Rädsla & oro hos hund
Varför blir hunden rädd och orolig?
Hundar kan bli rädda och oroliga när de hamnar i ovana eller obekväma situationer. Exempel på sådana situationer är resor, hos veterinären, vid höga ljud eller om hunden lämnas ensam hemma. Om familjen utökas med en bebis eller ett nytt husdjur kan det vara svårt för hunden att förhålla sig till. Det är vanligt att hunden flåsar/hässjar, skakar och darrar när den blir orolig. Den har ofta svårt att komma till ro och kan försöka gömma sig.
Vad kan man göra för att förebygga och behandla?
Träna i förväg
De effektivaste sätten att undvika att din hund utvecklar rädsla är förebyggande träning och att undvika att utsätta hunden för situationer som riskerar att trigga igång rädslan.
Att träna hunden förebyggande tar lång tid så man bör egentligen börja flera månader innan den förväntade triggern för att hinna få effekt. Men även om han har kortare tid på sig så finns det en hel del man kan göra. Här är några exempel på övningar där du kan vänja hunden vid olika ljud:
• Låt hunden göra olika ljudlekar där hunden själv framkallar ljud som följs av något positivt. Ett exempel kan vara att låta hunden leta godis bland bestick på en bricka. När hunden tar godisbitarna så skramlar det från besticken.
• Lär hunden att olika ljud är något positivt, som exempelvis smällande ballonger. Stick hål på ballongen och kasta direkt därefter en godisbit till hunden. Börja med väldigt lite luft i ballongen så att det snarare blir en mjuk ”puff” än en smäll.
• Vänj hunden vid fyrverkeriljud genom att låta den lyssna på fyrverkerier via youtube eller CD-skiva samtidigt som ni myser tillsammans och/eller låter hunden tugga ben.
Det är viktigt att börja försiktigt så att övningarna blir en positiv upplevelse för hunden i varje steg.
Metoder att använda vid tillfällen när hunden blir rädd
Om hunden är rädd för åska och/eller fyrverkerier kan du förbereda ett tryggt rum med en mysig bädd åt hunden i god tid innan. Det bästa är om det finns ett rum utan fönster, annars kan du ljud- och ljusisolera ett rum genom att täcka för fönster med en madrass eller tjocka gardiner.
På själva nyårsafton (och i andra sammanhang där det smäller) är det viktigt att öka hundens trygghet och minimera intrycken från fyrverkerierna. Här är några tips:
• Lämna inte hunden ensam
• Ta inte ut den när det smäller (eller riskerar att smälla)
• Dra för gardiner, vistas i hemmets tystaste del, sätt på musik som ”störningsljud” så att fyrverkeriljuden inte blir lika framträdande
• Se till att hunden är välrastad och välaktiverad innan fyrverkerierna drar igång
• Avled och aktivera hunden medan fyrverkerierna håller på. I vårt sortiment finns flera aktiveringsprodukter man kan använda sig av som avledning.
• Det är viktigt att du själv håller dig lugn och finns hos din hund och ger den närhet och trygghet
• Många hundar blir lugnare av att ha på sig en Thundershirt, det vill säga en mjuk, tajt, trygghetsskapande tröja.
Varje år får vi i tidningarna läsa om hundar (och andra djur) som blir skrämda och lyckas slita sig från sina ägare och försvinna i nyårsnatten. Var därför extra noggrann med att ha en välsittande sele eller halsband och ett bra koppel. Ha även ordentliga reflexer på hunden.
Undvik problemet
Om ni har möjlighet: res bort från fyrverkerierna på nyår eller lämna hunden på ett lugnt pensionat om du själv vill fira.
Fodertillskott och andra hjälpmedel
Det finns fodertillskott som kan hjälpa till att hantera olika typer av rädsla och oro hos din hund. Man kan även prova produkter som innehåller feromonliknande ämnen som kan hjälpa till att skapa trygghet. Prova gärna att kombinera ett feromonpreparat med ett fodertillskott för bästa effekt.
När ovanstående inte räcker till...
Om din hund lider av stor stress och ovanstående tips och råd inte räcker till är det bra att boka ett veterinärbesök. Det kan vara så att din hund behöver ha ett receptbelagt läkemedel som kan ge en lugnande effekt. Det är dock viktigt att din hund får en grundlig undersökning av en veterinär innan ett sådant preparat skrivs ut.
Artikeln är skriven i samarbete med Vethem. Källor: Jordbruksverket, Svenska kennelklubben, Kicki Fellstenius (Vethem)
Videosamtal med veterinär på Agria Vårdguide - en veterinär på dina villkor
Apotea vill göra livet som djurägare enklare och samarbetar med digitala veterinären Agria Vårdguide. På Agria Vårdguide kan du boka videosamtal med legitimerade och erfarna veterinärer och få hjälp med diagnos, rådgivning, remiss och recept - där du själv befinner dig. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig med djurfärsäkring från Agria. Ladda hem via App store eller Google Play! Ladda hem via App store eller Google Play
till i din varukorg.