Mask hos katt - frågor & svar
Om din katt visar symtom som avmagring, diarré och kräkningar kan det vara tecken på en maskinfektion. En maskinfektion kan även visa sig som dålig pälskvalitet eller hosta och andnöd. Ibland kan man se mask i kräkningar eller avföring men många gånger bär katter på mask utan att uppvisa några symtom alls.
Vilka katter ska avmaskas?
En katt ska bara avmaskas om man vet säkert att den har mask eller starkt misstänker att den har mask.
Det finns några undantag:
• Kattungar och kattmammor – läs mer om avmaskning av kattungar här.
• Katter som varit utomlands – följ aktuella rekommendationer om avmaskning från Jordbruksverket, läs mer på deras hemsida.
• Utekatter som jagar smådjur och får återkommande bandmaskinfektioner. Fråga en veterinär hur du ska avmaska på bästa sätt.
• Katter som lever i stora grupper på liten yta, till exempel kattuppfödare. Har du hand om många katter på det viset behöver du ta hjälp av en veterinär för att lägga upp en bra avmaskningsstrategi.
Hur ser man om katten har mask?
Den vanligaste masken hos katt är spolmask hos kattungar eller yngre katter. Maskarna är gulvita och 3-10 cm långa som fullvuxna. Om katten är vuxen och har möjlighet att äta av smådjur som den hittar ute kan den smittas av både spolmask och bandmask. Bandmaskar är uppbyggda av ett antal segment som sitter ihop men går lätt sönder mellan segmenten. De små segmenten ser ut som tillplattade risgryn och kan upptäckas i avföringen, runt anus, i pälsen eller där katten sover.
Testa om katten har mask
Om du misstänker att katten har mask kan du köpa Kollamasken provtagningskit och skicka in avföringen på snabbanalys. Du kan skicka med andra misstänkta fynd i ett separat rör eller plastpåse för att underlätta diagnos. Allt du behöver inklusive svarsporto finns i kitet och du får snabbt svar av laboratoriet. De kan upptäcka och artbestämma maskägg som inte är synliga för blotta ögat. Låt inte katten äta avföring från andra djur innan provtagning.
Du kan även skicka in avföringsprov till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt). De har möjlighet att diagnosticera fler typer av maskar och protozoer (encelliga urdjur som kan ge magtarmbesvär). Instruktioner hittar du på SVA:s hemsida.
Undvik onödig avmaskning
Precis som med bakterier och antibiotika kan maskar utveckla resistens mot maskmedel. Idag finns inga bra metoder för att mäta förekomsten av resistens bland sällskapsdjurens maskar men vi vet att resistens förekommer hos maskar som angriper betesdjur i Sverige. Resistens utvecklas mycket snabbt och när masken väl har blivit resistent mot ett läkemedel är det för sent att göra något. Då hjälper inte det medlet, eller närbesläktade medel längre. Vi behöver därför jobba förebyggande för att problemet inte ska uppstå.
Följ noga de rekommendationer som finns och avmaska aldrig ”för säkerhets skull”. Om din katt mår bra och inte tillhör något av undantagsfallen finns ingen anledning att avmaska den. Måste du avmaska, välj ett så smalt riktat maskmedel som möjligt och undvik kombinationspreparat om det inte behövs. Följ rekommenderad dosering och se till att fullfölja hela kuren om det är flera doser. Om du behöver upprepa avmaskningen bör du inte använda samma medel mer än fyra gånger per år.
Olika sorters maskar
I Sverige ser vi i stort sett bara spolmask (hos utekatter och kattungar) och bandmask (hos utekatter).
Spolmask
Spolmasken är relativt vanlig hos utekatter, särskilt unga djur. Äldre katter utvecklar en immunitet mot spolmasken. Innekatter som äter vanligt kattfoder får inte spolmask. Kattungar löper risk att smittas av mask som överförs med mjölken när kattungen diar.
Infektion med spolmask behöver inte ge några symtom men om det är mycket mask kan katten få kräkningar, diarré och bli avmagrad. Pälskvaliteten kan försämras. Om maskens larver tar sig till luftvägarna kan katten få symtom som hosta eller andnöd. Vid kraftig infektion kan buken bli uppsvälld och det kan få dödlig utgång.
Bandmask
Om din katt äter av gnagare eller andra smådjur kan den få bandmask. Även loppor kan fungera som mellanvärd för bandmasken, varför ett effektivt loppmedel även kan förebygga bandmaskinfektion. Infektion av bandmask är relativt vanligt hos ute§katter i Sverige. Bandmasken ger sällan symtom hos katten.
Misstänker du bandmask rekommenderas prazikvantel som behandling. Välj ett maskmedel som bara innehåller prazikvantel (Droncit) om katten inte samtidigt har någon annan sorts mask, vilket är ovanligt. Droncit ges enkelt till hunden som engångsdos. Förebyggande mot loppor är exempelvis Frontline eller Seresto.
Läs mer om avmaskning av kattungar eller gå till vårt sortiment av avmaskningsmedel mot katt.
Källa: Information från Läkemedelsverket - Ekto- och endoparasiter hos hund och katt - behandlingsrekommendation
Videosamtal med veterinär på Vethem - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Vethem. På Vethem kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurfärsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play

till i din varukorg.