Akne - Behandling, tips och råd
Akne och pormaskar är ett vanligt förekommande men ofarligt hudbesvär som kan kännas jobbigt. Vanligast är akne i puberteten, när hormonförändringar gör att det bildas mer talg i porerna. För de flesta försvinner aknen efter tonåren men det bli allt vanligare att akne fortsätter upp i medelåldern.
Vad beror det på?
Akne, eller finnar, ses oftast i ansikte samt på bröst och rygg där vi har störst talgkörtlar. Finnar beror inte på dålig hygien, oftast är hormonförändringar eller ärftlighet bidragande faktorer.
Personer med akne har ökad talgbildning i kombination med försämrad förnyelse av hudceller. Det gör att talgporerna täpps igen av döda hudceller och fylls med talg - en pormask bildas. Pormaskar kan vara svarta och öppna eller vita och stängda. Det svarta i pormasken är inte smuts, utan talg som har reagerat med syre och bildat ett svart pigment. I talgen lever aknebakterier vars nedbrytningsprodukter kan inflammera huden och ge upphov till varbildning. Pormasken blir då till en röd, upphöjd och ömmande finne som kan vara fylld med gulvitt var.
Oftast läker finnar av sig själva utan att lämna ärr efter sig. Det är vanligt att det uppkommer rodnad efter en finne, så kallad hyperpigmentering. Denna försvinner men det kan ta lång tid.
En annan form av akne är cystisk akne som är mer smärtsam och går djupare ner i huden. Finnarna kan kännas som stora knölar och lämnar ofta ärr. Om du tror att du har cystisk akne behöver du kontakta läkare för att få rätt behandling. Det finns effektiva läkemedel som minskar ärrbildningen.
Hur behandlas akne?
Det finns saker du kan göra själv för att förebygga akne:
• Pilla och kläm inte på finnarna, det kan förvärra problemet.
• Sol kan förbättra akne men också förlänga tiden det tar för ärr att blekna. Använd därför solskydd speciellt anpassad för aknehud.
• Rengör, behandla och återfukta huden morgon och kväll.
Det är lätt att frestas att använda starka och uttorkande produkter i hopp om att bli av med finnarna snabbt. Gör inte det! Använd istället skonsamma produkter som inte irriterar huden. Det minskar risken för inflammation och uttorkning och ger de bästa förutsättningarna för att komma till bukt med din akne. Välj produkter utan parfym, alkohol (kan möjligen passa en mycket fet hudtyp eller på kroppen), mentol och starkt doftande växtextrakt. Om en produkt pirrar eller sticker i huden är det ett varningstecken.
Tvätta ansiktet morgon och kväll med ljummet vatten och mild ansiktsrengöring. Var försiktig med skrubbande produkter som kan innehålla vassa korn som irriterar huden.
Behandla med salicylsyra. Salicylsyra har en unik förmåga att tränga in i poren och avlägsna döda hudceller som täpper igen. Syran verkar även lugnande och återfuktande på huden.
Återfukta gärna med en produkt som passar din hudtyp. Om huden stramar efter tvätt och behandling är återfuktning en god idé. Om du har fet hud kanske du vill använda en återfuktare som har en mattande effekt på glansiga partier. Det finns även återfuktning med täckande effekt och särskilda täckstift.
Återfuktning finns i olika former. Fettfri gel passar bra för fet hud med akne men är du torr kan en något fetare lotion eller kräm vara bättre.
Prova dig fram till vilka produkter som fungerar bäst för just dig. Ha tålamod – det brukar ta en till två månader innan du ser effekt.
Läkemedel mot akne
Om du inte märker en förbättring med dessa råd så kan du prova ett receptfritt läkemedel. Det innehåller bensoylperoxid, ett bakteriedödande ämne som även motverkar att döda hudceller täpper igen porerna. Börja alltid med den svagare styrkan (5%) och följ anvisningen i bipacksedeln noga. Den högre styrkan kan användas vid otillräcklig effekt. Läkemedlet finns i form av en gel, som passar till ansiktet, och en tvättgel som används på kroppen när man duschar.
Om läkemedel med bensoylperoxid inte ger tillräckligt bra resultat efter två månader kan du vända dig till sjukvården. Det finns flera effektiva receptbelagda läkemedel mot akne att välja mellan. Du bör även vända dig till sjukvården om du får finnar för första gången i vuxen ålder. Då kan det röra sig om någon annan hudsjukdom än akne.
Källa: 1177 Vårdguiden
Sortera efter
Välj vy
till i din varukorg.