Huvudlöss - Förebygg & hitta rätt behandling
Vem som helst kan drabbas av huvudlöss. Det är framförallt barn mellan 3-11 år som drabbas men både barn och vuxna kan få löss. Problemet uppmärksammas ofta vid terminsstart på skolor och i förskolor, men angrepp förekommer under hela året. Här i vår lusskola går vi igenom hur löss smittar samt hur du kan förebygga och behandla löss.
Hur smittar huvudlöss?
Det krävs nära kontakt hår mot hår för att lössen ska kunna krypa över och smitta en ny person. Det är bara lössen som kan smitta, lusäggen sitter fastklistrade i håret och kan inte överföras till någon annan. Risken för spridning av löss via kammar, hårborstar eller mössor är alltså mycket mindre än vid direktkontakt. Lössen har svårt att klara sig utanför hårbotten som är varm och fuktig, där de kan suga blod. Om en lus skulle fastna i en mössa kan den överleva upp till ett dygn, men efter bara fyra-fem timmar är den i så dåligt skick att den inte kan fortplanta sig.
Varför smittar huvudlöss så många samtidigt?
Det är inte ovanligt att många på skolan, förskolan eller i familjen blir smittade samtidigt. Många kanske tror att löss beror på bristande hygien, men löss trivs faktiskt bättre i rent hår än i smutsigt. Dagens problem med huvudlöss beror snarare på okunskap om löss och att så få tar sig tid att regelbundet undersöka om de är drabbade. Dessutom vågar många inte prata om att de har löss. Det är jätteviktigt att berätta på förskolan, i skolan och för nära och bekanta om du har löss. Då minskar risken att det går runt och blir till en epidemi. Gör du inte det är risken stor att andra drabbas och att du själv får tillbaka lössen - det är ju någon i din närhet som smittat dig!
Hur kan jag förebygga att få huvudlöss?
• Regelbunden luskamning
Det enklaste sättet att hålla lössen borta, är att se till att de inte får fäste i ditt/ditt barns hår. Att vänta tills det kliar i håret är inte en speciellt bra idé. Det kan ta flera dagar från det att en person fått löss tills det börjar klia. Vänta inte på att få lappar från skolan om att det går löss i klassen, utan ligg steget före och kontrollera barnens hår med luskam minst en gång i veckan, eller varför inte varje gång de tvättar håret? Om man gör regelbundna kontroller kan man upptäcka eventuell smitta i tidigt skede – det är förstås enklare att få bukt med en enstaka lus än att upptäcka för sent att hela familjen blivit smittad. Barn som nyligen blivit smittade och vuxna som har löss har ofta inga symptom och kan därför lätt smitta familj och vänner utan att själva veta om det.
• Gör förebyggande luskamning till något positivt och spännande
Barn och nya rutiner går inte alltid bra ihop. Försök att göra luskamningen till något spännande för barnen. Luskamning är för lössen vad tandborsten är för tandtrollen. Luskammen hjälper dig att hålla lustrollen borta! Att kombinera luskamningsstunden med en annan vardagsrutin kan göra det enklare, som att kamma barnen medan de gör en läsläxa eller efter dusch/hårtvätt. Se till att barnet sitter bekvämt, till exempel i soffan. Om kamningen sker framför ett tv-program, surfplattan eller med en bra bok i handen så kan det bli enklare. Det viktigaste är att det blir av regelbundet - hellre ett par drag med luskammen ofta än mer ingånde kamning mer sällan.
• Använd aldrig lusmedel i förebyggande syfte
Man ska aldrig använda lusmedel i förebyggande syfte men regelbunden kamning med luskam kan vara en god investering som sparar mycket tid och energi.
• Deltag i avlusningsdagar
Deltag i avlusningsdagar vid terminsstarter om de anordnas på förskola och skola.
• Prata med barnen
Prata med barnen om att inte låna andras mössor eller kammar och borstar och förklara varför.
Hur behandlar jag huvudlöss?
1. Kamma
Red alltid ut håret innan luskamning, ett spraybalsam gör det lättare att kamma. Investera i en bra CE-märkt luskam som klarar att ta bort både löss och ägg från håret. Ha alltid din luskam i necessären, låt den vara en lika självklar hygienartikel som din tandborste.
Börja med att noggrant kamma igenom håret med luskam på alla i familjen för att se om fler är drabbade. Kamma över vitt underlag eller över en spegel, från hårbotten längs hela hårstrået. Var noggrann när du kammar. Löss och ägg är både små och kan vara svåra att se särskilt de små äggen och de nykläckta lössen. De ägg som innehåller den blivande lusen är mörka. De tomma äggen är ljusa, ofta gulvita, ovala och ungefär en millimeter långa. Stryk av kammen på ett vitt papper.
2. Behandla
Behandla alla som är drabbade i familjen samtidigt men behandla först när du hittat levande löss och aldrig i förebyggande syfte. Att avbryta lusens livscykel så tidigt som möjligt innebär mindre spridning – färre löss och färre ägg.
Huvudlöss kan bli resistenta, det vill säga motståndskraftiga, mot de läkemedel som rekommenderades tidigare. Använd därför i första hand ett medicintekniskt preparat som dödar lössen på ett mekaniskt sätt. Troligtvis är risken för att lössen ska bli resistenta mot medicintekniska produkter mycket liten. Medicintekniska produkter ska vara CE-märkta, det vill säga uppfylla EU:s säkerhetskrav. Följ alltid preparatets anvisningar och instruktioner noga.
Om du hittar levande löss dagar efter sista behandlingen så kan det bero på att du inte följt bruksanvisningen tillräckligt noga, eller att du har fått nya löss. Om du har använt läkemedel kan det bero på att lössen blivit resistenta. Byt då behandling till en medicinteknisk produkt. Du kan hitta vita, tomma, lusägg i håret långt efter behandlingen, de kan sitta hårt fast på hårstrået och innebär inte att du blivit återsmittad.
3. Efter behandlingen
Fortsätt att kamma en till två gånger i veckan under två veckor efter sista behandlingen. Då kan du vara säker på att lössen är borta och snabbt upptäcka eventuell återsmitta. Kammar och borstar steriliseras genom att läggas i kokande vatten eller i en plastpåse i frysen för att inte sprida smittan vidare. Du behöver inte sanera hela huset. Det är främst närkontakt mellan huvuden som sprider lössen. Endast levande löss smittar, aldrig lusägg då de sitter fastklistrade på hårstråna. Försök att spåra smittan. Hittar du många tomma/kläckta ägg i håret har du haft smittan länge och kunnat smitta fler. Hittar du däremot få tomma ägg är det relativt kort tid sen du smittades. Informera andra föräldrar så att även de kan undersöka sina familjer för att undvika att smittan går runt. Löss är inget att skämmas över!
Sortera efter
Välj vy
till i din varukorg.