Inför veterinärbesöket
Hur gör man veterinärbesöket till en trygg och trevlig upplevelse? Här går vi igenom många saker som veterinärer brukar göra när man besöker en djurklinik, samt att vi ger tips och råd på bra saker att träna på hemma innan ni besöker djurkliniken med hunden eller katten.
Titta i mun, ögon och öron
Ofta undersöker veterinären munnen, ögonen och öronen. Det är jättebra att ni redan hemma övat på att någon öppnar munnen på hunden eller katten. Var lugn och glad när du gör detta, eftersom det signalerar till djuret att det som sker inte är något farligt. Titta även i ytterörat och stryk försiktigt runt ögonen. Lyft på svansen och ta temperaturen med en termometer. Lyft gärna på tassarna och inspektera klorna. Allt detta görs ofta automatiskt i och med den dagliga omsorgen hemma för husdjuren. Men det är alltså en god idé att göra djuret bekväm med dessa saker för att det inte ska vara skrämmande med någonting nytt hos veterinären.
Sitta i väntrummet
Att göra några besök hos veterinären för att bara sätta sig i väntrummet med valpen eller kattungen är en mycket god idé. Ta gärna med en godbit att ge till djuret för att göra situationen till något positivt och avslappnat. Tack vare detta känner många djur sig tryggare när de sedan behöver besöka veterinären på riktigt. Detta är också ett ypperligt tillfälle att öva på resan dit samt att sitta i transportbur. Får djuren en positiv upplevelse från början så går det förhoppningsvis lättare när det sen är allvar.
Träna tratten
Många husdjur uppskattar inte kragen som de får för att förebygga att de slickar på utsatta områden och biter i sår eller suturer. Förbered hunden eller katten hemma vid att låta den ha på sig en krage av och till, så det inte blir en chock med tratten när djuret redan mår dåligt. Det finns även andra alternativ (som mjuka kragar, tjocka kragar eller en skyddande body) till den hårda tratten i plast beroende på djur och problematik.
Behövs det en munkorg?
Hos veterinären kan det uppstå situationer där det bedöms att djuret behöver bära munkorg. En hund eller katt som aldrig haft munkorg på sig kan tycka att det är obehagligt. Därför kan det vara en god idé att träna hunden och katten till att förknippa munkorgen med trevliga saker. Ett enkelt sätt är att ge godis eller mat ur munkorgen, men utan att stänga den. Därefter kan ni i långsam takt utöka övningen genom att knäppa remmen bakom nacken under korta stunder.
Att känna sig trygg vid resa
Med hjälp av träning slipper många djur utveckla åksjuka genom en långsam tillvänjning vid att åka bil, båt, tåg eller buss. Börja med korta långsamma åkturer, och öka sedan tiden och tempot gradvis i takt med att hunden eller katten vänjer sig. För att avdramatisera resor ytterligare är de en god idé att vänja hunden eller katten vid transportburen redan i hemmet.
Nästa steg är att sitta tillsammans i bilen med djuret när bilen är avstängd. Gör detta fem minuter åt gången ett par gånger i veckan. Det ska vara en behaglig temperatur i bilen, så undvik att göra detta under dagar där det är varmt och soligt eller kallt. Beröm hunden eller katten när de är lugna i bilen. Ibland kan det vara bra att ta till något hjälpmedel vid träningen så som lugnande doftferomoner och fodertillskott.
Efter några veckor kan ni testa starta bilen så djuret får vänja sig vid ljud och vibrationer utan att bilen rör på sig. Avbryt genast övningen om djuret visar tecken på stress och oro. Gör sedan en kortare övning dagen efter. På sikt kan ni resa runt kvarteret och sakta öka på reslängden. Stanna gärna vid något roligt ställe där ni kan rasta hunden och leka med den.
Vissa djur tycker om att se vägen. Testa placera kattburen lite högre i baksätet för att ge katten möjlighet till att se vägen. Undvik dock att ge djuret möjlighet att se ut genom sidofönstren då rörelsen som man ser sidoleds kan göra djuret illamående. En del katter tycker tvärtom - att det är skönare att ligga mörkt under en filt och inte ta in alla intryck utifrån. Prova er fram för att se vad som fungerar bäst för er. I en bil är det inte lika mycket rörelse i den främre delen, därav föredrar vissa hundar och katter att sitta i framsätet. Se till att djuret använder sele och bilbälte om djuret inte sitter i en transportbur.
Ska djuret matas innan resan?
Inför ett veterinärbesök är det oftast bäst om djuret inte har ätit, eftersom detta påverkar eventuell sövning och prover. Se dock alltid till att djuret har tillgång till vatten. Ska ni dock åka bil någon annanstans beror det på djur till djur om de vill ha mat innan resan. Vissa djur blir mindre åksjuka av att åka på tom mage, medan andra behöver en liten måltid innan färd för att inte känna hunger och därmed stressa upp sig.
Beröm vid rätt tillfälle
Överdriv inte belöningen av hunden eller katten genom att konstant prata med eller klappa djuret. Fokusera istället på att vara lugn och trygg - det smittar av sig.
Lycka till hos veterinären!
Källor: Universitetsdjursjukhuset, Veterinärbutiken, AniCura, FirstVet
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurfärsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play!

till i din varukorg.