pågående pollenallergi är det vanligt att samtidigt vara allergisk mot vissa födoämnen. Livsmedel som du i vanliga fall inte reagerar på kan ge utslag. Det kallas korsallergi och beror på att pollen liknar ämnen som finns i vissa livsmedel. Du som är allergisk mot till exempel björkpollen har ofta en korsallergi mot äpplen. Nötter är en vanlig korsallergi som inte ska förväxlas med äkta nötallergi då det kan ge svåra allergiska reaktioner. Vanliga exempel på korsallergier är nötter, jordnötter (som egentligen är en baljväxt och ingen nöt), soja, äpplen, päron, stenfrukter (körsbär, plommon, persika med flera) och ibland även rå morot eller potatis.
När du har en korsallergi brukar det klia i munnen när du äter en viss typ av mat. Dessutom kan läppar och slemhinnor i mun och svalg svullna upp. Det är sällan farligt med korsallergier men var uppmärksam på symtom. Ett tips är att tillaga maten med värme för att förstöra allergenerna. Då kommer du troligtvis kunna äta maten utan några problem.
Det är mindre vanligt med korsallergi vid pollenallergi mot gräs eller gråbo, men det förekommer. Gräs kan ge korsallergi mot vete och baljväxter (jordnötter, ärter, soja). Gråbo kan ge korsallergi mot persilja, koriander, selleri och morötter.
Så undviker du pollen under högsäsong
För att bli så besvärsfri som möjligt vid pollenallergi gäller det framför allt att undvika pollen så gott det går. Det kan tyckas svårt eftersom pollen är något som sprids med vinden, men det finns några knep du kan ta till. Vi på Apotea har försökt samla några här som kanske kan hjälpa dig till en bättre vår och sommar.
- Om du vill promenera eller träna utomhus – välj en dag med sämre väder eller gör det tidigt på morgonen när daggen binder pollen till sig och pollenhalten är lägre.
- Behöver du vädra eller hänga ut kläder – passa på att göra det under natten eller tidigt på morgonen. Låt tvätten torka inomhus.
- När du varit utomhus – byt kläder när du kommer in och duscha pollen ur håret.
- Har du husdjur kan du tänka på att pälsen innehåller pollen. Undvik nära kontakt eller duscha ur pälsen.
- Undvik gräsklippning och nyklippta gräsmattor. Om du måste klippa gräset, välj att göra det när gräset är daggvått.
- Följ pollenprognosen på www.pollenrapporten.se och anpassa dina aktiviteter och utevistelser. Vissa dagar behöver du kanske medicinera lite extra.
Vilket läkemedel ska jag välja?
Det finns många olika receptfria läkemedel mot allergiska besvär. Vilket som passar dig bäst beror på vilka symtom du har, hur svåra besvären är och vilken läkemedelsform du föredrar. De flesta läkemedel ger bäst effekt om du börjar med dem i god tid innan du känner av allergisymtom. Vårt tips är att ta reda på vilken sorts pollen du är allergisk mot och när denna har högsäsong. Håll därefter koll på pollenprognosen för din ort och ligg steget före med medicineringen.
Rinnande och kliande ögon
Om du bara har allergibesvär i ögonen kan du välja mellan ögondroppar eller antihistamintabletter. Av ögondroppar brukar droppar med antihistamin ge bäst och snabbast effekt. Väj mellan Livostin eller Zaditen. Det finns även ögondroppar med så kallade kromoner (samlingsnamn för kromoglikat och nedokromilnatrium). Dessa bör man helst börja med innan allergisymtomen kommer och fortsätta behandla under hela pollensäsongen. Kromoner finns i Lomudal, Lecrolyn och Tilavist.
Snuvig eller täppt näsa
Har du bara allergibesvär från näsan kan du välja mellan antihistamintabletter eller nässpray med kortison eller antihistamin. Vid nästäppa brukar kortisonnässpray ge bäst effekt, exempelvis Nasonex, Livicort eller Nasacort. Det finns även kopior med bättre pris, såsom Orimox, Mommox, Desonix och Flutikason Teva. I andra hand kan man välja antihistamin (Livostin). Vid rinnsnuva får man ofta bra effekt av antihistamintabletter, antihistaminnässpray eller kortisonnässpray.
Allergisymtom i både ögon och näsa
Många får symtom både från ögon och näsa och då kan antihistamintabletter vara ett smidigt och effektivt alternativ. Ibland är det inte tillräckligt med enbart tablettbehandling, då kan man behöva lägga till ögondroppar och/eller nässpray enligt rekommendationer ovan. Vill man undvika tabletter kan man istället ta nässpray med kortison, den hjälper framförallt mot rinnsnuva och nästäppa men har även viss effekt mot ögonbesvär. Komplettera vid behov med antihistaminögondroppar.
Vilken antihistamintablett ska jag välja mot min pollenallergi?
De antihistaminämnen som finns att välja mellan heter loratadin, desloratadin, cetirizin, ebastin och fexofenadin. De flesta finns bara i tablettform men ebastin finns även som munlöslig tablett (Kestine frystorkad tablett) och loratadin även i flytande form (Clarityn sirap).
Det är igen större skillnad mellan antihistaminerna men en vanlig biverkning är trötthet. Börja gärna med att prova en medicin med loratadin eller desloratadin (Clarityn, Flynise, Desloratadine Sandoz, Loratadin) för att undvika dåsighet. Om du inte får effekt av din behandling kan du testa dig fram för att hitta ett läkemedel som fungerar för dig.
De vanligaste biverkningarna är trötthet, huvudvärk och muntorrhet. Muntorrhet gör att man får en ökad risk för karies och tandlossning, så tänkt på att komplettera med salivstimulerande medel eller fluortillskott om du tar antihistaminer under en längre tid. Pollenallergi kan i sig ge trötthet och koncentrationssvårigheter men ofta kan man få tröttheten under kontroll genom att ta antihistamin.
Vilka allergimediciner kan jag använda vid graviditet eller amning?
De flesta läkemedel går bra att använda vid graviditet och amning.
Av antihistamintabletterna kan man i första hand välja loratadin, som är bäst dokumenterad, men även desloratadin och cetirizin anses säkra vid graviditet. Även vid amning är loratadin bäst dokumenterat. Desloratadin kan användas av ammande men cetirizin bör undvikas eftersom det utsöndras i bröstmjölk.
Många bipacksedlar avråder från användning under graviditet eller amning eftersom det saknas studier på gravida och ammande. Den långa erfarenheten av kvinnors användning under graviditet och amning gör att vi ändå med säkerhet kan rekommendera dessa läkemedel. Det finns inget som tyder på att fostret eller barnet skulle ta skada på något sätt.
Fler tips mot pollenallergi
Det kan vara besvärligt att bli helt fri från din pollenallergi när det är höga halter av pollen i luften. I samband med pollenallergin kan även andra besvärligheter uppkomma.
Om man har besvär med kliande, rinnande eller täppt näsa kan det kännas bra att skölja näsan. Man kan välja färdig nässpray eller fylla en nässköljare med saltlösning för en grundligare sköljning.
Blir näsan torr och irriterad kan man ge den lite extra omvårdnad med smörjande sesamolja (Nozoil).
Det finns också nässprayer som bildar en skyddande barriär mot pollen på nässlemhinnan (Blox4 Allergy, Nasaleze och Prevalin). Tänk på att använda en sådan barriärspray sist om du vill kombinera med en annan nässpray, annars får ditt läkemedel sämre effekt.
När behöver jag kontakta sjukvården?
Om du bara har besvär i ena ögat eller ena näsborren | |
Om du hostar, har svårt att andas eller har pipande andning vid ansträngning | |
Om du har allergiska besvär året runt | |
Om du inte blir besvärsfri av receptfri behandling |
Källor: 1177 Vårdguiden, Janusmed och Läkemedelsboken
till i din varukorg.