Kräkning och diarré hos katt
Det finns många orsaker till att katten kräks och/eller får diarré. Oftast så har magsäcken eller tarmarna blivit inflammerade av någon anledning. Det kan till exempel bero på att din katt ätit något olämpligt som gör den sjuk och stör den normala tarmfloran, som ger den lös mage och uppkast. Även vissa virus och bakterieinfektioner som t.ex. kattpest eller salmonella kan ge diarré. Det kan ofta ses hos utekatter eftersom de kan ha kontakt med andra katter eller fåglar.
Andra orsaker kan vara att katten har svalt något föremål fastnat i tarmen och orsakat ett stopp, maskinfektion från t.ex. möss, förgiftning, inflammation i bukspottkörteln, plötsliga foderbyten, biverkan vid medicinering (som antibiotika) eller på grund av en inflammatorisk mag- och tarmsjukdom (ungefär som IBD hos människa). Många katter kan även få diarré på grund av stress vid resor, flytt, ombyggnation, utställningar, nya familjemedlemmar eller andra förändringar i kattens vardag. Om man vet med sig att katten kommer att utsättas för stress, eller om den behöver behandlas med antibiotika, så kan man ge tillskott med snälla magbakterier, s.k. probiotika, samt använda sig av rogivande feromoner. Även sjukdomar i inre organ såsom lever, njurar eller livmoder kan orsaka kräkningar.
En del katter kräks upp hårbollar vilket ses av många som ett normalt beteende, men det kan vara tecken på sjukdom hos katten. Det finns även en risk att hårbollarna kan fastna i tarmen om katten ej har kräkts upp allt hår de får i sig när de tvättar sig. Om katten ofta kräks upp hårbollar kan det vara tecken på att den tvättar sig för mycket (overgrooming). Orsaken till överdrivet tvättande kan vara klåda, foderintolerans, smärta, stress eller underliggande inflammatorisk mag- och tarmsjukdom. Det är därför viktigt att utesluta att den mängden hårbollar som katten kräks upp inte beror på en underliggande sjukdom, vilket en veterinär kan utreda.
Det är bra att hjälpa din katt genom att dagligt borsta den. Många katter njuter av det, medan andra behöver mycket träning, tålamod och belöning innan de accepterar borstningen. Det finns även speciella foder framtagna för att minska frekvensen av hårbollar. Fördela gärna fodergivan över flera små måltider över dagen då detta stimulerar magsäcken att tömma sig ofta, vilket kan underlätta vid hårbollar. Det finns även tillskott framtagna för att motverka uppkomsten av hårbollar, som t.ex. kattmalt.
En frisk katt bör inte ha återkommande diarré eller kräkning, så om det sker ofta ska du söka hjälp. Om din katt kräks mer än 1–2 gånger per månad så är det sannolikt tecken på sjukdom, även om det är hårbollar, och då rekommenderas det att besöka en veterinär. Vid akut diarré och kräkning påverkas ofta vätskebalansen hos katten och särskilt kattungar är känsliga för vätskeförlust och behöver snabbt få veterinärvård. Vid akuta besvär och om din katt är allmänpåverkad bör du alltid kontakta din veterinär för råd.
Hur hanteras kräkning och diarré?
Om din katt verkar må bra utöver kräkning och diarré, samt äter och dricker som vanligt och inte verkar uttorkad och trött är symptomen lindriga. Om din katt normalt går ut så ska du hålla den inne under uppsikt så att du vet hur avföring och eventuella kräkningar ser ut. Ge din katt skonkost ett par dagar, samt se till så att katten får i sig vätska med fri tillgång till vatten och mat i mindre portioner fördelat över dagen. Avvakta dock med att ge katten mat de första 6-8 timmarna medan den kräks så att magen får vila. Skonkost kan du göra själv genom att ge små mängder kokt vit fisk eller kyckling. Skonkost som både våt- och torrfoder går även att köpa hos oss. När katten mår bättre ska dess vanliga foder successivt blandas med skonkost för att få en varsam övergång.
Även fodertillskott som innehåller goda tarmbakterier (probiotika) och bindande ämnen kan vara lugnande för kattens tarmflora vid akut okomplicerad diarré. Det kan du ge under förutsättning att katten inte har kräkningar. Om din katt blir uttorkad vid större mängd kräkning och/eller diarré så förlorar katten, precis som människor, vätska och elektrolyter. Det är därför mycket viktigt att katten får i sig tillräckligt mycket vätska med extra tillskott av elektrolyter. En katt behöver normalt få i sig ungefär en halv deciliter vätska per kg kroppsvikt och dygn. Detta blir ca 2 dl för en katt som väger 4 kg, men om katten har diarré och/eller kräkningar behöver den mycket mer. Då kan det vara passande att ge katten vätskeersättning anpassad för djur. Om katten inte alls dricker eller äter frivilligt är det viktigt att söka veterinärvård. Katter tål inte att fasta under längre perioder då deras lever kan ta skada och katterna kan bli mycket sjuka.
Hur förebygger jag mag- och tarmbesvär hos min katt?
Utfodra alltid din katt med ett foder av hög kvalitet. Vissa katter är mer känsliga än andra så prova er fram tills ni hittar ett foder som fungerar. Var restriktiv med godis. Undvik att ge katten matrester eftersom salt, kryddad och fet mat ökar risken att katten blir dålig i magen. Ge aldrig katten mjölkprodukter då de flesta katter inte kan bryta ned mjölksocker (laktos) och detta ger katten lös mage. Notera kattens normala beteende eftersom det är bra att veta hur ofta din katt har avföring eller kräks upp hårbollar, för att undvika problem.
Vaccinera din katt regelbundet mot parvovirus (kattpest) eftersom det kan ge livshotande mag- och tarmproblem hos katter. I nuläget är kattpest relativt ovanligt i Sverige eftersom vi regelbundet vaccinera våra katter, men om vi upphör med att vaccinera våra katter finns det en risk för att kattpest blir mer vanligt. Foderbyten ska alltid ske långsamt och gradvis över minst en vecka där den gamla kattmaten succesivt blandas med det nya fodret.
När bör jag söka veterinärvård?
• När katten inte blir bättre, om den blir sämre eller får ett återfall.
• När katten inte kan dricka vatten utan att kräkas, får feber eller blir mycket slö.
• När katten har blod i kräkningen eller diarrén.
• När katten kräks flera gånger i timmen eller om den kräks trots svält.
• När katten inte vill dricka eller äta alls.
• När katten verkar ha ont i magen.
• När du misstänker att katten kan ha svalt något som kan ha fastnat i tarmen. Om katten har svalt ett snöre eller en tråd är det mycket viktigt att inte dra i snöret eller tråden eftersom det kan sitta fast i kattens tarmar, om du då drar i tråden/snöret kan den i värsta fall skära sönder tarmarna.
• När du misstänker eventuell förgiftning.
• Om katten inte mår bättre trots att du har behandlat med skonsam kost och probiotika i ett par dagar hemma. Detta gäller inte känsliga kattungar och äldre katter eftersom dessa behöver hjälp tidigare.
Källor: Statens veterinärmedicinska Anstalt, AniCura, Agria, Evidensia
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurfärsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play!

till i din varukorg.